Skocz do zawartości

brak pojazdu w cep, pojawiła sie informacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

ostatnio w moim programie widnieje taka o to informacja

Cytat

PRE-REJESTRACJA pojazdów o krótkich numerach VIN posiadających stare polskie dowody rejestracyjne lub wyrejestrowanych:
w związku z coraz większą ilością takich pojazdów (przyczep, ciągników, motocykli itd.) zgłaszających się do bt w stacjach kontroli, pojawił się problem niedostępności danych w bazie CEPIK. Nie należy takich pojazdów ponownie PRE-rejestrować. W dniu 17-10-2022 z biura Service Desk CEPIK otrzymaliśmy instrukcję postępowania w takich przypadkach:
[...]
1. SKP mogą używać pre-rejestracji TYLKO dla pojazdów zagranicznych. Jeżeli pojazd był zarejestrowany w Polsce to SKP nie ma podstaw ani merytorycznych, ani prawnych do przekazania pre-rejestracji takiego pojazdu.
2. W takim przypadku to Starosta przez funkcjonalność "Archiwum" może przekazać brakujący pojazd do CEP. To Starosta decyduje czy jest to ten sam pojazd, czy jest to inny pojazd i wtedy Starosta go wprowadza do systemu CEPiK. Dopiero gdy Starosta przekaże lub potwierdzi poprawność pojazdu w CEP, wtedy dopiero SKP może przekazać badanie.
[...]
Przekazać badanie, czyli wykonać pełną procedurę dla badania technicznego.

Jak rozumiecie czy jeśli nie ma pojazdu w cep to mamy kontaktować sie z wydziałem komunikacji czy odsyłamy klienta

jakie jest wasze zdanie ?  

jak postępujecie w takich przypadkach ?

Edytowane przez Jacdiag
formatowanie
Napisano (edytowane)

Dokładnie tak jak napisali. My na SKP możemy wprowadzić pojazd do CEP tylko w trybie pre-rejestracji. Jeśli pojazd był już zarejestrowany w Polsce (stary dowód) , ja nie robię pre-rejestracji nawet jeśli nie ma go w CEP. Starosta decyduje i wprowadza do CEP

Edytowane przez Solaris
Napisano

A nie należy wykonać badania w trybie awaryjnym i wysłać formularza niezgodności do CEP?

Napisano

ja kiedyś robiłem w trybie awaryjnym  ale program wymuszał pre rejestracje

3 minuty temu, michal_k napisał:

i wysłać formularza niezgodności do CEP?

chyba już z 10 niezgodności   wysłanych ode mnie i żaden nie został poprawiony

Napisano (edytowane)

No tak. Brak możliwości wprowadzenia pojazdu do CEP to jeden z wymienionych powodów na stronie CEPIK, kiedy można zgłosić niezgodności. A badanie będzie wisiało w trybie awaryjnym i nie nadeślemy go dopóki Starosta nie wprowadzi pojazdu. Ale sami nie powinniśmy robić pre-rejestracji. Rezerwujemy ją dla pojazdów zarejestrowanych za granicą   

Edytowane przez Solaris
Napisano
Godzinę temu, Tomek8340 napisał:

chyba już z 10 niezgodności   wysłanych ode mnie i żaden nie został poprawiony

Na moje wysłane niezgodności czekałem około roku na poprawę.

Napisano
2 godziny temu, michal_k napisał:

nie należy wykonać badania w trybie awaryjnym

literalnie tak, tylko że:

2 godziny temu, Tomek8340 napisał:

10 niezgodności   wysłanych ode mnie i żaden nie został poprawiony

Godzinę temu, radekd2 napisał:

Na moje wysłane niezgodności czekałem około roku na poprawę.

oraz na podstawie własnych doświadczeń, że klient jak dostał pieczątkę to ma "w trąbie" załatwienie sprawy, odsyłam takiego delikwenta do WK i niech załatwia sprawę abym widział ten pojazd w CEP i wówczas wykonuję BT. Generalnie trwa to góra kilka dni i nie ma zgrzytu z wykonaniem BT.

Napisano
1 minutę temu, adam1501 napisał:

a podstawie własnych doświadczeń, że klient jak dostał pieczątkę to ma "w trąbie" załatwienie sprawy

A czy to Twój problem? Wysyłasz formularz niezgodności, a resztę masz "gdzieś" ;)

• Lubię 1
Napisano

Nie mój ale znudziło mi się tłumaczyć za każdym razem, że tryb awaryjny, CEP - niezgodności.... . Pracuje przy granicy państwa i co rusz jak nie policja to straż graniczna ma problem i robi odwiedziny na SKP.

Napisano
31 minut temu, adam1501 napisał:

Nie mój ale znudziło mi się tłumaczyć

To po co tłumaczysz?

Ale rzeczywiście, jeżeli masz tyle niezgodności to mi by się nie chciało wypisywać tych dokumentów.

Napisano
5 minut temu, radekd2 napisał:

To po co tłumaczysz?

Ludzie są kontrolowani w szczerym lesie niejednokrotnie przy braku zasięgu i oczywiście braku zaświadczenia (bo po co wozić ze sobą) i robi się problem. Służby jak już się w końcu dowiedzą gdzie było przeprowadzane BT, to przyjeżdżają je zweryfikować, że faktycznie się odbyło i wówczas muszę tracić czas na tłumaczenie dlaczego, na co, po co... Więc w końcu zaprzestałem trybu awaryjnego i zacząłem wysyłać ludzi aby załatwili swój pojazd w systemie i wówczas wrócili na BT. Tematy się prostują w zasadzie od ręki a ja mam spokojną głowę i czas.

• Polub 1
Napisano

A co w przypadku pojazdu zarejestrowanego w PL-następnie wywiezionego i zarejestrowanego we Włoszech. Ponowny powrót do rejestracji w Polsce. Auto widnieje w CEPIKu - jako wywiezione poza granice Polski. WK stwierdził aby odesłac po tablice czasowe

Napisano
16 minut temu, baileys1989 napisał:

WK stwierdził aby odesłac po tablice czasowe

I bardzo słusznie. Na czasówkach wykonasz zwykło OBT i ponownie do WK.

• 3 weeks later...
Napisano
W dniu 21.10.2022 o 10:44, adam1501 napisał:

CEP - niezgodności.... .

Ech ten Cep... wczoraj odezwali się w sprawie pojazdu , niezgodności zgłoszonych w listopadzie 2021, (2 miechy temu dali znać co prawda że go rozdzielą...) 

W dniu 21.10.2022 o 07:39, Tomek8340 napisał:

ja kiedyś robiłem w trybie awaryjnym  ale program wymuszał pre rejestracje

dokładnie..

W dniu 21.10.2022 o 07:39, Tomek8340 napisał:

poprawiony

poprawiają , przynajmniej te zgłaszane przez nas, ale czasem to już sie zapomni co to za pojazd czyt: pół roku, rok po zgłoszeniu

Napisano

Ja w lipcu zgłaszałem niezgodność i dzisiaj dostałem maila zwrotnego :) niezgodność zidentyfikowana, do 1,5 miesiąca mają problem usunąć :D 

• 2 months later...
Napisano

jeśli  zgłosi się niezgodność to czy potwierdzają przyjęcie zgłoszenia ?

Napisano
47 minut temu, rurek777 napisał:

a gdzie tam panie

Napisano
1 godzinę temu, rurek777 napisał:

Ja dostałem odpowiedź około 1,5 do 2 miesięcy od wysłania emaila. 

Napisano

wysłałem po raz pierwszy , wypełniłem zgłoszenie , wpisałem dane i opisałem w poz. 2.11 problem i poszło , to chyba dobrze ?

Napisano

U mnie potwierdzili po kilku miesiącach :P nie pamiętam dokładnie po ilu... Napisali, że zdiagnozowali problem i do 1,5 miesiąca go rozwiążą ;) aktualnie już wszystko w cepiku jest poprawnie ;) 

Tak, że po wysłaniu nie pozostaje nic innego jak czekać, czekać i czekać :D