Skocz do zawartości

[Poradnik] Data produkcji pojazdów na tabliczce znamionowej (pojazdy spoza UE)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem ciekawy artykuł dzięki któremu możemy łatwo z tabliczki znamionowej sprawdzić rok produkcji pojazdów sprowadzonych np. z USA (AUDI, BMW, MERCEDES-BENZ, SUZUKI, HARLEY-DAVIDSON, DODGE, FORD, HONDA, JEEP, KIA, MAZDA, SAAB, NISSAN, VOLVO, VOLKSWAGEN) - myśle że niektórym z was się to przyda, aczkolwiek obstawiam że większości juz znają ten temat. 

Adres strony internetowej

• Piwo 1
Napisano (edytowane)

Znam, wiem, dziękuję. Jednak często się trafia, że akurat w tym miejscu tabliczka jest zadrapana. ;-)

(spoza*:silent:

Edytowane przez Paprock
  • Piwo 1
Napisano

To coś jak w starych briefach data kompletacji, która w zasadzie w 99,99% była datą produkcji - no kurczę zawsze właśnie tam trafiała dziurka od dziurkacza, żeby włożyć kwit do segregatora ;)

• Piwo 2
Napisano
21 godzin temu, Paprock napisał:

Jednak często się trafia, że akurat w tym miejscu tabliczka jest zadrapana.

Zawsze można

O.2.f  - Brak tabliczki znamionowej albo jest nieczytelna. UI

Napisano

I zastanów się co to wniesie do sprawy w ostatecznym rozrachunku :)  Czyżby TZZ? Mmmm - wszak dla wielu ludzi to wręcz marzenie - a Twoje N to taki wręcz prezencik, żeby sobie tą drogę "legalnie" ułatwić :)

Napisano

A czemu to niby miało ułatwić ? czy dziura w briefach ułatwiała ?

Napisano

Oczywiście Tomku. Dalej już tylko tabliczka zastępcza (bez wszystkich zasadniczych danych) i jazda...

Po prostu najbardziej oczywiste dane i jazda...

Napisano

Prawda jest taka, że jak jest diagnosta z prawdziwego zdarzenia, to do roku produkcji podejdzie fachowo, a nowy właściciel nie będzie zaskoczony w WK.

Napisano
50 minut temu, LimonQ napisał:

(...) jak jest diagnosta z prawdziwego zdarzenia

Raczej Diagności w/g mnie są z prawdziwego zdarzenia, natomiast o diagnostykach powiedzieć tego nie można. :silent:

I " nie idzie " tu tylko o rok produkcji. :smile:

• Piwo 1
  • Jacdiag changed the title to [Poradnik] Data produkcji pojazdów na tabliczce znamionowej (pojazdy spoza UE)
  • 1 month later...
Napisano

Czy ktoś spotkał się z tym że WK prosi o zdjęcie TZ (aut z USA) w celu weryfikacji roku produkcji,a jeśli zerwana to papier od producenta?

U mnie zaczęto takie praktyki wykonywać i jeśli diagnosta z ich powiatu zawyżył rocznik to mają obowiązek to zgłosić i wszcząć kontrolę.Jeśli z obcego to mają to do odpowiedniego WK miejscem wykonania BT przekazać.Ciekawe to rozwiązanie ale ja jestem za i im przyklaskuje.

Napisano

Raczej słusznie bo w Title czy innych dokumentach z USA wpisują rok modelowy i diagnosta przykładowo zauważy w dokumentach 2015 rok podczas gdy na tabliczce jest 2014. Ale nie spotkałem jeszcze tego by chcieli zdjęcie tabliczki

Napisano (edytowane)

Nieee no co ty! Gołębiem Pocztowym😄🤣.

A tak na marginesie, gdzie napisałem że to ja im je robię czy tam wysyłam?

Edytowane przez yogi1984
Napisano
2 godziny temu, yogi1984 napisał:

WK prosi o zdjęcie TZ (aut z USA) w celu weryfikacji roku produkcji,a jeśli zerwana to papier od producenta?

Ale kogo prosi? Właściciela pojazdu?

Napisano

Wiesz, prosić to sobie mogą... Podstawy prawnej nie ma żadnej i to urząd powinien zwrócić się do producenta jeśli ma wątpliwości.

Napisano
11 godzin temu, michal_k napisał:

Wiesz, prosić to sobie mogą... Podstawy prawnej nie ma żadnej i to urząd powinien zwrócić się do producenta jeśli ma wątpliwości.

A kto poświadcza nieprawdę na zaświadczeniu? To diagnosta powinien wykorzystać wszystkie dostępne źródła aby ustalić prawidłowe dane, a w WK powinni tylko na podstawie takie badania zarejestrować pojazd. Ja słyszałem że są diagności w Polsce którzy specjalnie podpowiadają właścicielom żeby  na tabliczce troche zniszczyć miejsce z wpisanym rokiem produkcji  :)

Dobrze wiecie że są wyroki WSA które mówią kto traci swoje uprawnienia w przypadku nieprawidłowości. Czasami może lepiej nie wpisywać nic, a nie poświadczać nieprawdę :-)

Wydaje mi się że nie wpisując daty 1-szej rej, oraz roku produkcji w zaświadczeniu i DIP'e w takim przypadku z fajnym uzasadnieniem w uwagach to nie grzech :)

Napisano
26 minut temu, LimonQ napisał:

nie wpisując daty 1-szej rej, oraz roku produkcji w zaświadczeniu i DIP'e w takim przypadku z fajnym uzasadnieniem w uwagach to nie grzech

Rubryka dotyczy danego pojazdu, więc diagnosta ma obowiązek to wpisać (choćby na podstawie opinii rzeczoznawcy).

27 minut temu, LimonQ napisał:

To diagnosta powinien wykorzystać wszystkie dostępne źródła aby ustalić prawidłowe dane, a w WK powinni tylko na podstawie takie badania zarejestrować pojazd.

I tak dokładnie jest. Oczywiście WK ma prawo zweryfikować pewne dane, ale podstawy prawnej na żądanie od klienta zdjęcia tabliczki, a tym bardziej dokumentu od producenta - brak. Co najwyżej można grzecznościowo poprosić (co przyspieszy postępowanie).

Napisano
W dniu 25.07.2020 o 08:35, LimonQ napisał:

Wydaje mi się że nie wpisując daty 1-szej rej, oraz roku produkcji w zaświadczeniu i DIP'e w takim przypadku z fajnym uzasadnieniem w uwagach to nie grzech

Oczywiście, tylko musi być odpowiedni wynik tego badania.

"...0.2.h  Brak możliwości ustalenia co najmniej jednego wymaganego dla danego rodzaju pojazdu parametru zawartego w załączniku nr 4 do rozporządzenia. [UI]

Napisano
1 minutę temu, adam1501 napisał:

"...0.2.h  Brak możliwości ustalenia co najmniej jednego wymaganego dla danego rodzaju pojazdu parametru

Moim zdaniem taki brak możliwości może powstać jedynie w sytuacji, kiedy dostępne środki (rzeczoznawca stwierdzi, że nie można ustalić) okażą się niewystarczające.

Napisano

Dokładnie tak a nie na zasadzie "dupochronu" bez wykorzystania wszelkich sił i środków.

Napisano
W dniu 24.07.2020 o 18:32, Solaris napisał:

Ale nie spotkałem jeszcze tego by chcieli zdjęcie tabliczki

ale czy mogą żądać takie zdjęcie ?

Napisano (edytowane)

Przecież odpowiedż już padła 

W dniu 25.07.2020 o 09:04, michal_k napisał:

... podstawy prawnej na żądanie od klienta zdjęcia tabliczki, a tym bardziej dokumentu od producenta - brak. Co najwyżej można grzecznościowo poprosić (co przyspieszy postępowanie).

A zapewne normą jest, iż 99% "nieczytelnych" TZ, w miejscu gdzie znajduje się rok produkcji, w rzeczywistości rok trzeba odjąć

Edytowane przez Mecher