thefilinek Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 Witam wszystkich serdecznie. Przyjechał klient autem z Korei do 1 rejestracji. Przywiózł jedynie "akt rejestracji pojazdu" w oryginale oraz w tłumaczeniu. W tym akcie znajduje się jedynie VIN, marka, rok rejestracji, kolor oraz cala historia pojazdu. Można powiedzieć, że ten akt wygląda u nas jak wydruk z serwisu historiapojazdu.gov.pl . Czy w Korei wydają takie typowe DR jak np u nas czy w Niemczech z których można odczytać dane auta? Zarejestrować pojazd z danymi z tabliczki plus wspomóc się informacjami z Internetu? Czy wysłać klienta po tablice tymczasowe / próbne? Proszę was o pomoc. Cytuj
yogi1984 Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 Dwa razy robiłem auto z Korei i bez TR i PC ,tylko właśnie na ten "akt rejestracji". Co prawda próbowałem podpytać czy dobrze zrobiłem, ale "mądry" ITS zaniemówił, WK miał się zapoznać i oddzwonić(ale chyba zgubili numer bo już prawie rok minął). Cytuj
thefilinek Napisano 23 Kwiecień 2021 Autor Napisano 23 Kwiecień 2021 16 minut temu, yogi1984 napisał: Dwa razy robiłem auto z Korei i bez TR i PC ,tylko właśnie na ten "akt rejestracji". Co prawda próbowałem podpytać czy dobrze zrobiłem, ale "mądry" ITS zaniemówił, WK miał się zapoznać i oddzwonić(ale chyba zgubili numer bo już prawie rok minął). Dziękuję za odpowiedź. No to jak nie dzwonili to znaczy, że wszytsko dobrze było. Jakby ktoś się zastanawiał jak wygląda ten "akt rejestracji" to wystawiam. No to chyba zarejestruję z pomocą danych z internetu. Cytuj
cezary Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 3 minuty temu, thefilinek napisał: No to chyba zarejestruję Ja bym jednak dokonał OBT przed pierwszą rejestracją na terytorium RP, a zarejestrowanie pozostawiłbym w gestii WK. Cytuj
leski66 Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 (edytowane) Tak sobie myślę.... czy aby ten " Akt rejestracji pojazdu " jest tożsamy z dowodem rejestracyjnym, bo z naszych WK też można wyciągnąć " Kartę informacyjną pojazdu ", która w żadnym stopniu nie jest DR. Po tych moich " przemyśleniach " miałbym mieszane uczucia co do " porazpierwszego " badania technicznego na tym dokumencie. Edytowane 23 Kwiecień 2021 przez leski66 literówka 1 Cytuj
thefilinek Napisano 23 Kwiecień 2021 Autor Napisano 23 Kwiecień 2021 12 minut temu, leski66 napisał: Tak sobie myślę.... czy aby ten " Akt rejestracji pojazdu " jest tożsamy z dowodem rejestracyjnym No więc właśnie. Tylko klient ma tylko to od tego auta. Żadnych więcej dokumentów nie posiada. 13 minut temu, leski66 napisał: Po tych moich " przemyśleniach " miałbym mieszane uczucia co do " porazpierwszego " badania technicznego na tym dokumencie. Również mam mieszane uczucia dlatego właśnie napisałem na forum. Ktoś może ma częściej styczność z samochodami z Korei (w co wątpię szczerze) i ma szerszy obraz na tą sytuację. Z drugiej strony jeden koła robił 1 przeglądy dwa razy i niby nie było problemów. Cytuj
mirek_handlarz Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 (edytowane) Może być to odpowiednik " Karty informacyjnej pojazdu " , bo jest informacja o wyrejestrowaniu pojazdu. 10 minut temu, thefilinek napisał: Tylko klient ma tylko to od tego auta. Pozostaje wizyta w WK celem potwierdzenia zdatności przedmiotowego dokumentu do BT. Wrzuć fotkę oryginału tak dla potomnych. Edytowane 23 Kwiecień 2021 przez mirek_handlarz Cytuj
michal_k Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 Godzinę temu, thefilinek napisał: Czy wysłać klienta po tablice tymczasowe / próbne? Wysłać po czerwone tablice i PC. Ten dokument to nie jest DR, więc nie może służyć do identyfikacji pojazdu na badaniu. 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 Miałem raz coś takiego. Wysłałem po PC bo na takim czymś nie zaryzykowałbym badania no i do dziś klient się nie zjawił. Wiem że jeszcze jedna stacja obok nas też odmówiła a co było dalej to już nie ma info. Tak że tak jak Michał pisze . PC i tablice trzeba mieć od badania Cytuj
yogi1984 Napisano 23 Kwiecień 2021 Napisano 23 Kwiecień 2021 No nic...troszkę mnie to zaciekawiło i o temacie przypomniało(zwłaszcza że dwa badania takie zrobiłem🤔) Po przejrzeniu kontaktów w tel. udało mi się dotrzeć do osoby z spedycji co min. zajmuje się sprowadzaniem towarów z Azji w tym z Korei Płd. Mianowicie ten blankiet(a raczej jego tłumaczenie) jest jak nasze PC przy exporcie auta z terenu unii europejskiej. Stąd data wyrejestrowania itp. Oryginalny DR koreański wygląda tak https://www.bobaedream.co.kr/mycar/popup/mycarChart_A_new.php?src=file4.bobaedream.co.kr/confirm/2020/04/22/Bw1587530265_3.jpg&tbl=cyber&cno=715095 Ma ten sam wzór a różni się tylko tym że zawiera bardziej szczegółowe dane pojazdu. To mi tak na szybko udało się ustalić. W poniedziałek postaram się jeszcze parę instytucji pomęczyć i zobaczę co powiedzą.. @thefilinek jak będziesz miał oryginał możesz zapodać. Godzinę temu, Rafi90 napisał: a co było dalej to już nie ma info. A to ty mi takie gady podsyłasz 🤔😄 1 1 1 Cytuj
aboz Napisano 24 Kwiecień 2021 Napisano 24 Kwiecień 2021 14 godzin temu, yogi1984 napisał: Oryginalny DR koreański wygląda tak I jak tu wpisać numer rejestracyjny? Cytuj
thefilinek Napisano 24 Kwiecień 2021 Autor Napisano 24 Kwiecień 2021 41 minut temu, aboz napisał: I jak tu wpisać numer rejestracyjny? Do tłumacza by musiało iść. W moich dokumentach po tłumaczeniu jest ładny numer rejestracyjny. Z resztą auto jest bez blch bo zostały oddane. @yogi1984 dziękuję za takie zaangażowanie w sprawę oraz pomoc. Wstawiam dokumenty które klient przywiózł, oryginały i tłumaczenia. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi