Skocz do zawartości

wynik badania TAXI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 minut temu, Paprock napisał:

No z szóstkę wyciągnę (...)

Ehhh... Ja przy takiej forsie mógłbym doposażać się w sprzęt wędkarski " legalnie " a nie :

koszulka.thumb.JPG.4036ee2065d4df248d726d6b5c60b9dd.JPG

:evil::smile:

Napisano

To gdzie tak płacą moze warto się przeprowadzić 😃

Napisano

W ktory województwie? I tylko za diagnoste czy jeszcze np . doradca serwisowy  

Napisano

Ale kolega nie napisał czy to  wynagrodzenie za 1 miesiąc czy może za 3 miesiące. Nie o wynagrodzenie w tym temacie chodzi. Jeden pracuje za 2 i się cieszy że ma pracę a inny za 5 narzeka.

Ponawiam pytanie do diagnostów którzy robią jako 2 wpisy w rejestr.

W dniu 30.10.2020 o 09:30, wojteczek napisał:

A co jeżeli nie spełnia warunków dla taxi? Okresowe - P i wpis w DR, dodatkowe-N?

Uważam że oceniamy całość i robię pod jednym wpisem, nie ma tłumaczenia

-panie ja już nie używam go jako taksówka więc nie robię legalizacji taksometru.

Jest wpis w DR ma spełniać warunki.

Napisano

Wiem, to nie będzie dla wszystkich autorytatywny dowód, ale warto zerknąć, przeczytać ze zrozumieniem, pochylić się nad argumentami popartymi konkretnymi przepisami.

Taxi 1

Taxi 2

;)

Napisano

Wolę argumentację MI w tym temacie. jakoś bardziej autorytatywna dla mnie.

Napisano
12 godzin temu, cezary napisał:

Wiem, to nie będzie dla wszystkich autorytatywny dowód, ale warto zerknąć

Przeczytałem i nasuwa mi się taki wniosek. Jeżeli nie spełnia warunków dodatkowego to oba wpisy N, ale pytanie co z poprawką? Znów 2 wpisy poprawkowe a opłata jaka, x2?

Napisano

Jak dla mnie to sprawa jest prosta i nie rozumiem zamieszania. Mam autobus z "100" , nie spełnia warunków 100 dostaje N. Później poprawka za 21zł i jedzie dalej. Mam L, mam TAXI czy tam LPG to tak samo. Brak w taxie legalizacji (o ile ma taxometr) wynik N. Przyjeżdża na poprawkę, 21 zł i jedzie z P

Napisano

Badanie poprawkowe przysługuje tylko po OBT. Po DBT należy wykonać kolejne o tym samym zakresie i za pełną odpłatnością.

• Super 1
Napisano

A punkt! 👌

"prosta sprawa" / "zamieszanie" :evil: :evil: :evil:

• 2 weeks later...
Napisano

Panowie szybkie pytanie, mam Taxi bez adnotacji w DR przy OBT. Jaką usterkę zastosować? 

Napisano (edytowane)

Ja bym wpisał 0.2.i

A "dokument" na taksometr ma czy aplikacja ?

Edytowane przez Mecher
Napisano
24 minuty temu, sebeklca napisał:

Panowie szybkie pytanie, mam Taxi bez adnotacji w DR przy OBT

Szybka odpowiedź Twoja- na jakiej podstawie stwierdzasz,że to TAXI?

Napisano

No właśnie. Troszkę ciężka sytuacja bo tak. Na BT stawia się samochód osobowy 1BT po 3 latach. "Ubrany" we wszystko co dla Taxi potrzebne, badanie dodatkowo rzekomo wykonane ale wpisu w dowodzie brak. I teraz traktujemy to jako Samochód osobowy z kogutem taxi ale równie dobrze pizzeria czy taxi bez wpisu. No i jeszcze kwestia określenia terminu badania technicznego. 

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Coś odnośnie terminu badania okresowego w przypadku wykonywania badania dodatkowego. Sprawa różnież tyczy się TAXI

Fragment Wyroku III SA/Łd 409/16

(...)W rozpoznawanej sprawie pojazd przedstawiony w dniu 17 kwietnia 2015 r. do wykonania dodatkowego badania technicznego, w celu uzyskania możliwości używania go jako taksówka, w pozwoleniu czasowym, jako pojazd nowy, miał wpisany termin kolejnego badania technicznego do dnia 9 kwietnia 2018 r., zgodnie z art. 81 ust. 6 zd. 1 p.r.d. W ocenie organu, wystawiając zaświadczenie nr [...] potwierdzające, że pojazd odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla taxi skarżący, termin ten powinien skrócić wpisując w zaświadczeniu, że termin kolejnego badania technicznego powinien nastąpić do 17 kwietnia 2016 r. mimo, że samochód nie został jeszcze zgłoszony przez właściciela jako taksówka.W związku z tym wskazać należy, że zgodnie z art. 82 ust. 1 p.r.d.organ dokonujący rejestracji pojazdu wpisuje do dowodu rejestracyjnego termin badania technicznego pojazdu.Jeżeli pojazd jest zarejestrowany, kolejny termin badania technicznego wpisuje do dowodu rejestracyjnego uprawniony diagnosta po stwierdzeniu pozytywnego wyniku badania i uiszczeniu przez właściciela pojazdu opłaty ewidencyjnej ( ust. 2 p.r.d.).W świetle uregulowań zawartych w art. 81 ust. 6 p.r.d. nie ulega wątpliwości, że taksówki podlegają corocznym badaniom technicznym. Obowiązek corocznego przedstawiania takiego pojazdu do badania technicznego powstaje od dnia wpisania przez organ rejestrujący w dowodzie rejestracyjnym samochodu w rubryce "Adnotacje urzędowe" adnotacji "TAXI", a więc zarejestrowania ( zgłoszenia ) pojazdu jako taksówki. Jeżeli pojazd posiada już adnotację "TAXI" w dowodzie rejestracyjnym, to wówczas z art. 82 ust. 2 p.r.d. wynika dla diagnosty po przeprowadzeniu badań technicznych okresowych i dodatkowych nie budzący wątpliwości obowiązek wpisania do dowodu rejestracyjnego kolejnego rocznego -terminu badania technicznego.Natomiast obowiązek wpisania przez skarżącego w zaświadczeniu nr [...] wystawionym po przeprowadzeniu badań dodatkowych skróconego do roku terminu badań technicznych nie jest już taki oczywisty, gdyż przedmiotowy samochód dopiero miał być zarejestrowany jako taksówka, a jako samochód nowy, co do zasady podlegał okresowemu badaniu technicznemu dopiero przed upływem 3 lat od pierwszej rejestracji tj. do 9.04.2018 r., jak wpisano w pozwoleniu tymczasowym, a następnie w dowodzie rejestracyjnym. To, czy właściciel pojazdu złoży wniosek o dokonanie takiego wpisu w dowodzie rejestracyjnym jest bowiem zdarzeniem przyszłym i niepewnym, a § 4 ust. 2 rozporządzenia z 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów /.../ stanowi, że wykonanie dodatkowego badania technicznego pojazdu nie wpływa na termin następnego okresowego badania technicznego pojazdu określonego w dowodzie rejestracyjnym. Należy zauważyć, że w niniejszej sprawie wniosek taki został złożony dopiero po 2 miesiącach od wydania zaświadczenia

W ocenie Sądu, w takiej sytuacji można przyjąć, że wydane zaświadczenie ma jednie stwierdzać, że pojazd spełnia dodatkowe wymogi przewidziane dla taxi, czyli potwierdzać pozytywny wynik badania technicznego, a nie określać termin następnego badania technicznego, bo takiego obowiązku na diagnostę przepisy nie nakładają. Należy zgodzić się z argumentami pełnomocnika skarżącego, że obowiązek przeprowadzenia corocznych badań technicznych dla przedmiotowego samochodu powstał dopiero, gdy właściciel samochodu złożył wniosek o wpisanie w dowodzie rejestracyjnym, że samochód będzie wykorzystywany jako taxi i uzyskał taki wpis

Edytowane przez Rafi90
  • Super 1
  • Piwo 1
  • Lubię 2
Napisano

czyli ze kto ten termin powinien wpisać i kiedy ?

Napisano
7 godzin temu, Tomek8340 napisał:

kto ten termin powinien wpisać i kiedy

Przeczytaj jeszcze raz na spokojnie i poznasz odpowiedź...

Napisano
9 godzin temu, Tomek8340 napisał:

czyli ze kto ten termin powinien wpisać i kiedy ?

Siedzi w kapciorze pan diagnostyk, taki, co to nacisków nie przeliczy, nad masą własną się nie pochyli, ale już rok produkcji pod klienta zrobi ;) Tu widać, że taksiarzy nie ten-tego, bo im termin skraca na bakier z przepisami. A gdzieżby, żeby się trudził nad paragrafami, w których wołami stoi o wpływie dodatkowego badania na datę w dowodzie.

Czego nie rozumiesz?

Robisz Dodatkowe - TAXI, w zaświadczeniu zostawiasz puste/wyixowane pole z terminem badania i koniec! Klient z kwitami azymut na WK jak taki kaprys ma i dopiero tam zajmą się terminem badania w dowodzie!

A WK i tak nie skraca tego terminu, bo twierdzi, że jak auto zarejestrowane, to kolejny termin wpisuje diagnosta! No taka betoniara i już kilka razy było wałkowane. Diagnosta robi taksówkowe-dodatkowe bez wyznaczania terminu badania. WK wpisuje adnotację [TAXI] i kieruje petenta coby wrócił na stację wpisać niewyznaczony termin badania.

:evil:

Napisano

Otóż to. Sam jakiś czas temu to miałem.

Bez określonego terminu.

Wydział kontaktuje się aby poprawić i wyznaczyć na rok 

Napisano

Po mojemu deko przesadzają z tą taksówkową sprawą. Bo skoro potrafią skrócić termin badania poprzez gaz, to tu powinni postępować analogicznie. I nie ma znaczenia, że do wpisu GAZ badania się nie wymaga. Ale jest jak jest i rządzą lokalne obyczaje. 

Napisano
4 minuty temu, Paprock napisał:

Bo skoro potrafią skrócić termin badania poprzez gaz, to tu powinni postępować analogicznie.

Sprawa gazu jest jasna, bo jest na to stosowny przepis:

6. W przypadku zawiadomienia o dokonaniu montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazem organ rejestrujący:

3) jeżeli istnieje konieczność zmiany terminu następnego badania technicznego, zgodnie z zasadami określonymi w art. 81 ust. 6 ustawy, zamieszcza w dowodzie rejestracyjnym termin następnego badania technicznego, ustalając ten termin od dnia montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazem; przepisy art. 81 ust. 11 pkt 1 i 2 ustawy stosuje się odpowiednio;

Przy taksówce nic takiego nie ma, diagnosta "obowiązku" nie ma i jeden będzie zwalał na drugiego ;)

Napisano

Czytam ten wyrok i to jest jakaś masakra. Piętnaście stron! Kilka lat! O mamo! :faint:

Chyba przestanę robić taksówki. :evil:

Napisano
W dniu 18.12.2020 o 08:27, Rafi90 napisał:

Obowiązek corocznego przedstawiania takiego pojazdu do badania technicznego powstaje od dnia wpisania przez organ rejestrujący w dowodzie rejestracyjnym samochodu w rubryce "Adnotacje urzędowe" adnotacji "TAXI", a więc zarejestrowania ( zgłoszenia ) pojazdu jako taksówki.

Czyli diagnosta w dniu badania dodatkowego nie może skrócić terminu badania okresowego na rok, bo nie skracamy go od dnia badania, tylko od dnia wpisania adnotacji w DR. Czyli nawet jak by bardzo chciał to uczynić, to ska ma wiedzieć kiedy klient wybierze się do WK po wpis Taxi. 

Napisano

Ja sobie ten wyrok sądu zapiszę w mailu i jak mi każą wbijać termin to będę wysyłał do WK żeby się zapoznali. Ciekawe co oni na to :rotfl:

Podsumowując . Pojazd nie jest Taxi , póki w adnotacjach nie stoi TAXI. Jeśli stoi TAXI , diagnostyk wbija termin. jeśli nie, to nie. Piękny ten nasz kraj i przepisy. A mogli by zrobić na szybko specustawę jak to mają w zwyczaju i napisać że termin wyznacza i "wbija" w tym wypadku WK. Specustaw się pod legislację w naszym kraju nie zalicza. O 18 godzinie wymyślą, nazajutrz o 6 już działa :hooray:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.