Skocz do zawartości

Nowe wzory dokumentów z GB i USA ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Słyszeliście może o nowych wzorach dokumentów z USA oraz GB?

Dzisiaj pani z Wydziału Komunikacji poinformowała, że od pierwszego stycznia z USA, Kanada i 1 lutego GB mają być wymagane nowe dokumenty potrzebne do badania technicznego i rejestracji. Przestrzegała nas żeby nie robić badania na podstawie Cerificate of Title ani V5C. Ktoś coś słyszał, ewentualnie gdzie można coś przeczytać na ten temat...

Napisano
2 godziny temu, domicar napisał:

nie robić badania na podstawie Cerificate of Title

Na tym już od dawna nie wolno robić, bo to nie DR.

2 godziny temu, domicar napisał:

ani V5C

A to niby dlaczego?

Napisano

Wiem, że to nie dowód bo oryginalny zostaje w USA po wyrejestrowaniu.

Tłumaczą w wydziale komunikacji, że aby zarejestrować musi być na dokumencie napis DOWÓD REJESTRACYJNY, a tak jak USA to jest Certyfikat i podobnie na V5C pisze Certyfikat Rejestracji a nie Dowód Rejestracyjny - i tu jest ból, ja tego nie pojmuję. Każą czekać do 1 lutego na doprecyzowanie warunków technicznych ustawy.

Zmieniło się coś w ustawach czy dopiero ma się zmienić?  

Napisano
26 minut temu, domicar napisał:

V5C pisze Certyfikat Rejestracji a nie Dowód Rejestracyjny

Na V5C jest napisane nawet po polsku Dowód rejestracyjny. Zresztą zobacz na drobny druk w polskim DR - "Registration Certificate".

28 minut temu, domicar napisał:

Każą czekać do 1 lutego na doprecyzowanie warunków technicznych ustawy.

Co to za WK? Bo aż się wierzyć nie chce.

Napisano

Już wszystko wiem, zwykłe niedomówienie. źle zrozumiałem, chodzi tylko o kierownicę po prawej stronie a nie dowód (niewiem dlaczego ciągle o tym dowodzie tłumaczyli - ale nie ważne). Chodzi oto, że GB wyszło z UE, a nie można dopuści pojazdu z poza Unii Europejskiej z kierownicą po prawej stronie i tyle.

Można zamknąć temat.

Napisano

Ale nie zapominajmy, że GB była jednak w UE, więc de facto decyduje data I rejestracji pojazdu - jeśli przed 2021 rokiem to będzie OK :)

• Lubię 1