Paprock Napisano 27 Maj 2020 Share Napisano 27 Maj 2020 8 godzin temu, dap160 napisał: Właśnie chodzi o okresowe. Oj! Przyznam się szczerze, że tu robi mi się deko pod górkę, że razem okresowe plus dodatkowe, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 28 Maj 2020 Autor Share Napisano 28 Maj 2020 Dokładnie, badanie okresowe z adnotacją TAXI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 28 Maj 2020 Share Napisano 28 Maj 2020 No dobrze. Mniej więcej rozumiem, ale jednak nie do końca. Czyżby w zakresie okresowego badania były czynności dodatkowego (taksówkowego) badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 28 Maj 2020 Autor Share Napisano 28 Maj 2020 Nie rozmieniajmy się na drobne, nie o to tu chodzi. Chodzi o to, że wpis w dr. TAXI nie informuje diagnosty czy taksówka jest czy nie jest wyposażona w taksometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 28 Maj 2020 Share Napisano 28 Maj 2020 (edytowane) No wpis TAXI nie informuje czy posiada taksometr czy nie, ale taksometru nie wymagasz więc gdzie tu problem. Nie ważne jakie badanie wykonujesz to taksówka nie musi mieć taksometru Edytowane 28 Maj 2020 przez Solaris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 28 Maj 2020 Share Napisano 28 Maj 2020 Problem jest w rozmienianiu wpisu TAXI na drobne. No i jaką krzywdę ta adnotacja przy okresowym robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 28 Maj 2020 Autor Share Napisano 28 Maj 2020 Problem wyjaśniłem kilka postów powyżej. Poruszyłem ten temat ponieważ mój nadzór poinstruował mnie że mam "wyczuć" czy taksówka jest wyposażona w taksometr, czy taksówkarz nie ukrył taksometru, żeby nie pokazywać np. nieważnej legalizacji. Stąd moje wzburzenie że na diagnostę zrzuca się coś co powinno moim zdaniem być wpisane w dr. np. taxi z aplikacją. I to tyle. Chyba nie ma co już drążyć tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 28 Maj 2020 Share Napisano 28 Maj 2020 (edytowane) Na rynku jest zdecydowana wiekszość pseudo taksówek niż tych prawdziwych. Więc większość taksówek które robimy jest taksówkami tylko w obrębie budynku naszych sytacji kontroli. A po opuszczeniu naszych stacji są na każdym kroku ścigane przez organy kontroli ruchu, jeżdżą bez oznakowania i boją się aby nie wyłapać kary, chyba około 20 tyś złotych obecnie Edytowane 28 Maj 2020 przez Solaris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 28 Maj 2020 Autor Share Napisano 28 Maj 2020 Dokładnie. Znam taksówkarza który jeździł z dwoma taksometrami, jeden z kasą a drugi bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 28 Maj 2020 Share Napisano 28 Maj 2020 5 minut temu, dap160 napisał: (...) mój nadzór poinstruował mnie że mam "wyczuć" czy taksówka jest wyposażona w taksometr, czy taksówkarz nie ukrył taksometru Nie ma co brać " głupot do głowy ", tak jak Kolega @Solaris w poście wyżej napisał : 7 minut temu, Solaris napisał: Więc większość taksówek które robimy jest taksówkami tylko w obrębie budynku naszych stacji kontroli. Oczywiście zgodnych z przepisami ( aplikacja lub legalizowany taksometr ), a " wyczuwanie ".... ja zostawiam odpowiednim organom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 28 Maj 2020 Share Napisano 28 Maj 2020 4 godziny temu, dap160 napisał: Chyba nie ma co już drążyć tego tematu. W życiu na okresowym nie drążyłem tematu taksówki. No może kiedyś jak byłem młody i 'gupi'. Jedno przeminęło, drugie pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 28 Maj 2020 Share Napisano 28 Maj 2020 26 minut temu, Paprock napisał: pozostało I to jeszcze - uroda, szyk, gibkość ciała i umysłu, jednym słowem aparycja godna Apolla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurant2000 Napisano 3 Czerwiec 2020 Share Napisano 3 Czerwiec 2020 Z dniem 01.06.2020 r. weszło w życie brakujące rozporządzenie tj. : ROZPORZĄDZENIE MINISTRA CYFRYZACJI z dnia 28 maja 2020 r. w sprawie aplikacji mobilnej służącej do rozliczania opłaty za przewóz osób (Dz.U.2020.954 z dnia 2020.05.29) D2020000095401.pdf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 29 maja 2020 r. Poz. 954 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA CYFRYZACJI1) z dnia 28 maja 2020 r. w sprawie aplikacji mobilnej służącej do rozliczania opłaty za przewóz osób Na podstawie art. 13b ust. 4 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 2140 oraz z 2020 r. poz. 875) zarządza się, co następuje: § 1. Rozporządzenie określa: 1) minimalne wymagania funkcjonalne dla aplikacji mobilnej oraz aplikacji mobilnej działającej przy udziale systemu teleinformatycznego; 2) sposób zabezpieczenia danych gromadzonych przez aplikację mobilną oraz system teleinformatyczny. § 2. Aplikacja mobilna oraz aplikacja mobilna działająca przy udziale systemu teleinformatycznego, zwana dalej „aplikacją”, zapewniają: 1) przedsiębiorcy wykonującemu transport drogowy w zakresie przewozu osób na podstawie licencji – funkcjonalność obliczania opłaty za przewóz osób samochodem osobowym, w tym taksówką, z wyjątkiem przewozu okazjonalnego, o którym mowa w art. 18 ust. 4b pkt 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, w oparciu o: a) wyliczanie orientacyjnej długości trasy przewozu przy użyciu systemu nawigacji satelitarnej, b) następujące parametry charakteryzujące realizowany przewóz: – planowany czas rozpoczęcia i zakończenia przewozu, – przyznane klientowi ulgi i rabaty, – strefy taryfowe i informacje o cenach i stawkach taryfowych maksymalnych – w przypadku przewozu taksów- ką; 2) klientowi – funkcjonalność: a) dostępu do informacji, o których mowa w pkt 1, b) dokonania opłaty za przewóz. § 3. Aplikacja zapewnia funkcjonalność umożliwiającą rejestrację informacji o: 1) uprawnieniach przedsiębiorcy wykonującego transport drogowy w zakresie przewozu osób na podstawie licencji i uprawnieniach kierowcy do realizacji przewozu; 2) numerze rejestracyjnym i numerze bocznym taksówki albo numerze rejestracyjnym pojazdu, w przypadku pojazdów innych niż taksówki; 3) realizowanym przewozie w zakresie: a) przebytej w przewozie drogi, b) czasie rozpoczęcia i zakończenia przewozu, c) oznaczenia „CENA UMOWNA”, d) wartości ceny umownej za przewóz. § 4. Aplikacja zapewnia możliwość udostępniania w postaci elektronicznej: 1) klientowi – informacji, o których mowa w § 3; 2) podmiotowi uprawnionemu do kontroli wykonywania transportu drogowego – informacji, o których mowa w § 3 pkt 1 i 2. § 5. Aplikacja zapewnia funkcjonalność umożliwiającą współdziałanie z kasą rejestrującą mającą postać oprogramowania o zastosowaniu specjalnym, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 111b ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r. poz. 106 i 568). § 6. Dane gromadzone przez aplikację oraz system teleinformatyczny są zabezpieczane: 1) przez ewidencjonowany dostęp do tych danych i opisujących ich metadanych udzielany osobom, zgodnie z uprawnieniami przydzielonymi odpowiednio do zakresu udziału w realizacji przewozu; 2) przez zapewnienie integralności przetwarzanych danych i metadanych, polegającą na zabezpieczeniu przed wprowadzaniem zmian, z wyjątkiem zmian wprowadzanych w ramach ustalonych i udokumentowanych procedur; 3) przez zapewnienie rozliczalności działań dokonywanych na danych i metadanych, pozwalającej na przypisanie każdego działania na danych i metadanych do konkretnej osoby posiadającej uprawnienia przydzielone odpowiednio do zakresu udziału w realizacji przewozu, lub procesu oraz umiejscowienie tego działania w czasie; 4) przez uniemożliwienie utraty lub dokonywania nieuprawnionej zmiany tych danych lub metadanych. § 7. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 2020 r. Minister Cyfryzacji: M. Zagórski http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200000954/O/D20200954.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 No! I jak widać nic diagnoście do tej aplikacji! Jest, to jest, i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 @Paprock nie wiadomo jak to interpretować. Kto ma sprawdzać funkcjonalność programu? Na jakiej podstawie określić wynik BT w zakresie aplikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 Interpretować tak jak @Paprock napisał. Jak wyjdą przepisy kto, co, w jaki sposób i na podstawie czego ma sprawdzać, wtedy będziemy się doktoryzować w interpretacji Przecież nie będę jak tu ktoś napisał, pytał klienta czy spełnia dane wymagania i wpisywał w uwagach, iż klient tak i tak powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 9 minut temu, Mecher napisał: Jak wyjdą przepisy kto, co, w jaki sposób i na podstawie czego ma sprawdzać, przecież jest § 4. Aplikacja zapewnia możliwość udostępniania w postaci elektronicznej: 1) klientowi – informacji, o których mowa w § 3; 2) podmiotowi uprawnionemu do kontroli wykonywania transportu drogowego – informacji, o których mowa w § 3 pkt 1 i 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 Chodziło o czas badania i warunki jakie ma spełniać podczas niego. Dla diagnosty na razie nic do aplikacji, po za ewentualnym wpisem w uwagach, że takową aplikację ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 W dniu 28.05.2020 o 10:03, dap160 napisał: mój nadzór poinstruował mnie że mam "wyczuć" czy taksówka jest wyposażona w taksometr, czy Twój nadzór to się powinno gdzieś zgłosić bo coś im się pomieszało w głowach i nadają się do wyrzucenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 Dla nas nic się nie zmienia. Nie wnikamy w aplikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 Cytat 2) podmiotowi uprawnionemu do kontroli wykonywania transportu drogowego – informacji, o których mowa w § 3 pkt 1 i 2. Ale zakres badania się nie zmienił, więc pruciać klientowi w "srajfonie " nie muszę i nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 4 minuty temu, cezary napisał: podmiotowi uprawnionemu do kontroli wykonywania transportu drogowego Ale to raczej chodzi o ITD i Policję a nie SKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 Kompletnie diagnosty nie interesuje ta aplikacja. Podobnie jak funkcjonowanie taksometru, z tą różnicą, że do taksometru wymagana jest legalka, a do apki ustne oświadczenie klienta wystarcza. "Jest aplikacja panie diagnosto i po temacie." Ciężar ustnego oświadczenie jest taki sam, jak ustny wniosek o przeprowadzenia badania. I wszystko gra. Nie ma co roztrząsać. Nie nasza broszka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 4 Czerwiec 2020 Share Napisano 4 Czerwiec 2020 57 minut temu, Paprock napisał: Nie nasza broszka. Chyba, że B. Szydło wyrazi zgodę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi