Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiadomo, że w tym roku kodeks wykroczeń znowelizował się trochę, a co za tym idzie kary i mandaty wyskoczyły w kosmos. Nie mi oceniać czy to źle, czy dobrze. W każdym razie w necie trafiłem na taką (nad)interpretację 'pokuty' za brak ważnego badania. Dla mnie przegięcie i na wyrost łączenie terminu badania z przywoływanym w tekście artykułem z ustawy mówiącym o dopuszczeniu i rejestracji. 

Kara za brak przeglądu to minimum 1500 zł. Czy jak spóźnisz się o parę dni, to zapłacisz? (msn.com)

Jakie Wasze zdanie w sprawie?

Napisano
6 godzin temu, Paprock napisał:

(nad)interpretację

Przegięcie na maxa :!:

PoRD

Art. 71. 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.

2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 wymagania techniczne pojazdu uczestniczącego w ruchu oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną.

2a. Pojazd elektryczny i pojazd napędzany wodorem posiadają tablice rejestracyjne wskazujące na rodzaj paliwa wykorzystywanego do ich napędu.

3. Pojazd niewymieniony w ust. 1, przyczepa motocyklowa oraz przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny jest dopuszczony do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art. 66 wymagania techniczne pojazdu uczestniczącego w ruchu.

Weźmy sobie pojazd z p.1. (ciągnik rolniczy) z pojazdem z p.3. (przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy)

Ciągnik ma DR, OC i brakło mu BT

a przyczepa (np. kombajn do ziemniaków) nie ma z mocy prawa DR OC i w większości przypadków nawet świateł

i komu teraz 1500 "na przelew" :?:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Władza dawała przez lata i daje +500 to przyszedł czas na zabranie, ot taki przejaw "sprawiedliwości" i w tym przypadku nie sprawdzi się powiedzenie - kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera. A czy to nadinterpretacja? Hmm - ponoć duży może więcej, a skoro władza to ten duży, więc wszystko będzie ok. popłaczemy, ponarzekamy i w następnych wyborach wybierzemy zgodnie z własnym sumieniem, a kto wygra? Bez względu na wyniki na pewno nie społeczeństwo. :evil:

• Lubię 1
Napisano

Bez polityki w każdym temacie! Proszę ładnie!

Sensem mojego zapytania jest wartość czy tam moc pieczęci stawianej w dowód i/lub w cepik, co do dopuszczenia pojazdu do ruchu. Czy naprawdę pojazdy bez ważnego terminu samoczynnie delejtują się z ruchu drogowego? A co z pojazdami bez ważnych badań zarejestrowanymi czasowo w celu wykonania rzeczonego badania? Zostaję przy swoim, że te widełki od 1500 do 5000 można zastosować dla przyłapanego niezarejestrowanego auta. Mam na myśli pojazdy, które podlegają obowiązkowi rejestracji.

NIEZAREJESTROWANY = NIEDPOUSZCZONY

Takie moje zdanie. Czekam na inne (odpolitycznione) konkrety. 

Napisano

Też jestem za tym, żeby polityki nigdy nie tykać, ale się nie da, bo to decyzja stricte polityczna i inaczej tego odebrać nie można. A głosy za lub przeciw takim zapisom i tak nikogo z decydentów nie interesują, tak więc Mistrzu nie sierdź się. :wink:

Napisano

Dzwoniłem do dwóch kolegów z OKRD i mówią że pierwsze słyszą o jakimś 1500zł... Internetowe "pudelki" typu onet też pisały że nasze OBT do 3.5T kosztuje 184zł od pierwszego stycznia

Napisano
12 godzin temu, cezary napisał:

eż jestem za tym, żeby polityki nigdy nie tykać, ale się nie da, bo to decyzja stricte polityczna i inaczej tego odebrać nie można

Co gorsze, to niezależnie jaka wiodąca partia będzie u władzy to zmiany łupiące kieszeń obywateli i tak przechodzą i tak. Marionetki muszą wprowadzać zamordyzm, bo tak im każe ten co pociąga za sznurki...

• Lubię 1
Napisano

wg. mnie jedynie art. 97 kw. w związku z art. 81 PRD. i to w zasadzie tylko nałożony może być na właściciela ponieważ tylko on odpowiada za przedstawienie pojazdu do badania technicznego w wyznaczonym terminie 😎.

• Polub 1
  • Piwo 1
Napisano

Ten artykuł (97) mówi o karze grzywny do 3000, można ją nakładać w postępowaniu mandatowym?

Wychodzi na to, że to kompetencje sądu.

Napisano
4 godziny temu, mirek_handlarz napisał:

Ten artykuł (97) mówi o karze grzywny do 3000, można ją nakładać w postępowaniu mandatowym?

Wychodzi na to, że to kompetencje sądu.

Tak dokładnie z tego art. 97 kw. Popełniasz wykroczenie jeżeli poruszasz się pojazdem bez PT. Oczywiście jako właściciel pojazdu. Policjant może nałożyć mandat karny kredytowany w tej chwili do 3.000 zł z tego artykułu , wcześniej do 500 zł.

Napisano

A zdarzyło się kiedyś, żeby po zmianie opcji rządzącej obniżali mandaty? Dużo lat przeżyłem i o takim czymś nie słyszałem. Nowej opcji obojętnie z lewa, z prawa czy centrum będzie to ma rękę.

Napisano

Co mają mandaty do polityki. Minimalna krajowa poszła w górę, szaleńców nie ubywa na drogach , wypasionych fur przybywa więc nie ma co się dziwić . Kara za brak OC uzależniona jest od minimalnej krajowej brutto , konkretnie X2 , lub X3 na "wagę ciężką" i obecnie każdy stara się płacić terminowo- poskutkowało . Do tej pory za brak BT nie było żadnej kary ,ale gdyby przyszło płacić kilka tysi za brak to zapewne powinno zmienić. Nawet już  jest odzew bo w styczniu pojawiło się wiele pojazdów z zaległym badaniem.

Napisano
31 minut temu, wadi napisał:

Co mają mandaty do polityki

Do polityki bezpośrednio może i nic, ale każdy wie że budżet w kilku procentach opiera się na mandatach. I jeśli ten budżet ma się zamknąć,bo ktoś "na głosy" kasę rozdał a teraz trzeba to łatać.. to co zrobi???. Czy to polityka nie wiem....ale skurwy*****two na pewno już tak! Plus jest taki,że rachunki i mandaty mamy już jak na "zachodzie" tylko jednego brakuje.... 😉

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, wadi napisał:

Co mają mandaty do polityki. Minimalna krajowa poszła w górę, szaleńców nie ubywa na drogach , wypasionych fur przybywa

Nie rób sobie żartów z nas, że mandaty wysokie  są po to żeby było bezpieczniej. Przykład Froga który jest szaleńcem i ma wypasioną furę. On został uniewinniony a ty zarabiając średnią krajową masz dostawać mandat 5 tyś? Polacy to naprawdę muszą mieć nad sobą bat, bo inaczej nie czują się bezpiecznie...

Edytowane przez Rafi90
  • Lubię 1
Napisano
10 godzin temu, wadi napisał:

za brak BT nie było żadnej kary ,ale gdyby przyszło płacić kilka tysi za brak to zapewne powinno zmienić.

i dlatego przeglądy nie zdrożeją

10 godzin temu, yogi1984 napisał:

tylko jednego brakuje.... 😉

jeszcze lepszego socjalu +500

Napisano

Jeszcze nikt nie zmusił dobrocią do przestrzegania prawa, każdy z nas jeździ w tym grajdole zwanym państwem, znacie na wylot te podrygi standardowego kierowcy w Polsce...

Nie ma na to innej siły jak kasa...  i tak będą płacili a dalej będzie to samo-  "panie władzo... lubię zapier...ć" 

Odnośnie polityki, to pełna zgoda z

W dniu 23.01.2022 o 21:13, Paprock napisał:

Bez polityki w każdym temacie!

Nie mogę jednak się powstrzymać, dodam poza tematem- oczekuję jakiegoś "tompnięcia" w polityce, lub takiego silnego strzała w pysk dla rządzących, tak by wpadli do koryta i się udławili tą dobrocią co ją sami sobie płacą...

Napisano

Ludzie naprawdę potrafią sobie komplikować życie. Przez 20 lat pracy w Ruchu Drogowym nie nałożyłem ani jednego mandatu za brak aktualnych badań technicznych. Oczywiście zatrzymywałem DR i nakładałem karę ,,upomnienie". Od 5 lat jestem na emeryturze, dorabiam jako diagnosta a czytając posty niemal zbaraniałem. Zadzwoniłem wczoraj do kolegi Naczelnika Wydz, RD i pytam się co takiego się zmieniło w prawie odnośnie kar za brak aktualnych BT. Odpowiedział mi że NIC się w tym względzie nie zmieniło. Można owszem nałożyć MK do 250 zł za brak BT ale tylko WŁAŚĆICIELOWI pojazdu. Ukoimy nerwy na nadchodzący nas długi dzionek i nie nadinterpretujmy niektórych przepisów ( chociaż osobiście uważam że jakby w przepisach jasno było ujęte, że za brak aktualnych BT Policjant nałoży MK w wysokości np. 500 zł to ludzie nie zapominali by o przeglądach).

Trzymajcie się i do roboty.☀️

• Super 2
  • Piwo 2
Napisano

Zgadzam się z przedmówcą i dodam więcej: zamiast rozpaczać jaka to władzunia zła zacznijcie jeździć godnie z przepisami. To takie proste.

• Piwo 1
Napisano

I tym sposobem dywagacje nad wysokością "kary"  zostały zakończone B|

• Piwo 1
Napisano
37 minut temu, wrc69 napisał:

zamiast rozpaczać jaka to władzunia zła zacznijcie jeździć godnie z przepisami. To takie proste.

To nie jest proste, gdyż 80% dróg jest oznakowane niezgodnie z przepisami, więc jeździć zgodnie z przepisami się nie da. Myślę, że przynajmniej 30% mandatów jest też wystawiona nielegalnie, ale lud nie zna przepisów i da sobie wmówić, że czarne to białe.

Nie oszukujmy się, że karanie ludzi drakońskimi karami nie ma sensu i nie poprawia bezpieczeństwa. 95% kierowców nigdy nie było sprawcami wypadków a za stan bezpieczeństwa tak na prawdę odpowiada te 5-10%. Ciągle media podają, że pijany z zatrzymanymi uprawnieniami do kierowania znów był sprawcą śmiertelnego wypadku i to takich kierowców należy piętnować.

Napisano

Te 80% to ,,traszkę" przesadzona wartość, aczkolwiek zgadzam się że w Polsce a szczególnie w miastach za dużo jest znaków drogowych. Zgadzam się z WRC69 że powinniśmy  zacząć jeździć zgodnie z przepisami ( mówię też o sobie bo jeżdżę czasami jak IDIOTA) a faktycznie unikniemy problemów. Nie ma dobrej recepty na zminimalizowanie ilości wypadków drogowych a jeżeli danielg 539 masz jakiś pomysł to podeślij. Sama krytyka nic tu nie da a konstruktywna opinia to dobre lekarstwo na rozwiązanie wielu problemów.

Napisano (edytowane)
57 minut temu, danielg539 napisał:

pijany z zatrzymanymi uprawnieniami do kierowania znów był sprawcą śmiertelnego wypadku i to takich kierowców należy piętnować.

takich kierowców należy natychmiast karać!!!! nawet tych co mają immunitet

Edytowane przez Wacek
Napisano
4 minuty temu, Tomekkk napisał:

Te 80% to ,,traszkę" przesadzona wartość

Zapoznaj się z rozporządzeniem o znakach i sygnałach drogowych a zmienisz zdanie. 

6 minut temu, Tomekkk napisał:

jakiś pomysł to podeślij

Największym problemem jest recydywa i to ta alkoholowa, oraz grupa szaleńców (często motocyklistów) a jak ich wyeliminować z drogi to już sprawa policji i sądów. 

Kary powinny być proporcjonalne do zamożności obywateli, bo zupełnie czym innym jest 1500 PLN dla bezrobotnego czy żywiciela wielodzietnej rodziny a zupełnie czym innym jest ta sama kwota dla lekarza pracującego na oddziale covidowym, jednak tępi rządzący wszystkich mierzą swoją (bogatą) miarą.

• Lubię 1
Napisano
25 minut temu, Tomekkk napisał:

Nie ma dobrej recepty na zminimalizowanie ilości wypadków drogowych

Jest. Taka sama jak przy spożywaniu alkoholu.  Trzeba to robić z rozumem. Dotyczy wszystkich uczestników ruchu.

• Piwo 2
  • Lubię 1