radekd2 Napisano 10 Lipiec 2024 Autor Napisano 10 Lipiec 2024 (edytowane) @aboz Czyli wszystko OK. Kierunkowskazy boczne muszą być. W wątku, który zapodał @Jacdiag rozkminiono to już w 2010 roku. Edytowane 10 Lipiec 2024 przez radekd2 Cytuj
aboz Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 11 minut temu, Galaxy_13 napisał: Poczytaj to sobie ze 30 razy a może zrozumiesz. Ja rozumiem, ale Ty masz z tym ogromny problem. 12 minut temu, Galaxy_13 napisał: Co oznacza dwa dodatkowe, że dwa są obowiązkowe a dwa można jeszcze zamocować O ile jest spełniony warunek wspólnego źródła z kierunkowskazem przednim. 13 minut temu, Galaxy_13 napisał: ale to nie dotyczy pojazdów M1 Widać jak umiesz czytać przepisy... Co wyście się dziś uparli z @radekd2 mnie rozśmieszać przy takich upałach? A może to na Was źle one wpływają i stąd te brednie... Cytuj
radekd2 Napisano 10 Lipiec 2024 Autor Napisano 10 Lipiec 2024 @aboz Samochody osobowe M1 mają mieć kierunkowskaz boczny. Kwestionujesz to? Cytuj
aboz Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 1 minutę temu, radekd2 napisał: Kwestionujesz to? Tak. Do widzenia. Cytuj
radekd2 Napisano 10 Lipiec 2024 Autor Napisano 10 Lipiec 2024 To kwestionuj dalej. Wolny kraj. I napisz list do producentów, że źle interpretują przepisy i niepotrzebnie wydają kasę montując te kierunkowskazy. Ile straconego plastiku, żarówek, przewodów i pracy montażystów. 1 Cytuj
adam1501 Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 37 minut temu, radekd2 napisał: Kierunkowskazy boczne muszą być. Na podstawie...? 6 minut temu, radekd2 napisał: I napisz list do producentów, że źle interpretują przepisy i niepotrzebnie wydają kasę montując te kierunkowskazy. Oni niczego źle nie interpretują, tylko Ty Kolego nie potrafisz wskazać na podstawie czego mają one być. To, że producent coś do pojazdu zamontował to wcale nie znaczy, że to wyposażenie jest obowiązkowe, ponieważ producent poniósł koszty. Powołując się na załącznik nr 6 jest się w błędzie, ponieważ załącznik ten nie określa jakie wyposażenie jest obowiązkowe, tylko jakie warunki techniczne ma spełniać jeżeli takowe posiada. Tego dotyczyło moje pytanie na poprzedniej stronie. Cytuj
danielg539 Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 46 minut temu, radekd2 napisał: I napisz list do producentów, że źle interpretują przepisy i niepotrzebnie wydają kasę montując te kierunkowskazy To nie tak! Czym innym są przepisy homologacyjne a czym innym przepisy tyczące się wyposażenia pojazdów. To tak jak każdy pojazd wyprodukowany po 1998 r musi posiadać ABS (bez niego nie dostał by homologacji) a jednocześnie przepisy dotyczące BT nie nakładają obowiązku na diagnoście sprawdzenia posiadania tego układu tylko na ocenie jego sprawności jeśli pojazd takowy układ posiada. Cytuj
Galaxy_13 Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 Godzinę temu, adam1501 napisał: Powołując się na załącznik nr 6 jest się w błędzie, ponieważ załącznik ten nie określa jakie wyposażenie jest obowiązkowe, tylko jakie warunki techniczne ma spełniać jeżeli takowe posiada Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003r. poz. 1047, z póżn. zm.3) zarządza się co następuje: i tam w § 13 pkt. 3 masz napisane: Światła i oznakowanie odblaskowe powinny ponadto odpowiadać warunkom szczegółowym, określonym w załączniku nr 6 do rozporządzenia. Cytuj
Paprock Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 Jeżeli staniesz brzuchem do przedniej tablicy rejestracyjnej i widzisz pomarańczowe lampki, no to są kierunkowskazy przednie. Jeżeli staniesz z boku i widzisz te same lamki, no to są kierunki boczne. A jeżeli widzisz jeszcze pomarańczowe lampki na lusterkach lub na błotnikach, no to są dodatkowe kierunki boczne! No w czym problem. Było to już ze sto lat temu rozbierane wraz z poglądowym materiałem pod tytułem Polski Fiat 125p i jego oświetlenie. Może tak uprzejmy Jacdiag będzie i temat odnajdzie. Teraz proszę stanąć z tyłu pojazdu i wysnuć podobne wnioski co do oświetlenia sygnałowego tam zamontowanego. Koniec ćwiczenia. 1 1 Cytuj
dominik_z Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 3 godziny temu, Paprock napisał: Jeżeli staniesz z boku i widzisz te same lamki, no to są kierunki boczne. 3 godziny temu, Paprock napisał: Koniec ćwiczenia. Hola, hola, poczekaj, bo nie wiem jeszcze w jakiej odległości mam się ustawić od boku pojazdu i od przedniego obrysu, czy na wysokości drzwi przednich w aucie 3- drzwiowym, czy na wysokości drzwi tylnych w samochodach 4/5 drzwiowych? 🤔 Ja mam na to prostszy sposób, wystarczy otworzyć maskę, spojrzeć na lampę i sprawdzić oznaczenie homologacyjne, jeśli mamy doczynienia z kierunkowskazem kategorii 1, 1a, 1b, to kierunkowskaz boczny kategorii 5 lub 5 jest wymagany- obowiązkowy. W przypadku kierunkowskazów bocznych o których toczy się dyskusja, mają one być widoczne (do tyłu) pomiędzy kątem 5°-60° pomiędzy osią odniesienia (bok pojazdu)- tak na chłopski rozum to jak staniesz na wysokości tylnego koła w odległości +/- 50cm to masz widzieć kierunkowskaz boczny. Więc na nic Twoje stawanie brzuchem i określanie czy Ty ten kierunkowskaz widzisz, czy nie widzisz. Cytuj
Paprock Napisano 10 Lipiec 2024 Napisano 10 Lipiec 2024 No to stań tak jak piszesz przy tylnym kole i sobie sprawdź ten boczny w lampie. Cytuj
radekd2 Napisano 11 Lipiec 2024 Autor Napisano 11 Lipiec 2024 15 godzin temu, Paprock napisał: Jeżeli staniesz brzuchem do przedniej tablicy rejestracyjnej i widzisz pomarańczowe lampki, Czy podobną metodą mam sprawdzać jasność i ustawienie świateł? 15 godzin temu, Paprock napisał: Było to już ze sto lat temu rozbierane Od tego czasu trochę się pozmieniało w motoryzacji i teraz opieramy się na oznaczeniach na lampach Jak dla mnie temat do zamknięcia. Wszystko zostało łopatologicznie wyjaśnione na pierwszej stronie tego wątku 👋 2 Cytuj
aboz Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 27 minut temu, radekd2 napisał: Wszystko zostało łopatologicznie wyjaśnione na pierwszej stronie tego wątku 👋 Twoja racja jest najtwojsza i koniec dyskusji 🤣 12 godzin temu, dominik_z napisał: Ja mam na to prostszy sposób, wystarczy otworzyć maskę, spojrzeć na lampę i sprawdzić oznaczenie homologacyjne, jeśli mamy doczynienia z kierunkowskazem kategorii 1, 1a, 1b, to kierunkowskaz boczny kategorii 5 lub 5 jest wymagany- obowiązkowy. Proszę o określenie jakiego rodzaju kierunkowskaz występuje w tym reflektorze. Jest to reflektor z Fiata, który wrzucił @Paprock do zobrazowania tematu kierunkowskazu przedniobocznego (Bravo, Croma) Cytuj
radekd2 Napisano 11 Lipiec 2024 Autor Napisano 11 Lipiec 2024 35 minut temu, aboz napisał: Proszę o określenie jakiego rodzaju kierunkowskaz występuje w tym reflektorze. Na pierwszej stronie tego wątku masz opisane. Cytat oznaczenie dla kierunkowskazu 011 czyli "kierunkowskaz kategorii 1 z pierwszą serią poprawek" Kierunkowskaz kategorii 1 jest kierunkowskazem tylko przednim. Cytuj
danielg539 Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 14 godzin temu, dominik_z napisał: W przypadku kierunkowskazów bocznych o których toczy się dyskusja, mają one być widoczne (do tyłu) pomiędzy kątem 5°-60° pomiędzy osią odniesienia (bok pojazdu)- tak na chłopski rozum to jak staniesz na wysokości tylnego koła w odległości +/- 50cm to masz widzieć kierunkowskaz boczny. Życzę powodzenia w przypadku kierunkowskazów zamontowanych w lusterkach. Przy dużym szczęściu to co najwyżej ostatnią diodkę można dostrzec stojąc z tyłu pojazdu.... Cytuj
dominik_z Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 (edytowane) 2 godziny temu, aboz napisał: Proszę o określenie jakiego rodzaju kierunkowskaz występuje w tym reflektorze. kierunkowskaz przedni, kat. 1 z serią poprawek 01- dlatego masz w błotniku obowiązkowe kierunkowskazy boczne 1 godzinę temu, danielg539 napisał: Życzę powodzenia w przypadku kierunkowskazów zamontowanych w lusterkach i bez Twoich życzeń, dwa pierwsze lepsze pojazdy z bocznymi kierunkowskazami. To, że komuś utleniły się diody od płytki PCB i nie działają, to nie jest argument, że tego kierunkowskazu nie widać. Edytowane 11 Lipiec 2024 przez dominik_z Cytuj
Paprock Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 https://www.shutterstock.com/ru/image-photo/copenhagen-denmark-30-vintage-1980s-yellow-2339839799 pod tym linkiem chyba najlepszy przykład kierunkowskazu przedniego i zarazem bocznego oraz dodatkowego bocznego. A co do jego obowiązkowej bytności na pojeździe, no to sorry, ale ja amerykańców z unijnymi wytycznymi i polskimi warunkami technicznymi nie umiem połączyć. Mało tego, bo naszego rozporządzenia z regulaminem EKG ONZ nie idzie zespoić. Cytuj
radekd2 Napisano 11 Lipiec 2024 Autor Napisano 11 Lipiec 2024 4 minuty temu, Paprock napisał: najlepszy przykład kierunkowskazu przedniego i zarazem bocznego oraz dodatkowego bocznego To jaki on jest nie da się ustalić na podstawie zdjęcia. Zdjęcie Fiata, które wrzuciłeś wczoraj może mylnie sugerować, że jest tam w lampie przedniej zintegrowany kierunkowskaz przednio-boczny. Natomiast oznaczenie homologacyjne jasno wskazuje, iż jest on tylko przedni. 7 minut temu, Paprock napisał: Mało tego, bo naszego rozporządzenia z regulaminem EKG ONZ nie idzie zespoić. Jeżeli chodzi o kierunkowskazy to z tym nie ma akurat problemu. Cytuj
dominik_z Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 20 minut temu, Paprock napisał: ja amerykańców z unijnymi wytycznymi i polskimi warunkami technicznymi nie umiem połączyć. Mało tego, bo naszego rozporządzenia z regulaminem EKG ONZ nie idzie zespoić. Prosto z warunków technicznych: § 10. [Warunki stosowania przedmiotów wyposażenia i części pojazdów związanych z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska] 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków: 1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e"; 2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do jednostki uprawnionej w celu ewidencji; 3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do jednostki uprawnionej w celu ewidencji; 4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji; 52 minuty temu, Paprock napisał: pod tym linkiem chyba najlepszy przykład kierunkowskazu przedniego i zarazem bocznego oraz dodatkowego bocznego. Dokładnie tak, nawet poświęciłem chwilę, żeby znaleźć taki kierunkowskaz i jego oznaczenie umieszczenie na kloszu Oznaczenie kierunkowskazu przedniego- kat. 1, oraz kierunkowskazu bocznego- kat. 5 umieszczonego we wspólnej obudowie, dla którego do DOPUSZCZA SIĘ umieszczenie dwóch, dodatkowych kierunkowskazów bocznych. Cytuj
aboz Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 3 godziny temu, dominik_z napisał: kierunkowskaz przedni, kat. 1 z serią poprawek 01 W takim przypadku oznaczenie powinno wyglądać 1 01, a nie 011, zgodnie z reg. nr 6. Cytuj
Paprock Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 https://www.shutterstock.com/ru/image-photo/copenhagen-denmark-18-front-view-1974-2322556871 A jakie tu ciekawe kierunkowskazy. Szczególnie ten boczny, zaiste z funkcją przedniego. I jak myślicie, trzeba tu drylować błotniki, żeby (podobno zgodnie z przepisami) domontowac dodatkowe boczne? A może trzeba przykręcić przednie? Cytuj
cezary Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 @Jacdiag zlituj się nad nami i klepnij zamknięcie tego tematu. Już się bez mała rzy.... na widok tego ględzenia. Cytuj
dominik_z Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 1 godzinę temu, aboz napisał: zgodnie z reg. nr 6. Proszę zacytuj z regulaminu 6, że seria poprawek ma być po prawej. Bo nic mi na ten temat niewiadomo żeby regulamin nr 6 wskazywał, że seria poprawek ma być po prawej stronie oznaczenia światła (kategorii światła) Cytuj
aboz Napisano 11 Lipiec 2024 Napisano 11 Lipiec 2024 Mój błąd. Seria poprawek jest pierwsza, a za nią rodzaj światła. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi