Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

DANE PRZYCZEPY AUTOSAN D 655/10 ZMIANA NA ROLNICZĄ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Czy ktoś z kolegów może mi podpowiedzieć w kwestii zmiany przeznaczenia przyczepy AUTOSAN D 655/10 z1993r. Obecnie ciężarowa w DR. Klient chce mieć rolniczą.

Faktycznie koła, instalacja elektr. i hamulcowa typowo rolnicza.

Dzięki za info.

Edytowane przez danlop
Napisano

Dokładnie ma teraz przeznaczenie: przewóz zwierząt. Ale obecnie nie ma oryginalnej zabudowy. Jest bez burt- wozi słomę. 

Nie wiem czy temat jest do "ugryzienia"??

Napisano

Słomę można wozić i przyczepą ciężarową. Brak zabudowy wymaga ZK, natomiast czy wystarczą one do zmiany rodzaju pojazdu to już inna kwestia. Osobiście dla mnie, brak zabudowy i wspomniane zmiany są niewystarczające do zmiany rodzaju pojazdu.

Napisano

Jeden powie, że niewłaściwa naprawa, a drugi potraktuje to jako zmiany konstrukcyjne. Ot życie ;)

Napisano

OK. A koledzy by próbowali ze ZK czy ciężki do ugryzienia?

Nie mogę znaleźć żadnych danych źródłowych o tym sprzęcie w oryginale...

Farmer wozi słomę...a oczywiście go boli kasa za przeglądy i terminy ;) 

Napisano
1 godzinę temu, danlop napisał:

AUTOSAN D 655/10 z1993r. Obecnie ciężarowa w DR.

Jaki DR i czy jest tam samo słowo "ciężarowa"?

Jest szansa, że od początku była to przyczepa rolnicza i bywało, że jak WK jest w posiadaniu faktury zakupu to poprawia dane na zgodne z obecną klasyfikacją.

Napisano (edytowane)

DR jest nowy (2014r), jest : PRZYCZEPA CIĘŻAROWA, PRZEWÓZ ŻYWYCH ZWIERZĄT, ładowność 6ton, naciski 50kN

Pytać farmera czy ma ją od nowości lub czy ma może fakturę??

Edytowane przez danlop
Napisano

Ja DR z 2014r to raczej została już sklasyfikowana wg obecnych przepisów i raczej rolniczą z automatu się nie stanie a w dodatku zmieniło się przeznaczenie przyczepy więc zaszły zmiany konstrukcyjne i DBT i tak będzie niezbędne.

Napisano

OK. Dzięki za podpowiedź.

A na co szczególnie uważać w tym przypadku robiąc DBT ? 

Napisano

Zmiany w przyczepie to w miarę prosty temat. Zwróć uwagę na wymiary, masy nośności opon, oświetlenie a także rodzaj układu hamulcowego.

Napisano

OK. Dzięki.

Jako początkujący w branży powalczę z tematem- jako moja pierwsza- dziewicza zmiana konstrukcyjna ;) 

Napisano

i jak kiedyś pisałem najprostsza i najbardziej przydatna społeczeństwu sprawa, a diagnosta który ogarnia takie rzeczy z głową to skarb.
Rolnicy mogą jeździć starymi D47 trzykrotnie spawanymi z wywrwaną tylną belką i 4 sladami ale OBT na 2 lata lub D50 gdzie jak jedną zobaczyłem to po odbiciu farby i rdzy niewiele z ramy zostało ale OBT tańsze i na 2 lata. Mogą też jeździć nowszymi przyczepami np w/w o ile ktoś na OSKP pomyśli że można jednak zmienić ją na rolniczą bo każda przyczepa ciężarowa spełnia wymagania przyczepy ciężarowej-rolniczej a było to chyba dyskutowane w kilku wątkach ;)
Ja wolę jeździć nowszą przyczepą która była samochodówką (nie raz mocniejsze osie, opony i ogólnie mocniejsze przyczepy) niż  starym wyklepanym rumplem.
Sam mam dwie po ZK na rolniczą i trzymam je właśnie dlatego że są rolnicze (niski koszt OBT i na 2 lata a OSKP daleko bo ponad 30km, użytkuję je 3 tygodnie w roku) bo ~ 160zł co roku gdzie czasem nie wyjeżdża do miasta gdzie jest OSKP to i koszta i czas.

Napisano

Przyczepa D655 była produkowana jako ciężarowa. Ta najprawdopodobniej była  zaczepiana do jakiegoś Stara lub  Jelcza i wykorzystywana do przewozu żywca do  jakiejś ubojni. Fabrycznie musiała posiadać hamulce dwuobwodowe , ale najwyraźniej ktoś tam już namieszał. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zmienić jej rodzaj na rolniczą , oczywiście po spełnieniu odpowiednich warunków technicznych i przedstawieniu stosownej dokumentacji .

• Polub 1
Napisano
W dniu 13.03.2021 o 09:30, wadi napisał:

...oczywiście po spełnieniu odpowiednich warunków technicznych i przedstawieniu stosownej dokumentacji .

👍👍👍👍