Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Był dzisiaj na badaniu technicznym pojazd Fiat 126p ELX z 1998r. Numer VIN w dowodzie rejestracyjnym SUF126A00*37246756 i taki wyświetla Cepik - 18 znaków (świeci na żółto i nie chce przyjąć badania). Ktoś kiedyś tak spisał z pojazdu (na tabliczce znamionowej tak jest z gwiazdką w środku i na końcu ale tej już nie spisali) i do dowodu wpisali tak samo i dalej już się ciągnęło (dowód wydany w 1998r.).

Co byście zrobili w tym przypadku? Zadzwonić i poprawić w CEPIKu czy odesłać żeby Wydział Komunikacji poprawił?

Napisano
32 minuty temu, domicar napisał:

Zadzwonić i poprawić w CEPIKu czy odesłać żeby Wydział Komunikacji poprawił?

Kontakt z WK jak najbardziej wskazany a czy poprawią to już inna kwestia.

Napisano

Ale gwiazdki się pomija i inne cudaki! To, że WK dało ciała nie oznacza jeszcze, żeby powielać tego babola wiecznie. Pominąć i wpisać bez gwiazdki!

Spróbowałbym pobrać dane przez numer rejestracyjny i markę a następnie przeanalizował czy wyświetlił Malucha z numerem gwiazdkowanym, czy bez gwiazdki.

Może można coś pokombinować przez to okienko nad VINEM -> [nadaj nowy]??Czyli popraw stary. Nie wiem, nie znam się i nie cierpię tej apki!

Lipa, bo to raczej do nowo nadanych numerów służy. :-? KINO!

Napisano

Koniecznie poprawić ,w oknie programu wpisać właściwy . Tok postępowania identyczny jak przy "literówkach " w VIN. System łyka.

Napisano

Sprawa jak i w ciągnikach z sąsiedniego tematu. Początek to  typ, a to po gwiazdce właściwy numer seryjny pojazdu. Jako że wszystko jest w jednym rzędzie to uznane jest jako całościowy VIN. Wydać zaświadczenie , wpisać numer bez gwiazdki i niech WK poprawi . Nabite najpewniej będzie też z gwiazdką

Napisano

Kiedyś pod koniec lat 70 był maluch z 18 znakowym nr nadwozia i może przecież pojawić się taki na badaniu i co wtedy, badanie w trybie awaryjnym bo cep nie przyjmuje? W tym konkretnym przypadku mamy Vin i ma mieć 17 znaków, ale wcześniej producent mógł nadać nr nawet 20 znakowy.

Napisano
23 godziny temu, Rafi90 napisał:

Początek to  typ,

Bzdura. To jest normalny VIN. Początek to WMI. Pomijam kwestię, że w maluchach VIN pojawił się bodaj w połowie lat 80-tych, ale tu mamy pojazd, który obowiązkowo powinien taki numer posiadać.

Napisano

8 minut temu, aboz napisał:

Bzdura. To jest normalny VIN.

No jest normalny. Ale powiedz w takim razie co oznaczają pierwsze SUF126A00 ? Bo nie jest to numer seryjny poszczególnego samochodu. Nie chodzi mi o to że całość to nie jest VIN, tylko o to że miejsce produkcji, model itd zostały oddzielone gwiazdką od stricte numeru seryjnego danego egzemplarza

Napisano
13 godzin temu, Rafi90 napisał:

co oznaczają pierwsze SUF126A00

S-Europa , U- Polska, F- Fabryka FSM, 126-Model ,A-Typ ,00- Znaki wypełniające

W dniu 26.01.2021 o 15:20, domicar napisał:

Co byście zrobili w tym przypadku?

Widzę ,że wczoraj badanie poszło jako pozytyw,jak rozwiązano problem?

Napisano
W dniu 26.01.2021 o 15:54, danielg539 napisał:

Kontakt z WK jak najbardziej wskazany a czy poprawią to już inna kwestia.

No u mnie "poprawili", był u mnie jakiś czas temu podobny, kulałem się ze śmiechu 🤣 

Ale najważniejsze że pozytywny9_9

126p.png

Napisano

Z definicji w PoRD wypisz wymaluj TIR, no ta platforma trochę wadzi...:icon_mrgreen:

• 1 month later...
Napisano

Dziś miałem zapytanie telefoniczne o malucha. Który ma na tabliczce nr SUF126A00*XXXXXXXX a nabity jest tylko XXXXXXXX, jak można naprostować sprawę, dodam tylko, że wcześniej przez 20 lat dostawał przegląd w innym województwie.  Należało by nabić nr zastępczy i nową tabliczkę ?

Napisano

Maluchy miały 18 cyferek - i nie trzeba tego poprawiać - chyba ze to te z * to trzeba sprostować - niedopuszczalny znak 

Napisano
4 minuty temu, veg napisał:

Dziś miałem zapytanie telefoniczne o malucha. Który ma na tabliczce nr SUF126A00*XXXXXXXX a nabity jest tylko XXXXXXXX, jak można naprostować sprawę, dodam tylko, że wcześniej przez 20 lat dostawał przegląd w innym województwie.  Należało by nabić nr zastępczy i nową tabliczkę ?

Data 1 rejestracji?

Teraz, IVVO napisał:

Maluchy miały 18 cyferek -

ale

5 minut temu, veg napisał:

a nabity jest tylko XXXXXXXX,

Napisano (edytowane)

@IVVO Na tabliczce jest nr 18 cyfrowy, natomiast nabite na nadwoziu jest tylko 8. @Rafi90 Nie podał mi daty pierwszej rejestracji ale mówił, że przez 20 lat dostawał przegląd, więc mniej więcej można oszacować.

Edytowane przez veg
Napisano

a co jest w DR? Pełny numer czy sam koniec? Jak po 1 stycznia  95r to będzie problem

Napisano
2 minuty temu, veg napisał:

Na tabliczce jest nr 18 cyfrowy

Tylko te pierwsze to chyba wydrukowane na TZ a wybite tylko te końcowe - tak to wygląda czy nie

Napisano

@Rafi90 w dowodzie jest pełen nr.  @IVVO w dowodzie i na tabliczce jest pełen numer. Nabite jest tylko końcowe 8 cyfr po gwiazdce.

Napisano

No to lipa bo to niezgodność. Trzeba prostować jakoś. Druga sprawa że jeśli po 95 to musi być pełny 17 znakowy i w DR i na samochodzie. Nie ma zmiłuj.

Napisano

@IVVO niestety nie wiem, to był tylko telefon. Pewnie już pytał na kilku OSKP.

Napisano

Kiedyś w budach po krasztestach - nabijali tylko te ostatnie - bo do wymiany przychodziły "czyste" bez nr - ale ogólnie to lipa - niedozwolony znak w nr VIN "*" z stąd te 18 oraz niegodność

Ale jeśli gdzieś z okolic 82-88 to raczej widzę nadgorliwość w odczycie nr przy wymianie DR bez sprawdzenia tego co na budzie - ot takie kwiatki diagnostyczne

Napisano

Musi coś być coś jeszcze. Tak to powinno wyglądać:

Maluch numer budy.gif