LimonQ Napisano 4 Czerwiec 2020 Napisano 4 Czerwiec 2020 Znalazłem ciekawy artykuł dzięki któremu możemy łatwo z tabliczki znamionowej sprawdzić rok produkcji pojazdów sprowadzonych np. z USA (AUDI, BMW, MERCEDES-BENZ, SUZUKI, HARLEY-DAVIDSON, DODGE, FORD, HONDA, JEEP, KIA, MAZDA, SAAB, NISSAN, VOLVO, VOLKSWAGEN) - myśle że niektórym z was się to przyda, aczkolwiek obstawiam że większości juz znają ten temat. Adres strony internetowej 1 Cytuj
Paprock Napisano 4 Czerwiec 2020 Napisano 4 Czerwiec 2020 (edytowane) Znam, wiem, dziękuję. Jednak często się trafia, że akurat w tym miejscu tabliczka jest zadrapana. (spoza*) Edytowane 4 Czerwiec 2020 przez Paprock 1 Cytuj
blakop Napisano 4 Czerwiec 2020 Napisano 4 Czerwiec 2020 To coś jak w starych briefach data kompletacji, która w zasadzie w 99,99% była datą produkcji - no kurczę zawsze właśnie tam trafiała dziurka od dziurkacza, żeby włożyć kwit do segregatora 2 Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Czerwiec 2020 Napisano 5 Czerwiec 2020 21 godzin temu, Paprock napisał: Jednak często się trafia, że akurat w tym miejscu tabliczka jest zadrapana. Zawsze można O.2.f - Brak tabliczki znamionowej albo jest nieczytelna. UI Cytuj
blakop Napisano 6 Czerwiec 2020 Napisano 6 Czerwiec 2020 I zastanów się co to wniesie do sprawy w ostatecznym rozrachunku Czyżby TZZ? Mmmm - wszak dla wielu ludzi to wręcz marzenie - a Twoje N to taki wręcz prezencik, żeby sobie tą drogę "legalnie" ułatwić Cytuj
Tomek D Napisano 6 Czerwiec 2020 Napisano 6 Czerwiec 2020 A czemu to niby miało ułatwić ? czy dziura w briefach ułatwiała ? Cytuj
blakop Napisano 6 Czerwiec 2020 Napisano 6 Czerwiec 2020 Oczywiście Tomku. Dalej już tylko tabliczka zastępcza (bez wszystkich zasadniczych danych) i jazda... Po prostu najbardziej oczywiste dane i jazda... Cytuj
LimonQ Napisano 9 Czerwiec 2020 Autor Napisano 9 Czerwiec 2020 Prawda jest taka, że jak jest diagnosta z prawdziwego zdarzenia, to do roku produkcji podejdzie fachowo, a nowy właściciel nie będzie zaskoczony w WK. Cytuj
leski66 Napisano 9 Czerwiec 2020 Napisano 9 Czerwiec 2020 50 minut temu, LimonQ napisał: (...) jak jest diagnosta z prawdziwego zdarzenia Raczej Diagności w/g mnie są z prawdziwego zdarzenia, natomiast o diagnostykach powiedzieć tego nie można. I " nie idzie " tu tylko o rok produkcji. 1 Cytuj
yogi1984 Napisano 24 Lipiec 2020 Napisano 24 Lipiec 2020 Czy ktoś spotkał się z tym że WK prosi o zdjęcie TZ (aut z USA) w celu weryfikacji roku produkcji,a jeśli zerwana to papier od producenta? U mnie zaczęto takie praktyki wykonywać i jeśli diagnosta z ich powiatu zawyżył rocznik to mają obowiązek to zgłosić i wszcząć kontrolę.Jeśli z obcego to mają to do odpowiedniego WK miejscem wykonania BT przekazać.Ciekawe to rozwiązanie ale ja jestem za i im przyklaskuje. Cytuj
Solaris Napisano 24 Lipiec 2020 Napisano 24 Lipiec 2020 Raczej słusznie bo w Title czy innych dokumentach z USA wpisują rok modelowy i diagnosta przykładowo zauważy w dokumentach 2015 rok podczas gdy na tabliczce jest 2014. Ale nie spotkałem jeszcze tego by chcieli zdjęcie tabliczki Cytuj
blakop Napisano 24 Lipiec 2020 Napisano 24 Lipiec 2020 Ale co - MMS'em wysyłasz do okienka, czy jak? Cytuj
yogi1984 Napisano 24 Lipiec 2020 Napisano 24 Lipiec 2020 (edytowane) Nieee no co ty! Gołębiem Pocztowym😄🤣. A tak na marginesie, gdzie napisałem że to ja im je robię czy tam wysyłam? Edytowane 24 Lipiec 2020 przez yogi1984 Cytuj
michal_k Napisano 24 Lipiec 2020 Napisano 24 Lipiec 2020 2 godziny temu, yogi1984 napisał: WK prosi o zdjęcie TZ (aut z USA) w celu weryfikacji roku produkcji,a jeśli zerwana to papier od producenta? Ale kogo prosi? Właściciela pojazdu? Cytuj
michal_k Napisano 24 Lipiec 2020 Napisano 24 Lipiec 2020 Wiesz, prosić to sobie mogą... Podstawy prawnej nie ma żadnej i to urząd powinien zwrócić się do producenta jeśli ma wątpliwości. Cytuj
LimonQ Napisano 25 Lipiec 2020 Autor Napisano 25 Lipiec 2020 11 godzin temu, michal_k napisał: Wiesz, prosić to sobie mogą... Podstawy prawnej nie ma żadnej i to urząd powinien zwrócić się do producenta jeśli ma wątpliwości. A kto poświadcza nieprawdę na zaświadczeniu? To diagnosta powinien wykorzystać wszystkie dostępne źródła aby ustalić prawidłowe dane, a w WK powinni tylko na podstawie takie badania zarejestrować pojazd. Ja słyszałem że są diagności w Polsce którzy specjalnie podpowiadają właścicielom żeby na tabliczce troche zniszczyć miejsce z wpisanym rokiem produkcji Dobrze wiecie że są wyroki WSA które mówią kto traci swoje uprawnienia w przypadku nieprawidłowości. Czasami może lepiej nie wpisywać nic, a nie poświadczać nieprawdę Wydaje mi się że nie wpisując daty 1-szej rej, oraz roku produkcji w zaświadczeniu i DIP'e w takim przypadku z fajnym uzasadnieniem w uwagach to nie grzech Cytuj
michal_k Napisano 25 Lipiec 2020 Napisano 25 Lipiec 2020 26 minut temu, LimonQ napisał: nie wpisując daty 1-szej rej, oraz roku produkcji w zaświadczeniu i DIP'e w takim przypadku z fajnym uzasadnieniem w uwagach to nie grzech Rubryka dotyczy danego pojazdu, więc diagnosta ma obowiązek to wpisać (choćby na podstawie opinii rzeczoznawcy). 27 minut temu, LimonQ napisał: To diagnosta powinien wykorzystać wszystkie dostępne źródła aby ustalić prawidłowe dane, a w WK powinni tylko na podstawie takie badania zarejestrować pojazd. I tak dokładnie jest. Oczywiście WK ma prawo zweryfikować pewne dane, ale podstawy prawnej na żądanie od klienta zdjęcia tabliczki, a tym bardziej dokumentu od producenta - brak. Co najwyżej można grzecznościowo poprosić (co przyspieszy postępowanie). Cytuj
adam1501 Napisano 26 Lipiec 2020 Napisano 26 Lipiec 2020 W dniu 25.07.2020 o 08:35, LimonQ napisał: Wydaje mi się że nie wpisując daty 1-szej rej, oraz roku produkcji w zaświadczeniu i DIP'e w takim przypadku z fajnym uzasadnieniem w uwagach to nie grzech Oczywiście, tylko musi być odpowiedni wynik tego badania. "...0.2.h Brak możliwości ustalenia co najmniej jednego wymaganego dla danego rodzaju pojazdu parametru zawartego w załączniku nr 4 do rozporządzenia. [UI] Cytuj
michal_k Napisano 26 Lipiec 2020 Napisano 26 Lipiec 2020 1 minutę temu, adam1501 napisał: "...0.2.h Brak możliwości ustalenia co najmniej jednego wymaganego dla danego rodzaju pojazdu parametru Moim zdaniem taki brak możliwości może powstać jedynie w sytuacji, kiedy dostępne środki (rzeczoznawca stwierdzi, że nie można ustalić) okażą się niewystarczające. Cytuj
adam1501 Napisano 26 Lipiec 2020 Napisano 26 Lipiec 2020 Dokładnie tak a nie na zasadzie "dupochronu" bez wykorzystania wszelkich sił i środków. Cytuj
kurant2000 Napisano 26 Lipiec 2020 Napisano 26 Lipiec 2020 W dniu 24.07.2020 o 18:32, Solaris napisał: Ale nie spotkałem jeszcze tego by chcieli zdjęcie tabliczki ale czy mogą żądać takie zdjęcie ? Cytuj
Mecher Napisano 26 Lipiec 2020 Napisano 26 Lipiec 2020 (edytowane) Przecież odpowiedż już padła W dniu 25.07.2020 o 09:04, michal_k napisał: ... podstawy prawnej na żądanie od klienta zdjęcia tabliczki, a tym bardziej dokumentu od producenta - brak. Co najwyżej można grzecznościowo poprosić (co przyspieszy postępowanie). A zapewne normą jest, iż 99% "nieczytelnych" TZ, w miejscu gdzie znajduje się rok produkcji, w rzeczywistości rok trzeba odjąć Edytowane 26 Lipiec 2020 przez Mecher Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi