Skocz do zawartości

szkodliwe warunki pracy

Featured Replies

Napisano
:twisted: Koleżanki i koledzy diagności, czy wasi pracodawcy płacą Wam dodatek za pracę w szkodliwych warunkach ? Jeżeli tak, to prosiłbym o podstawę prawną. Uważam , że należy się nam. ;)
Napisano

Nam nie placą ponieważ nie pracujemy w szkodliwych warunkach-mamy przecież wyciągi powietrza ,nadmuchy,czujniki gazów,wentylacje kanałową itp.

Ustawodawca zadbał o nas :D

Propopnowałbym by pracodawca płacił "stresowe" od pyskującego i niezadowolonego klienta po "negacie" :mrgreen:

Jest to najbardziej szodliwy czynnik w naszej pracy.

Napisano
  • Autor

Skoro nie pracujemy w szkodliwych warunkach, bo mamy wyciągi spalin, nawiewy powietrza i inne tam ustrojstwa, to jak wytłumaczyć fakt, że spawacz również je posiada (te ustrojstwa), a dodatek za szkodliwe warunki dostaje!! :cry: Coś ci pracodawcy kombinują, nie prawda?

Napisano

Ja mam płacony dodatek za szkodliwe i mleczko nawet dostaje na to konto :D

Napisano

No to nic, tylko pozazdrościć berecikowi pracodawcy. Ja za szkodliwę dostaję figę. Czasem z makiem. :) A i dodatek za kontakt z agresywnymi klientami by się przydał. Tak, aby starczyło na dwie w roku, relaksujące wizyty u jakiejś przystojnej Pani psychoterapeutki.

Napisano

Myślimy z kolegą że dłużej pożyjemy ze względu na lepszą mumifikacje za życia ale niestety spalinami,których najlepsza wentylacja nie wyciągnie w 100% :)

Napisano

Ja za marzec otrzymalem uwaga -27pln :shock: szkodliwego. O ile sie dobrze orientuje jest to placone za prace przy kompie. Podstawy prawnej nie znam. :(

Napisano

27zł - to na flaszke już masz i możesz się odstresować :mrgreen:

Napisano
O ile sie dobrze orientuje jest to placone za prace przy kompie.

Za prace prz kompie mamy co dwa lata badanie okulistyczne za damo i 150zł na okularki :lol:

Napisano

Spawacze w stoczniach itp. też mają wentylacje i maski a szkodliwe jest dodatkowo płacone i do tego pracują w pierwszej grupie szkodliwości dla zdrowia. Zobaczymy nasze płuca za kilkanaście lat. :lol:

• 10 years later...
Napisano

Tyle się teraz mówi o smogu i jego szkodliwości. Każdy wie , jak wygląda powietrze na stanowisku kontrolnym po wykonaniu pomiaru zadymienia spalin. Czasem przydała by się maska p.gaz.Są oczywiście wyciągi ,otwieranie bram , ale obrazem tego co wdychamy jest osad na ścianach i posadce..czy każdy z nas dożyje emerytury? Czy mierzył ktoś , kiedyś przekroczenie norm?

Napisano

Powinniśmy się nad tym poważnie zastanowić, bo za parę lat to My będziemy mieli z tym Problem! (czyt. Nasze ZDROWIE)

Napisano

Jest wentylacja, są wyciągi więc trudno ze szkodliwymi warunkami będzie podskoczyć.

Jak nawet przyjdą i pobiorą próbki, coś tam pomiarkują, przeanalizują to i tak wynik wyjdzie w zakresie norm spełnienia przez zanieczyszczenia.

No przynajmniej ile razy przychodzili tyle razy przekroczonych norm nie stwierdzili.

Jest filmik na YouTube z pewnej remizy jak to powinno wyglądać od wjazdu do wyjazdu.

Filmik pod tytułem "Odciągi spalin dla strażaków", żeby nie było, że coś tam reklamuję!

Poza tym jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby dodatek za szkodliwe ochronił kogokolwiek przed wpływem czegokolwiek, jeżeli chodzi rzecz jasna o życie i zdrowie.

To o co kaman, o dodatki finansowe czy o zdrowie?

Napisano

Nie chodzi mi o dodatek za szkodliwe, a o to aby wymusić na SKP żeby na każdej był zamontowany wysokowydajny i sprawny wyciąg spalin, wiadomo jak teraz podchodzą do tego właściciele SKP (najtaniej - w większości przypadków), tylko że to my musimy wdychać ten syf.

Jak dla mnie, dwa systemy (lewa i prawa strona) na kanałach samouszczelniających z filmiku, w 100% by się sprawdziły.

Napisano

Mam podobny wyciąg na kilkumetrowej szynie.Wykorzystuje go w czasie dogrzewania silnika pojazdu , ale podczas samego pomiaru trzeba go demontować. Silnik pracujący nie biegu jałowym to drobnostka , kilka pomiarów z " pedałem w podłogę " robi zadymę.

Napisano

A wystarczyłoby robić spaliny na zewnątrz

Napisano

A co z

2. Pomiaru zadymienia spalin nie powinno się dokonywać w warunkach atmosferycznych niekorzystnych w stopniu mogącym wpływać na wynik pomiaru. Temperatura otoczenia powinna być wyższa niż 5°C.
?
Napisano

W ogóle to odniosłem wrażenie że w temacie raczej chodziło o to aby dostać więcej pieniędzy niż aby pracować w lepszych warunkach.

Ps. Zadam pytanie, uznacie je pewnie za głupie... Co stoi na przeszkodzie aby montować takie wyciągi w postaci rur montowanych na rury wydechowe ?

Napisano
... uznacie je pewnie za głupie... Co stoi na przeszkodzie aby montować takie wyciągi w postaci rur montowanych na rury wydechowe ?

A przeczytałeś np. ostatni post na poprzedniej stronie ?

Gdyby tak było, nie zadałbyś tego pytania. ;)

Napisano

Ostatni post na poprzedniej stronie to:

Mam podobny wyciąg na kilkumetrowej szynie.Wykorzystuje go w czasie dogrzewania silnika pojazdu , ale podczas samego pomiaru trzeba go demontować. Silnik pracujący nie biegu jałowym to drobnostka , kilka pomiarów z " pedałem w podłogę " robi zadymę.

Ja żadnych przeciwwskazań nie widzę i dlatego pytam.

Napisano

Jak masz zdemontowany wyciąg (odciąg) na czas badania, to w jaki sposób chcesz wtedy założyć swoje ustrojstwo ?

[ Dodano: 27-12-2016, 22:14 ]

No chyba iż coś ci się "pomerdało" i piszesz o

Mam podobny wyciąg na kilkumetrowej szynie.Wykorzystuje go w czasie dogrzewania silnika pojazdu...
?

A jest to obowiązkowe wyposażenie SKP

Napisano

Ja dodam tylko to, że wiele pojazdów ma podwójne układy wydechowe i są tak umieszczone w zderzaku, że brak możliwości zamontowania wyciągu spalin.No chyba, że ktoś ma na przyssawkach.Chętnie obejrzałbym takie cudo :?

Jak u mnie przyszli na pomiary, to ... :razz::x

Napisano
wiele pojazdów ma podwójne układy wydechowe i są tak umieszczone w zderzaku, że brak możliwości zamontowania wyciągu spalin

Jesteś tego pewien? To nie kwestia niezbędnego wyposażenia SKP, tylko odpowiedniego jej doposażenia, aby praca była przyjemna i bezpieczna. Natomiast jak się spoczywa tylko na niezbędnym wyposażeniu to cóż...

Tu dla przykładu jest wyciąg podwójny: http://www.norfi.pl/odciagi_proste.html#!prettyPhoto wystarczy zamontować, odpowiednio przebudować mocowania, aby wchodziły sądy pomiarowe i można obsługiwać różne pojazdy.

Napisano
wyposażenia SKP,
a co ja mam powiedzieć ,jeżeli za przegrodą jest warsztat i samochody nieraz chodzą po pół godziny ,mechanicy nie wiem czemu mają to w du... i ja pożnij to muszę wdychać bo takie jest ich podejście ...... :shock::shock:
Napisano
a co ja mam powiedzieć ,jeżeli za przegrodą jest warsztat

A powinna być ściana, nie przegroda.