luk Napisano 17 Marzec 2021 Napisano 17 Marzec 2021 Witajcie. Jest pojazd jak na zdjęciu czyli tzw kamper van. Jest to przeróbka z zabudową kempingowa czyli szafki, kuchnia itd 9. 42 Przestrzeń mieszkalna samochodu kempingowego powinna być wyposażona w trwale zamocowane: 1) siedzenia; 2) stolik; może być zbudowany tak, aby łatwo go było można zdemontować; 3) miejsca do spania, które mogą powstawać z siedzeń; 4) urządzenia kuchenne; 5) szafki. Warunki techniczne pojazdów oraz zakres ich niezbędnego wyposażenia. Dziennik Ustaw Dz.U.2016.2022 t.j. | Akt obowiązujący Wersja od: 11 listopada 2020 r. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1 z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków I teraz są wersje 1. Jeżeli takowy pojazd ma w DR rodzaj pojazdu samochód ciężarowy i spelnia te wymagania, pojawia wam sie na BT - co robicie ? 2. Takowy pojazd ma wpisane samochód osobowy i dokładnie taka sama sytuacja jak w pkt 1 co robicie ? Dajecie wynik badania N za niezgodnosci czy podbijacie przegląd bo sam ciężarowy może wozić co chce i spełnia warunki sam ciężarowego a do osobowki mogę załadować co mi się podoba . Dlaczego pytam ,dużo osób zadaje podobne i bardziej szczegółowe pytania co by bo gdyby i takie tam w związku z wejściem akcyzy na przeróbki kamperow. Według przepisu który przedstawiłem i mojego myślenia kwalifikuje sie to jako rodzaj specjalny kempingowy W tym przepisie jest też zdanie "powinna byc wyposażona " czy to nie nadciąga że powinno być a nie musi i można jeździć z zabudową kempingową bo nie musi Jak wy to widzicie bo zaczyna się kombinowanie strony klientów Cytuj
leski66 Napisano 17 Marzec 2021 Napisano 17 Marzec 2021 4 minuty temu, luk napisał: Przestrzeń mieszkalna samochodu kempingowego powinna być wyposażona w trwale zamocowane: : 5 minut temu, luk napisał: (...) bo sam ciężarowy może wozić co chce Wozić OK, natomiast przy zamocowaniu na stałe to w DR masa własna ze stanem faktycznym nie gra i w obu przypadkach pojazd powinien przejść ZK ze względu na " zabudowę ". Cytuj
aboz Napisano 17 Marzec 2021 Napisano 17 Marzec 2021 3 godziny temu, luk napisał: Dajecie wynik badania N za niezgodnosci Ja daję P Wielkiego wyboru nie masz. Określasz co wg. ciebie jest niezgodne (rodzaj, podrodzaj, przeznaczenie, MW itp.) i informujesz o tym klienta. Ja zawsze przy okazji czynię elaborat, jak to nie wolno takim pojazdem poruszać się szybciej niż 80 km/h, jakie są konsekwencje w razie W, czy to od strony prawnej (ewentualne postępowanie karne), czy od strony ubezpieczeń. Reszta to wola klienta. U nas mało kto zwróci uwagę (poza ITD), ale za granicą mogą być schody i wysokie mandaty. Cytuj
luk Napisano 24 Marzec 2021 Autor Napisano 24 Marzec 2021 W dniu 17.03.2021 o 09:32, leski66 napisał: Wozić OK, natomiast przy zamocowaniu na stałe to w DR masa własna ze stanem faktycznym nie gra i w obu przypadkach pojazd powinien przejść ZK ze względu na " zabudowę ". No i tu sie zgadzam z ta opininia . Czyli jezeli pojawi się takowy pojazd na przeglądzie mówimy co i jak że pojazd w opcji rodzaju pojazdu ciezarowy lun osobowy nie spelnia wymagan ??? W dniu 17.03.2021 o 12:37, aboz napisał: U nas mało kto zwróci uwagę A czy my powinniśmy zwrócić uwagę ??? Cytuj
aboz Napisano 24 Marzec 2021 Napisano 24 Marzec 2021 A czy my powinniśmy zwrócić uwagę ???Owszem. Ale ja miałem zupełnie co innego na myśli. Zanim wyrwiesz zdanie z kontekstu, przeczytaj całość wypowiedzi.Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi