Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Sprowadziłem auto z Francji, data I rej. 30.04.2019 r. I BT w kraju przeprowadziłem 20.10.2020 r. Diagnosta wyznaczył kolejny termin na 20.102022. Czy nie doszło do pomyłki? Kolejnym terminem nie powinien być 30.04.2022 r.? 

Napisano

Prawidłowo diagnosta nie dopełnia do 3 lat od daty 1 rej. Było iść do WK i zarejestrować to by ci dopełnili, ewentualnie potem udać się na ustalenie danych do rejestracji.

Napisano
18 minut temu, Admiral napisał:

Kolejnym terminem nie powinien być 30.04.2022 r.? 

Taki termin mógł tylko uznać WK. Diagnosta wykonując BT ma wyznaczyć termin w ten sposób "...przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego..." Dz.U. 110 z 2020 r. art. 81 ust. 6. 

Napisano (edytowane)
29 minut temu, Admiral napisał:

Czy nie doszło do pomyłki?

Nie jeśli to nie np. autobus, pojazd powyżej 3,5, taxi, L, czy pojazd z "gazem"  :)

Edytowane przez Mecher
Napisano (edytowane)

Podepnę się tak dla upewnienia się, jest auto z datą pierwszej rejestracji za granicą 2017-08-09, 2018-10-25 miało pierwszy przegląd w PL z datą wyznaczoną na 2 lata. Teraz już kolejne na rok bez dopełniania do 5?

Edytowane przez krzysiak
Napisano
16 minut temu, krzysiak napisał:

Teraz już kolejne na rok (...)

Tak. :smile:

Napisano

Ustawa mówi:

"...następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania..."

• 1 month later...
Napisano

Też się podepnę.

Taka sytuacja, samochód I rej. 15.12.2017r., następnie 27.07.2018r. pojazd miał BT po wypadku. Program określił datę następnego BT 10.12.2022r. Pytanie czy dobrze? W prawdzie powypadkowe BT nie określa TNBT, ale nie jestem pewny czy przypadkiem przy jego okazji nie został wyczerpany waruneku pierwszego BT z art. 81 ust. 6? Krótko mówiąc, czy termin określony przez program jest prawidłowy czy powinien on być ustalony na rok?

Napisano
6 minut temu, Czolgista napisał:

czy przypadkiem przy jego okazji nie został wyczerpany waruneku pierwszego BT z art. 81 ust. 6?

Jeśli było wykonane wyłącznie badanie dodatkowe to nie zmienia ono nic przy terminach badań okresowych.

Napisano

W CEPie tylko info o DBT, co było w DR nie wiem bo klient przyjechał na świeżym PC. Dobra, z jakiegoś powodu czytając ust. 6 zjadłem słowo "okresowe", teraz już wszystko jasne :silent:

Napisano

trzeba być czujnym na te (DBT)powypadki bo ilość kombinacji "DBT, OBT, TNB lub brakTNBT..." szczególnie w samochodach do 3 lat jest niesamowita 🙃

• 1 month later...
Napisano
W dniu 10.12.2020 o 18:45, Czolgista napisał:

Też się podepnę.

Taka sytuacja, samochód I rej. 15.12.2017r., następnie 27.07.2018r. pojazd miał BT po wypadku. Program określił datę następnego BT 10.12.2022r. Pytanie czy dobrze? W prawdzie powypadkowe BT nie określa TNBT, ale nie jestem pewny czy przypadkiem przy jego okazji nie został wyczerpany waruneku pierwszego BT z art. 81 ust. 6? Krótko mówiąc, czy termin określony przez program jest prawidłowy czy powinien on być ustalony na rok?

Program to SKP Pro ?

• 1 month later...
Napisano

Przyjeżdża pojazd na badanie okresowe i jaki termin następnego badania byście określili? W dowodzie tylko pierwsza pieczątka ze starostwa z terminem ważnym na trzy lata od pierwszej rejestracji.

IMG_20210215_194617.jpg

Napisano

a co to za okresowe  badanie z 03.03.2018 ? jak już raz było zrobione okresowe to każde następne na rok 

Napisano

16-02-2018 r

Sporo jeździ ten pojazd 73 tyś w 8 miesięcy. To są jakieś błędy w CEP.

Napisano

Skoro WK w dniu pierwszej rej w Polsce czyli 16-02-2018, wpisał termin badania do 16-02-2021, to jaka może być data pierwszej rejestracji ? 9_9

Napisano

Jednym słowem to nieźle namieszane.

Ale teraz pozostały mu tylko badania na rok.

Napisano

Dlaczego na rok? Dla mnie ważne jest co mam w DR i na stanowisku, co tam w CEPie mają to niech martwi się ministerstwo.

Napisano

Ja też w tym przypadku nie ufał bym zbytnio CEPiK-owi i wyznaczył bym badanie dopełniając do 5 lat.  Jeszce takie jedno pytanko, czy w danych CEP też jest widoczne to OBT, bo Historia Pojazdu to raczej taki twór poglądowy i nie jest wyznacznikiem danych na potrzeby rejestracji.

Napisano

A c to za pojazd ?? Obstawiam że ktoś VAT robił i nie zmienił na badanie dodatkowe tylko wysłał go do cepa jako okresowe...

Napisano
2 godziny temu, danielg539 napisał:

Jeszce takie jedno pytanko, czy w danych CEP też jest widoczne to OBT

no właśnie odczytuje dowód patrzę a tam termin następnego badania do 03.03.2019r.

2 godziny temu, Logen napisał:

A c to za pojazd ??

Iveco blaszak, tak to własnie wygląda że pewnie musiał przyjechać na dodatkowe vat ale zrobili przypadkiem okresowe a dopiero w listopadzie  dodatkowe

Napisano

Numer SKP jest widoczny to można zadzwonić i dopytać. Jak stwierdzą, że zły rodzaj badania wklepali to poprawią a jeśli nie to pozostaje wykonanie OBT na rok.