Skocz do zawartości

Passat B5 z Irlandii - brak masy w dokumentach = brak przeglądu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam klienta, który ściągnął z Irlandi Vw Passata.
Kierownica po prawej, światła dostosowane już do PL przepisów.
Problem pojawił się na SKP przy pierwszym przeglądzie ponieważ w dokumentach nie ma wpisanej masy pojazdu.
Diagnosta powiedział że bez tego nie przejdzie przeglądu i musi być dokument od rzeczoznawcy.

Jak taki dokument powinien wyglądać?
Czy wyciąg z homologacji załatwi temat, który będzie dołączony do opinii?

Napisano
19 minut temu, jzury napisał:

Problem pojawił się na SKP przy pierwszym przeglądzie ponieważ w dokumentach nie ma wpisanej masy pojazdu.

A to na tej SKP nie ma katalogów, dostępu do informacji technicznych pojazdów ? :nausea:

Moja rada zmienić SKP.

A tak na marginesie : to o jaką masę się rozchodzi ? :smile:

Napisano

Diagnosta miał prawo zechcieć opinii rzeczoznawcy i nikt mu tego nie zabroni. Gdyby był bardziej chętny do pomocy to mógłby skorzystać z katalogów i wagi pomocniczo. Mógłby ale nie musi,

Napisano
28 minut temu, jzury napisał:

Jak taki dokument powinien wyglądać?

Ustalenie danych technicznych niezbędnych do rejestracji pojazdu :

- począwszy od rodzaju pojazdu poprzez masy, naciski, pojemność, moc, itp,itd. :smile:

Napisano
Godzinę temu, leski66 napisał:

A to na tej SKP nie ma katalogów, dostępu do informacji technicznych pojazdów ? :nausea:

Moja rada zmienić SKP.

A tak na marginesie : to o jaką masę się rozchodzi ? :smile:

Masa własna pojazdu.

Z tego co mi wiadomo na skp mają autovin, gdzie są wszystkie dane nt. danego pojazdu.
tutaj diagnosta chyba wyszedł przed szereg... albo nie umie... albo nie chce zarejestrować pojazdu.

Napisano
2 godziny temu, jzury napisał:

Kierownica po prawej

A lusterko odpowiada warunkom?

16 minut temu, jzury napisał:

albo nie chce zarejestrować

Może popatrzył na tą furę i na odczepnego cię odesłał w diabły. Nie widzimy pojazdu więc ciężko stwierdzić może jednak coś jest nie tak. Światła z tyłu OK? (przeciwmgielne i cofania).

Napisano
32 minuty temu, jzury napisał:

diagnosta chyba wyszedł przed szereg... albo nie umie... albo nie chce zarejestrować pojazdu.

W cale nie wyszedł przed szereg. Bo diagnosta nie może i nie ma takich możliwości, by zarejestrować pojazdu.  B|

Chyba, że swój własny. SKP to nie Wydział Komunikacji.

Napisano
8 minut temu, tobiasztj napisał:

A lusterko odpowiada warunkom?

Może popatrzył na tą furę i na odczepnego cię odesłał w diabły. Nie widzimy pojazdu więc ciężko stwierdzić może jednak coś jest nie tak. Światła z tyłu OK? (przeciwmgielne i cofania).

Światła i cała reszta przebiona,
jedyny problem to nieszczęsna masa, a właściwie jej brak.

Napisano

Mniemam że tu nie chodzi o dane tech. ani dostosowanie do warunków tech. , są po prostu diagności którzy unikają wykonania badania pojazdom z kierownicą po prawej i być może ten należy do takiej frakcji. Znalazł coś na czym mógł oprzeć odmowę wykonania badania i tak zrobił. Jego prawo. :wink:

Napisano

Jak podjeżdża pod stację taki ze sterem po prawej to od raz urobię się zły, przy...m się do wszystkiego.

Napisano
12 minut temu, wojteczek napisał:

taki ze sterem po prawej to od raz urobię się zły, przy...m się do wszystkiego

A w czym ten jest gorszy od tego ze sterem po lewej,że już nie trzeba się do wszystkiego przy....??

Napisano

Ja tam nie wybieram ( czy " kiera " z tej, czy z tamtej ), tylko :

15 minut temu, Grzegorz Łódź napisał:

(...) się do wszystkiego przy....

A ogólnie ( ksywkę na rejonie mam " pedał w fartuchu " :nausea: ) :silent:

:smile:

• Haha 2
  • Piwo 1
Napisano
25 minut temu, Grzegorz Łódź napisał:

A w czym ten jest gorszy

Tu nie idzie o pojazd tylko o mentalność użytkowników. Myślę że 1/2 tych pojazdów (podobnie Ameryka) jest nie do końca dostosowana do naszych warunków, i jeszcze przed rozpoczęciem badania uprzedzam klientów do czego mam uwagi (oczywiście jeżeli widzę przed stacją).  Jedna z odpowiedzi to że się przy..,  samochód przecież jest zarejestrowany w PL. Ja nie wiem jak było w tym konkretnym przypadku jednak coś mi nie pasuje że diagnosta odmówił badania z powodu braku G w ZDR.

Napisano
1 godzinę temu, leski66 napisał:

A ogólnie ( ksywkę na rejonie mam " pedał w fartuchu " :nausea: ) :silent:

Proponuję - zrób wszystkich na szaro i nie ubieraj fartucha w pracy👍 🍺

• Lubię 2
Napisano
1 godzinę temu, Grzegorz Łódź napisał:

A w czym ten jest gorszy od tego ze sterem po lewej,że już nie trzeba się do wszystkiego

Jak dla mnie to w tym że jazda tym czymś jest skrajnie u nas niebezpieczna , a jeszcze dodatkowe bonusy w postaci niesprawności na pewno nie pomagają. Zmusili nasz kraj do rejestracji tego złomu bo nie było komu upchnąć. To moje i tylko moje zdanie.

Napisano
44 minuty temu, Rafi90 napisał:

Zmusili nasz kraj do rejestracji tego złomu bo nie było komu upchnąć

Jakiegoś zalewu pojazdów z kierownicą po prawej nie było. Mi trafia się OBT w takim pojeździe średnio co 2-3 miesiące i najczęściej są to samochody ludzi pracujących na stałe w Anglii, którzy sprowadzili samochód aby było czym pojeździć w wakacje. Roczne przebiegi tych aut też są śmiesznie małe bo nie przekraczają kilku tys km.

• Lubię 1
Napisano

No ustalić masę własną na podstawie katalogu, auto vinu czy nawet tych śmiesznych wag przy amortyzatorach to tak samo można na oko coś wpisać i też będzie... Sam bardzo często odsyłam takie pojazdy do producenta żeby z homo wyciągnął masę własną (rzeczoznawcy mi nie trzeba) ale z katalogów to jest rzeźbienie... tysiące wariantów i wersji tak że ustalenie jej poprawnie graniczy z cudem...

Napisano

Masa ustalona na podstawie nacisków osi, będzie bliższa prawdy, niż ta z homologacji. Poza tym, mając typ, wariant, wersję, zważone osie i dostęp do danych homo, bez problemu można ustalić ten parametr w oparciu o dział II załącznika nr 2 do rozporządzenia.

• Lubię 1
Napisano
59 minut temu, Logen napisał:

tych śmiesznych wag przy amortyzatorach to tak samo można na oko coś wpisać i też będzie...

No nie tak samo bo akurat ważenie nacisków osi i sumowanie jest zgodne z przepisami a w praktyce też dość dokładne.

Napisano

O panie to nie takie łatwe. Nie wiem jaki macie sprzęt ale u mnie na CERTUSIE to te wagi takie cuda pokazują, że masakra... o ile cokolwiek pokazują bo po serwis się dzwoni 1-2 razy w miesiącu bo się coś zepsuje :P... Do tego w trakcie ważenia trzeba uzupełnić paliwo itd... do danych z homo wglądu nie mam a te katalogi "papierowe" czy te w Auto vinie to są pisane przez jakichś szamanów/czarowników a nie diagnostów... Rzadko ale czasami się zdarza, ze masy własnej nie ma, zazwyczaj w anglikach czy włochach  i takie pojazdy jada do producenta po masę własną... czasami coś jeszcze w dowodzie brakuje to przy okazji przywiozą ;). W pojazdach z homo produkowanych na Europe nie ma żadnego problemu żeby producent z homologacji jakieś dane wyciągnął ;).