krzychu43 Napisano 21 Kwiecień 2021 Napisano 21 Kwiecień 2021 Planuję kupić nowy wózek leśny z hds o łądownosci do 6 ton. Czy taki wózek podlega rejestracji, czy musi być ubezpieczony? Dodam, ze mieszkam na malutkiej wsi i będzie on mi potrzebny na potrzeby własne, będzie jeżdził tylko po lesie oraz jakieś 500m gminną drogą asfaltową pomiędzy lasem a posesją, bez wjazdu na główne drogi. Czy taki wózek podlega udt? Czy musze posiadac uprawnienia hds? Czy jeżdząc głównie po lesie i tylko sporadycznie po tej właśnie drodze gminnej mogę dac sobie spokój z tymi wszystkimi uprawnieniami? Czy przy ewentualnym zatrzymaniu przez policje może ode mnie wymagać właśnie uprawnień hds i jakiegoś świstka z udt? Cytuj
yogi1984 Napisano 21 Kwiecień 2021 Napisano 21 Kwiecień 2021 Zadaj te pytania bezpośrednio do UDT-u, do Wydziału ruchu drogowego i na deser do Państwowej inspekcji pracy. Tam wszystkie odpowiedzi dostaniesz bezpośrednio.Tu niestety jest forum zwykłych diagnostów, pracowników WK itp.a przy twojej ilości i różnorodności pytań lepiej je jak coś to już na forum wróżbitów zadać 🙃. Cytuj
michal_k Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Wklej zdjęcie tego wózka. Jaka jest jego maksymalna prędkość? Cytuj
krzychu43 Napisano 22 Kwiecień 2021 Autor Napisano 22 Kwiecień 2021 2 godziny temu, michal_k napisał: Wklej zdjęcie tego wózka. Jaka jest jego maksymalna prędkość? To jest wózek doczepiany do ciągnika, np taki. Cytuj
michal_k Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 (edytowane) Czyli jest to przyczepa ciężarowa rolnicza, która musi być zarejestrowana i ubezpieczona żeby móc poruszać się po drogach. Edytowane 22 Kwiecień 2021 przez michal_k Cytuj
Qnick Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 9 minut temu, krzychu43 napisał: To jest wózek doczepiany do ciągnika, np taki. U mnie w miejscowości coś takiego jeździ za ciągnikiem i jest niezarejestrowane. Cytuj
michal_k Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 13 minut temu, Qnick napisał: coś takiego jeździ za ciągnikiem i jest niezarejestrowane. Do czasu aż trafi na policjanta znającego przepisy albo do czasu jak sąsiad doniesie Cytuj
smaug Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Podlega pod udt, traktowane jest jako przyczepa rolnicza specjalna i wtedy nie podlega rejestracji Cytuj
michal_k Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 4 minuty temu, smaug napisał: traktowane jest jako przyczepa rolnicza specjalna Nie jest specjalną, bo służy do transportu towarów. Cytuj
Qnick Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Godzinę temu, michal_k napisał: Do czasu aż trafi na policjanta znającego przepisy albo do czasu jak sąsiad doniesie No to albo mamy policjantów nieznających przepisy 🤐 albo spoko sąsiadów . A jeśli miałoby to być zarejestrowane to bardziej widziałbym to jako przyczepa specjalna inna i oczywiście UDT na żurawia. 5 minut temu, smaug napisał: przyczepa rolnicza specjalna Jest coś takiego ? Cytuj
smaug Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Jest i nie podlega rejestracji, zapytaj producenta jakie dostaniesz dokumenty przy zakupie nowej Cytuj
mirek_handlarz Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Wymagane są uprawnienia do obsługi tego żurawia oczywiście. Cytuj
Rafi90 Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Przyczepa na pewno nie podlega rejestracji, a co do UDT to ich stanowisko jest takie że ma mieć. Cytuj
mirek_handlarz Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 https://przyczepy-lesne.com/pl/p/Przyczepa-Lesna-FARMA-6t-dzwig-4%2C2m-HDS-G2-Teleskop-/87 Cytuj
Qnick Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 8 minut temu, smaug napisał: Jest i nie podlega rejestracji A wskażesz mi to w którym miejscu jest bo w zał. 4 Dz.U. nr 137 poz. 968 ze zmianami jakoś takiej znaleźć nie mogę Cytuj
Rafi90 Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3. 2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 wymagania techniczne pojazdu uczestniczącego w ruchu oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną. 2a. Pojazd elektryczny i pojazd napędzany wodorem posiadają tablice rejestracyjne wskazujące na rodzaj paliwa wykorzystywanego do ich napędu. 3. Pojazd niewymieniony w ust. 1, przyczepa motocyklowa oraz przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny jest dopuszczony do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art. 66 wymagania techniczne pojazdu uczestniczącego w ruchu. Cytuj
michal_k Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Czy taki pojazd jest specjalny według Was? Jeśli nie to dlaczego przyczepa ma być specjalna? Oj nieznajomość prawa się kłania. Cytuj
wojteczek Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Na pewno nie jest specjalna, ona nie przetwarza tego drewna tylko można je przewozić, ale równie dobrze można wozić inne przedmioty np betonowe słupy czy szyny kolejowe. Nie wiem jak ta ze zdjęcia które zapodał krzychu43 ale bardzo podobne oglądałem i żadna nie miała hamulca i oświetlenia, więc o jakiej rejestracji mowa. W linku który wkleił mirek widać na jednej z tyłu nalepkę 25, więc pewnie uważana za przyczepę do łączenia ze sprzętem wolnobieżnym. Cytuj
Rafi90 Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 oraz przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny jest dopuszczony do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art. 66 wymagania techniczne pojazdu uczestniczącego w ruchu. Cytuj
michal_k Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 11 minut temu, wojteczek napisał: pewnie uważana za przyczepę do łączenia ze sprzętem wolnobieżnym. Która też podlega rejestracji. 9 minut temu, Rafi90 napisał: oraz przyczepa specjalna To nie jest żadna specjalna. Czy samochód na zdjęciu według Ciebie też jest specjalny? Cytuj
Mecher Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 (edytowane) 16 minut temu, Rafi90 napisał: oraz przyczepa specjalna Po warunkiem, iż jest specjalna Specjalny to jest w niej tylko HDS. Dlatego UDT potrzebny Edytowane 22 Kwiecień 2021 przez Mecher Cytuj
wojteczek Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 Zapodam link do producenta, Patrząc na zdjęcia to wątpię aby dał jakiekolwiek dokumenty do rejestracji i dozoru. https://sprzedajemy.pl/przyczepa-lesna-hds-producent-bytow-2-e30984-nr55096198 1 Cytuj
danielg539 Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 24 minuty temu, wojteczek napisał: Nie wiem jak ta ze zdjęcia które zapodał krzychu43 ale bardzo podobne oglądałem i żadna nie miała hamulca i oświetlenia, więc o jakiej rejestracji mowa. W linku który wkleił mirek widać na jednej z tyłu nalepkę 25, więc pewnie uważana za przyczepę do łączenia ze sprzętem wolnobieżnym. Jeżeli DMC tej przyczepy było mniejsze niż 1,5 t to hamulca nie musiała posiadać, jeżeli była cięższa, to nie była przeznaczona do użytku na drogach publicznych. W założeniu to przyczepy te nie służą do transportu drewna a tylko do jego przewiezienia z miejsca wyrębu na pryzmę zatem po drogach publicznych mogą się nie poruszać. Dopiero drewno z pryzm wywożone jest z lasu samochodami ciężarowymi na większe odległości. Cytuj
Rafi90 Napisano 22 Kwiecień 2021 Napisano 22 Kwiecień 2021 (edytowane) Jak dla mnie ta przyczepa jest SPECJALNA bo HDS to nie jest jej osobny element który można zdemontować jak w przypadku samochodu ciężarowego . A już na pewno nie dostaniesz do niej dokumentów do rejestracji. Są dokumenty potrzebne do UDT ale nie ma takich potrzebnych do rejestracji. Jedynie badania homologacyjne wchodzą w grę, indywidualne. Dzwoniłem w kilka miejsc żeby nie było. Edytowane 22 Kwiecień 2021 przez Rafi90 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi