Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie pytanie bo się już sam zamotałem.

Mianowicie czy można z Peugota Boxera ciężarowego 3-osobowego  zrobić ot tak osobówkę również 3-osobową ???

Pytam bo rano klienta wyśmiałem a on teraz wraca i ZK na osobowy wymachuje bo tak można i mam się douczyć.

Faktycznie w nocy jakieś głosowanie było???Czy może coś jeszcze mnie omineło...

Napisano (edytowane)

Ale przecież tematowy Peugeot dalej ma większe zdolności do przewozu ładunków niż osób, to jaki z niego osobowy ?

Nie wiem... 8/

14 minut temu, yogi1984 napisał:

Pytam bo rano klienta wyśmiałem a on teraz wraca i ZK na osobowy wymachuje bo tak można i mam się douczyć.

Tak mi się wydaje, że z tymi zmianami może " odbić się " od okienka w kumatym WK. :silent:

14 minut temu, yogi1984 napisał:

Czy może coś jeszcze mnie omineło...

Myślę, że jesteś na bieżąco ! :smile:

Edytowane przez leski66
literówka
Napisano
10 minut temu, leski66 napisał:

Ale przecież tematowy Peugeot dalej ma większe zdolności do przewozu ładunków niż osób, to jaki z niego osobowy ?

No właśnie wiem o tym i stąd me zdziwienie i chwila wahania :omg:

Nic...plus taki że odkryłem nową stację(dzięki CEP) co cuda działać na niej  można😃

13 minut temu, leski66 napisał:

może " odbić się " od okienka w kumatym WK. :silent:

Nie omieszkam sprawdzić co z nim się stanie😉

Napisano

Odkąd widziałem jakiegoś dostawczaka (bodajże Opla Vivaro) homologowanego jako osobowy M1 2-miejscowy to trochę zmieniłem swoje postrzeganie co można, a czego nie ;)

Napisano
7 godzin temu, yogi1984 napisał:

Mianowicie czy można z Peugota Boxera ciężarowego 3-osobowego  zrobić ot tak osobówkę również 3-osobową ???

Można, ale czasami tylko raz :) 

Wyczuwam w tym przedsięwzięciu pewien zamysł 

-Najpierw zrobić z tego M1 
- później dołożyć miejsca
Tylko klient się chyba spóźnił o jakiś 1 rok i 3 miesiące :) 

7 godzin temu, yogi1984 napisał:

a on teraz wraca i ZK na osobowy wymachuje bo tak można i mam się douczyć.

Szczerze nie rozumiem takiego postępowania... jak załatwił to powinien to zachować dla siebie. 

Godzinę temu, michal_k napisał:

(bodajże Opla Vivaro) homologowanego jako osobowy M1 2-miejscowy

Tutaj mówisz o wydanym świadectwie homologacji, zapewne są jakieś kruczki które na to pozwalają a Polskie prawo nie nadąża nad Dyrektywami UE. 

Godzinę temu, michal_k napisał:

zmieniłem swoje postrzeganie co można, a czego nie

W przedmiotowym przypadku można zrobić wszystko, i wszystko będzie OK jak WK zmieni dane... Ale, wszystko będzie OK dopóki nie wydarzy się tragedia i nie zacznie się ciąganie po sądach. WK umyje ręce(bo oni auta nie widzą), pójdą do diagnosty,diagnosta powie, że nie było przeszkód, więc zapytają producenta, a ten powie, że taki pojazd nigdy nie powinien być M1, bo nie posiada homologacji. 
Zgadnij kto w tym przypadku zostanie ugotowaną żabą? 

Nasze stanowienie prawa nie polega na ułatwianiu życia ludziom, tylko na zakazach.  

Napisano
22 godziny temu, leski66 napisał:

z tymi zmianami może " odbić się " od okienka w kumatym WK.

A jak trafi na Końskie ?

Napisano

No, w Końskich jak na " prowincji " - o ile może dojść do odbicia od okienka czas oczekiwania na to, jest stosunkowo " przyduży ". :smile:

Napisano
17 godzin temu, michal_k napisał:

Odkąd widziałem jakiegoś dostawczaka (bodajże Opla Vivaro) homologowanego jako osobowy M1 2-miejscowy to trochę zmieniłem swoje postrzeganie co można, a czego nie ;)

Klasycznie kategoria M1 oznacza, że pojazd nie spełnia wymogów dotyczących N1 ale jednak jest spora grupa aut, która podlega właśnie po kategorie M1 a może mieć mało miejsc. Tylko, że w każdym przypadku mówimy tutaj typowo o aucie specjalnym - auto pogrzebowe (typ SD), samochód kempingowy (typ SA) plus auta gdzie musi być jednak trochę więcej miejsc - samochód sanitarny (typ SC, zgodnie z PN-EN1789, chodzi mi o pojazdy A1 i A2 które mają odpowiednik w naszych przepisach jako T ) lub samochód przystosowany do przewozu wózków inwalidzkich (typ SH). 

W każdym przypadku pojazd ten jest kategorii M1, może w międzyczasie ktoś coś z niego zdemontował. Są także pojazdy, które homologacyjnie są kategoriami M1 ale są pojazdami niekompletnymi, które należy poddać 2 etapowi. 

Napisano

Jak już ten 3 osobowy bokser została samochodem osobowym to teraz bez instytutu badawczego włożą do nie go następne 3 lub 6 miejsc.

Napisano
W dniu 13.03.2021 o 19:05, dominik_z napisał:

Wyczuwam w tym przedsięwzięciu pewien zamysł 
-Najpierw zrobić z tego M1 
- później dołożyć miejsca

M1 to on nigdy nie będzie aczkolwiek samochodem osobowym może zostać.

Napisano
W dniu 14.03.2021 o 15:00, rzeczoznawca napisał:

bez instytutu badawczego włożą do nie go następne 3 lub 6 miejsc.

No Panie @rzeczoznawca  tak chyba nie do końca.

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

A możecie mi powiedzieć co dokładnie zmieniło się w przepisach, że przerabianie takich dostawczaków z 3 miejscowych na 6 praktycznie wyginęło ?? Jeszcze z 2 lata temu widziałem kilka takich pojazdów z badaniami z PIMOTU lub ITSu, ale aktualnie już nikt nie przerabia tak pojazdów... Wiem, że teraz w przepisie jest dodatkowa informacja o zaczepach ISOFIX no ale one chyba aż takim strasznym wymaganiem nie są ?? W coś jeszcze trzeba doposażyć pojazd ??

Edytowane przez Logen
Napisano
W dniu 13.03.2021 o 11:58, leski66 napisał:

Tak mi się wydaje, że z tymi zmianami może " odbić się " od okienka w kumatym WK. :silent:

Nie był kumaty😉

vv.png.bfd15a05512d6ab14718df2aa43b7642.png

Napisano

Od kiedy VAN to pojazd osobowy? :) 

Cytat

BB Van Samochód ciężarowy o kabinie kierowcy zawartej w bryle nadwozia

Cytat

— Jednakże jeżeli pojazd określony jako BB posiada technicznie dopuszczalną maksymalną masę nieprzekraczającą 3 500 kg:
— posiada ponad sześć miejsc siedzących, nie licząc miejsca kierowcy lub
— spełnia oba następujące warunki:
(i) liczba miejsc siedzących, nie licząc miejsca kierowcy, nie przekracza sześciu;
i (ii) P – (M + N × 68) ≤ N × 68;
pojazdu takiego nie uznaje się za pojazd kategorii N.

Napisano
12 minut temu, dominik_z napisał:

Od kiedy VAN to pojazd osobowy?

Od wtedy kiedy minister wpisał tak w klasyfikacji pojazdów :P

Napisano

Analogicznie dla pojazdów kategorii M 

Cytat

(ii) P–(M + N × 68) > N × 68, gdzie:
P = technicznie dopuszczalna maksymalna masa całkowita pojazdu w kg,
M = masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy w kg, N = liczba miejsc siedzących, z wyjątkiem miejsca kierowcy.
Pojazd taki nie jest uznawany za pojazd kategorii M1.

6 minut temu, michal_k napisał:

Od wtedy kiedy minister wpisał tak w klasyfikacji pojazdów :P

Ciekawe, Rozporządzenie... UE 2018/858 nie klasyfikuje BB jako pojazd M1 ( w domyśle osobowy), natomiast klasyfikacja wg ITS BB już klasyfikuje jako osobowy...