Skocz do zawartości

niezgodność

rurek777
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

czy po poprawieniu danych w cepie powiadamiają zgłaszającego niezgodność, czy trzeba śledzić samemu ?

Edytowane przez rurek777

Mówisz o poprawieniu danych z poziomu SKP?  SKP nie ma możliwości poprawiania danych zawartych w CEP. Poza tym, o jakich niezgodnościach mowa? 

zgłosiłem formularz niezgodności do cep. przy badaniu poj. z cep. wychodziły dane całkiem inne go pojazdu , chodzi o ciągnik rolniczy ,

Takie sprawy to ja raczej z WK bym załatwiał, albo dzwonie sam albo klienta instruuje. Odstępuje od badania i robię ponowie jak już wszystko wyprostowane

Napisano (edytowane)

Tak się dzieje przy migracji z cepik 1 do cepik2 z pojazdami ktore dawno nie mialy  robionych bt, nastepuje "połączenie " 2 pojazdów i wk tego nie wyprostuje, zgloszenie niezgodnosci, bt w trybie awaryjnym i cierpliwie czekać, miałem takie przypadki czas wyprostowania ok 3-4 miesiące 2😀

Edytowane przez smaug
Poprawa tresci

Niezgodności doczekasz się za pare miesięcy albo nigdy. Jak WK może mieć w du**e. Dzwonie i tłumaczę co jest nie tak, trzeba poprawić bo nie można zrobić BT i nigdy mi się nie zdarzyło żeby ktoś odmówił skorygowania danych. Wraca poprawione i jest git

2 godziny temu, smaug napisał:

Tak się dzieje przy migracji z cepik 1 do cepik2 z pojazdami ktore dawno nie mialy  robionych bt, nastepuje "połączenie " 2 pojazdów i wk tego nie wyprostuje, zgloszenie niezgodnosci, bt w trybie awaryjnym i cierpliwie czekać, miałem takie przypadki czas wyprostowania ok 3-4 miesiące 2😀

Miałeś jakąś wiadomość o wyprostowaniu?

3 godziny temu, Rafi90 napisał:

nigdy mi się nie zdarzyło żeby ktoś odmówił skorygowania danych.

Widocznie nigdy nie trafiłeś na połączone w CEP pojazdy, na których rozłączenie WK czeka kilka lub kilkanaście miesięcy.

4 godziny temu, smaug napisał:

zgloszenie niezgodnosci, bt w trybie awaryjnym i cierpliwie czekać,

Dokładnie tak.

17 godzin temu, smaug napisał:

Tak się dzieje przy migracji z cepik 1 do cepik2 z pojazdami ktore dawno nie mialy  robionych bt, nastepuje "połączenie " 2 pojazdów i wk tego nie wyprostuje, zgloszenie niezgodnosci, bt w trybie awaryjnym i cierpliwie czekać

Bywa tak zwłaszcza w przypadku pojazdów z krótkim numerem, który się powtarza w różnych markach lub modelach.

17 godzin temu, Rafi90 napisał:

Dzwonie i tłumaczę co jest nie tak, trzeba poprawić bo nie można zrobić BT i nigdy mi się nie zdarzyło żeby ktoś odmówił skorygowania danych.

WK może coś skorygować jak jest niezgodność danych zawartych w DR ze stanem faktycznym a jak w DR jest wszystko OK tylko dane w CEPiK-u się nie zgadzają to tylko formularz niezgodności zostaje.

Napisano (edytowane)

Miesiąc temu miałem przypadek, ciągnik Ursus C 330, w DR wszystko gra z ciągnikiem, w CEP  pod  tym numerem rejestracyjnym Władimirec T25 z tym samym numerem nadwozia. Wyprostowane przez WK.

Edytowane przez Rafi90

dokładnie , mam dwa ciągniki rolnicze które , powiem tak , nakładają na inne o tym samym nr. seryjnym a reszta danych jest inna , dlatego trzeba sprawdzać po pobraniu dane z cepiku i  dane w dowodzie

Wyprostowane przez WK. może sami się pomylili to i wyprostowali

„8. W przypadku stwierdzenia niezgodności innych danych zawartych w dokumencie, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, z danymi zawartymi w centralnej ewidencji pojazdów, uniemożliwiającej wprowadzenie danych do ewidencji, uprawniony diagnosta wydaje zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu z wynikiem pozytywnym i wpisuje tę niezgodność do zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i do rejestru, informuje o tym, poza systemem teleinformatycznym obsługującym centralną ewidencję pojazdów, administratora danych i informacji zgromadzonych w centralnej ewidencji pojazdów oraz zamieszcza odpowiedni wpis o terminie następnego badania technicznego w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.

9. W przypadku wystąpienia administratora danych i informacji zgromadzonych w centralnej ewidencji pojazdów do uprawnionego diagnosty o wyjaśnienie niezgodności danych zgromadzonych w centralnej ewidencji pojazdów, uprawniony diagnosta wyjaśnia tę niezgodność, w szczególności w oparciu o dostępne dane, i informuje o tym, poza systemem teleinformatycznym obsługującym centralną ewidencję pojazdów, administratora danych i informacji zgromadzonych w centralnej ewidencji pojazdów. W przypadku gdy nie jest on właściwy do wyjaśnienia tej niezgodności lub nie może jej wyjaśnić, informuje o tym, poza systemem teleinformatycznym obsługującym centralną ewidencję pojazdów, administratora danych i informacji zgromadzonych w centralnej ewidencji pojazdów, podając uzasadnienie.”

Ja po zgłoszeniu niezgodności dostałem wiadomość zwrotną po jakichś 2 miesiącach. Napisali, że zdiagnozowali problem, działają i za jakieś półtora miesiąca ma być wszystko git. Później już nie było żadnych wiadomości ale jak sprawdzałem to już ogarnęli sprawę, ale ile to dokładnie trwało to nie wiem :P 

Badanie oczywiście można zrobić w trybie awaryjnym bez wysyłania do cepika ;) 

59 minut temu, Logen napisał:

ile to dokładnie trwało to nie wiem

Aby wyrobili sie do następnego przeglądu ;)