Arizona 1 Napisano 6 Listopad 2020 Share Napisano 6 Listopad 2020 witam, mam na badaniu okresowym z zagranicy ciągnik siodłowy 3 osiowy (tylne osie obie na bliźniakach napędowe). W DIP wpisałem DMC - 26000 kg DMC zespołu - 44000 kg (tu zawsze ograniczałem do 40000 kg, ale na tabliczce w Belgii widzę 44000 kg, w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych 40 ton lub transport intermodalny 44 tony - który wpisać?) Nacisk oś 1 - 88,2 kN Nacisk oś 2 - 93,1 kN Nacisk oś 3 - 93,1 kN Maksymalne masy wpisałem takie na tabliczce po prawej. DMC zespołu ograniczyć do 44000 kg czy do 40000 kg? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paprock 475 Napisano 6 Listopad 2020 Share Napisano 6 Listopad 2020 Ja bym pozostawił 44 tony uwzględniając możliwość uczestnictwa tego ciągnika w operacjach transportu intermodalnego. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tobiasztj 11 Napisano 6 Listopad 2020 Share Napisano 6 Listopad 2020 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek24 11 Napisano 6 Listopad 2020 Share Napisano 6 Listopad 2020 2 godziny temu, Paprock napisał: Ja bym pozostawił 44 tony Dokładnie, ciągnik 3 osiowy może mieć max 44 t i tą wartość wpisujemy, tymbardziej że tak widnieje na TZ. My nie wiemy jakie naczepy i co będzie ciągnął ten ciągnik, więc nie możemy ograniczać jego możliwości. To kierowca powinien pilnować DMC-40t, gdy nie uczestniczy w transporcie intermodalnym. My wpisujemy wartości dopuszczalne i oczywiście maksymalne (konstrukcyjne) ale to już jasna sprawa. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi