Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Panowie mam pytanie dot. nowego pokwitowania jakim posługują się obecnie policjanci - jak należy je odczytywać poprawnie, miałem ostatnio taki przypadek Pokwitowania w którym w polu Powód zatrzymania napisano: Uszkodzenia pokolizyjne, rozbity reflektor prawy, uszkodzony klosz kierunkowskazu prawy lewy przód, wyciek płynów eksploatacyjnych,  a poniżej w polu skierowanie/wniosek o skierowanie ....... pojazdu z powodu: j/w

Miałem tutaj lekki problem i dwie różne opinie jeden starszy kolega z zawodu powiedział ze to my decydujemy, sprawdzamy czy nie są naruszone elementy jezdne i jeżeli nie to wykonujemy tylko badanie polegające na sprawdzaniu tychże usterek. Drugi kolega też z zawodu powiedział ze ponieważ jest napisane że są to pokolizyjne uszkodzenia i w Drugim Polu Pokwitowania pisze: j/w - należy wykonać badanie pokolizyjne za 94 zł mimo iż policjant wypisał uszkodzone elementy. Powiedział też że jeżeli wypisał by tylko uszkodzone elementy bez słowa: Uszkodzenia pokolizyjne to tylko wtedy moglibyśmy robić badanie polegające na sprawdzeniu usterek wymienionych w pokwitowaniu, oraz jak by wymienił je po raz drugi w polu drugim Pokwitowania

Co o tym myślicie i jakie są wasze opinie na ten temat?

Napisano

Jak skierowanie jest na badanie pokolizyjne, to ja to nie widzę pola do dyskusji. Pokolizyjne i kropka.

Napisano

Niepisana zasada jest tak, że jak pojawia się magiczne słowo "kolizja" to trzeba wykonać badanie pokolizyjne. Policjanci z ruchu drogowego najczęściej wpisują art z PORD a wówczas nie ma wątpliwości jakie BT należy wykonć.

Warto też zobaczyć co wpisane jest w CEPiK-u.

• Lubię 1
Napisano

Aha czyli podobne stanowisko jakie ja przyjmowałem

Wspomniany pierwszy kolega dodatkowo pokazał mi jakiś tekst/pismo którego nie mogę teraz zlokalizować z roku 2005 z którego wynika że to diagnosta określa w tym przypadku co ma być robione. Ja trzymam się tego że to pismo jest stare i może być nieaktualne w stosunku do nowych przepisów wiec podpierać się nim nie można.

Napisano

Zaiste idzie o opracowanie przez pewną instytucje sposobu stosowania zakresu w połączeniu z tabelą opłat lub na odwyrtkę. ;-)

To po pierwsze primo, a po drugie primo skoro skutkiem kolizji było urwane lusterko i to lusterko wskazano w skierowaniu, to nie widzę sensu chwytać się po całości za powypadkowe.

A najlepiej zapodać skan w takiej sprawie. Popatrzymy, ocenimy, pogadamy, doradzimy...

Napisano

Na dole pokwitowania powinny być kody z "policyjnej tabeli usterek" i na ich podstawie ustalamy zakres badania 

Napisano

nie było kodu usterek tylko j/w stąd moja niepewność

Co do owego pisma lub coś podobnego to poszukam i jak znajdę wrzucę

• 9 months later...
Napisano

Trochę odświeżę - pierwszy raz dostałem z kodami usterek

Skan_20210504.jpg

Tylko do sygnału nie znaleźli kodu

Napisano

miałem już kilka pokwitowań z kodami . ITD  nawet drukuje pokwitowania .

Napisano

Ostatnio to nie mam skierowań na badania pokolizyjne a tylko z powodu konkretnych usterek pod postacią kodów. Mi w to graj

Napisano

ja takie pokwitowanie dostałem . jakie usterki i jakie badanie ?  ktoś zna język , w jakim jest wypisane pokwitowanie ? 😀

pokwi.jpg

Napisano

Ale się poprawiło w mundurówce - lekarze walą drzwiami i oknami 😜

Napisano
39 minut temu, piter1973 napisał:

ktoś zna język

Kiedyś mając podobne, to po tygodniu od zatrzymania sierżant nie był w stanie podać mi przyczyny.

Napisano
20 godzin temu, adam1501 napisał:

ktoś zna język,

Ja wysyłam do apteki ,jest obok SKP

• Haha 1
Napisano

Nie ma co się dziwić, wypracowanie ucznia z siódmej klasy, pewnie zostanie policjantem lub lekarzem.20181213_235419.thumb.jpg.b5ffd4dad89375711584cf944f070f90.jpg

Napisano

Problemem jest " .... K.....a co to za kody" - i dzwonią co mają naprawić 

Napisano
50 minut temu, IVVO napisał:

K.....a co to za kody" - i dzwonią co mają naprawić 

K...a, to co wymaga naprawy :yeah:

Napisano

" Prose Pana -a ja wiem co sie stało - auto sie zepsuło"

• Polub 1
Napisano

"Jeśli samo się zepsuło, to poczekać z pół roku, może samo się naprawi ... Jeśli się samo nie naprawi, to mechanik potrzebny nie diagnosta"

Napisano
23 godziny temu, piter1973 napisał:

ktoś zna język

Jak klikniesz obok zdjęcia prawym klawiszem myszki to ujawni Ci się opcja "Przetłumacz na język polski" 🤣

• Haha 1
Napisano
26 minut temu, bertone122 napisał:

Jak klikniesz obok zdjęcia prawym klawiszem myszki to ujawni Ci się opcja "Przetłumacz na język polski"

Szkoda, że język źródłowy nie jest znany i tłumaczenie nie jest możliwe...

Napisano
9 minut temu, danielg539 napisał:

język źródłowy nie jest znany

Jak nie znany - Polski- programisty 😎

Napisano

Policjanci jeżdżą w parach, zazwyczaj jeden umie czytać a drugi pisać 🤔 myślę że tamto zaświadczenie pisał ten co umie czytać 🤣 i wymyślił swój własny język

Napisano
16 godzin temu, danielg539 napisał:

język źródłowy nie jest znany i tłumaczenie nie jest możliwe...

Jest taki jeden co przetłumaczy. Doktor Dolittle się nazywa. 😀 

• Haha 1