Skocz do zawartości

Motorower z Francji Certyfikat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Robicie pierwsze badanie na certyfikacie motoroweru 2010 rok z wszystkimi danymi zawartymi w owym dokumencie, czy WK i PC

Napisano

Na samym COC nie robię badań :P. Przydają się do ustalenia danych ale dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe wymagane ;).

Zapewne tam nie rejestrują motorowerów, tak że zagraniczny dowód rejestracyjny odpada. Do wydziału po czerwone tablice i później na badanie ;).

Napisano
4 minuty temu, Logen napisał:

Do wydziału po czerwone tablice i później na badanie

Ok, tylko może zaistnieć problem z datą pierwszej rejestracji - " WK może wpisać " dzień bycia w wydziale. :smile:

Napisano

Z czym się porównuje dane podczas badania? Jakie dokumenty wymieniono w „zakresie”? Gdzie mowa o Certyfikacie Zgodności jest?

Napisano

Czyli WK i PC temat uważam za zamknięty. dzięki koledzy

• 1 year later...
Napisano

Witam, a w takim przypadku jeśli klient ma tylko PC i certyfikat, brak DR zagranicznego- czyli de facto nie rejestrowany za granicą to DIP robimy, czy tylko w uwagach ustalenie danych na zaświadczeniu z przeglądu  ???

Napisano
10 minut temu, ddaro napisał:

Witam, a w takim przypadku jeśli klient ma tylko PC i certyfikat, brak DR zagranicznego- czyli de facto nie rejestrowany za granicą to DIP robimy, czy tylko w uwagach ustalenie danych na zaświadczeniu z przeglądu  ???

Skoro ma PC to zarejestrowany w kraju (więc ciężko aby miał DR zagraniczny) i w takim przypadku wszelkie dane wpisuje do uwag. 

• Polub 1
Napisano
14 minut temu, ddaro napisał:

Witam, a w takim przypadku jeśli klient ma tylko PC i certyfikat, brak DR zagranicznego- czyli de facto nie rejestrowany za granicą to DIP robimy

Jeśli pojazd ma mieć 1 badanie przed rejestracją to normalnie robimy DIP. ZDR byłby ułatwieniem jeśli chodzi o brakujące dane, ale mając PC do niczego nie jest potrzebny

Napisano
3 minuty temu, Rafi90 napisał:

Jeśli pojazd ma mieć 1 badanie przed rejestracją to normalnie robimy DIP. ZDR byłby ułatwieniem jeśli chodzi o brakujące dane, ale mając PC do niczego nie jest potrzebny

A jaki wtedy wpiszesz kraj poprzedniej rejestracji??? Skoro nie był zarejestrowany bo jeżdził na certyfikacie za granicą? a w DIP wtedy będzie z automatu :kraj poprzedniej rejestracji: Polska? 

Napisano

A dlaczego DIP ? Dodatkowe-ustalenie danych niezbędnych do rejestracji

Oczywiście dodatkowa opłata za to badanie. Ja bym tak zrobił 

Napisano
6 minut temu, Mecher napisał:

A dlaczego DIP ?

Bo wg niektórych WK czasowa rejestracja, to nie rejestracja 😇

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Mecher napisał:

A dlaczego DIP ? Dodatkowe-ustalenie danych niezbędnych do rejestracji

Oczywiście dodatkowa opłata za to badanie. Ja bym tak zrobił 

I tak zrobiłem, OBT i ustalenie danych niezbędnych do rejestracji

Edytowane przez ddaro
Napisano
22 minuty temu, Mecher napisał:

A dlaczego DIP

A dlaczego nie ? Na ciągniki rolnicze z np Holandii też robicie ustalenie danych?

Napisano
19 minut temu, adam1501 napisał:

wg niektórych WK czasowa rejestracja, to nie rejestracja

Dokładnie tak.

2 minuty temu, Rafi90 napisał:

dlaczego nie ? Na ciągniki rolnicze z np Holandii też robicie ustalenie danych?

Oczywiście, że DIP należy wypełnić.

Napisano (edytowane)
8 minut temu, danielg539 napisał:

Dokładnie tak.

Oczywiście, że DIP należy wypełnić.

Nie miałem ciągnika z Holandii, ale jeśli wpisze że motorower zarejestrowany za granicą:Francja skoro nie był zarejestrowany i nie mam żadnego dokumentu czy była to Francja, Holandia czy inny kraj, mam tylko PC , nie mam żadnego skierowania z WK , jest tylko certyfikat europejski dla ułatwienia z danymi

Edytowane przez ddaro
Napisano

Skoro nie był zarejestrowany, to rubrykę należy pominąć. Poza tym na wygibusy są przewidziane 'uwagi'.

Napisano
Godzinę temu, ddaro napisał:

A jaki wtedy wpiszesz kraj poprzedniej rejestracji???

A od kiedy to ja mam wpisywać kraj pierwszej rejestracji? Dostaje PC, pobieram dane z CEP i kraj pierwszej rejestracji czy coś tam inne, jest już wpisane. To urzędu sprawa a a nie moja

Napisano

Powiem tak- z miastem i  starostwem  mamy ustalone pewne zasady - ustalamy dane w rubrykach zaświadczenia jeśli do PC na 2b mamy skierowanie na ich ustalenie / w zależności czego brakuje/ a wyznacznikiem jest czy w PC jest podany TNB - jeśli PC bez skierowania jak w tym przypadku /papaj, moplik na umowę z zagranicy bez TNB / wydajemy DIP a Norcom "z urzędu" jako kraj wstawia Polskę  - a dane - no cóż pakiet DIP w systemie jest tak wielki iż to właściwie jedno kliknięcie i po ptakach + ewentualnie jakieś korekty

Napisano
29 minut temu, IVVO napisał:

czy w PC jest podany TNB

A jakim prawem miałby być tam wpisany termin badania?

Napisano
21 minut temu, michal_k napisał:

wpisany termin badania

Jest wpisany w uwagach "Badanie ważne do ........." - jest to powszechna praktyka przy PC nie tylko w moich urzędach

Napisano
3 minuty temu, IVVO napisał:

Jest w pisany w uwagach "Badanie ważne do ........."

Na podstawie czego? Skąd wiadomo kiedy i z jakim wynikiem odbędzie się BT.

Napisano
7 minut temu, adam1501 napisał:

z jakim wynikiem odbędzie się BT

Panie kolego - zaznaczyłem dwa przypadki - pierwszy dotyczy pojazdu już zarejestrowanego w którym brakuje danych - drugi  pierwszej

Napisano

A nasz magistrat, jak masz termin OBT krótszy niż 30 dni, to nie stosuje tego magicznego zapisu tylko wygania ludzi na OBT 😀

Napisano
3 minuty temu, adam1501 napisał:

jak masz termin OBT krótszy niż 30 dni, to nie stosuje tego magicznego zapisu

A to to norma jeśli poniżej 30 dni