Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry

Do przeprowadzenia badania dodatkowego bus100 żądamy :

dowód rejestracyjny 

zaś o stateczności 

zaś o zwalniaczu

zaś o ABS

Może ktoś podpowie dziękuję 

Napisano
10 godzin temu, lukii napisał:

zaś o stateczności 

Chyba, że zgodnie z WT: "...Autobus powinien być przebadany przez producenta z wynikiem pozytywnym w zakresie stateczności ruchu po rozerwaniu jednej z opon kół osi przedniej; nie dotyczy typu homologowanego w zakresie hamowania według Regulaminu nr 13 EKG ONZ zgodnie z co najmniej 11 serią poprawek. ...", to nie żądamy.

• 2 months later...
Napisano
W dniu 9.08.2023 o 08:54, adam1501 napisał:

według Regulaminu nr 13 EKG ONZ zgodnie z co najmniej 11 serią poprawek. ...", to nie żądamy.

A skąd mam to wiedzieć czy dany autobus jest zgodny z 11 serią poprawek..?? Na dokumencie ma być jakaś informacja, czy jak?

Pytam o to bo przyjechał klient Autobusem marki MAN i chciał zrobić BUS100. Miał przy sobie tylko dokument o stateczności, zapytałem o zaświadczenie z ABS i zwalniacza to zrobił karpia i staneło na samym badaniu okresowym. Czy dobrze zrobiłem ?? Dokumenty dot.ABS i zwalniacza wydaje mi się, że poprosiłem o prawidłowe? 🙄

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, czynastka napisał:

A skąd mam to wiedzieć czy dany autobus jest zgodny z 11 serią poprawek..

Może być napisane na naklejce w okolicach pierwszych drzwi / kabiny kierowcy - układ hamulcowy homologowany zgodnie z regulaminem 13 i z którą serią poprawek

Edytowane przez Solaris
Napisano
W dniu 30.10.2023 o 16:50, Solaris napisał:

Może być napisane

Bardzo ale to bardzo rzadki widok, więc bez potwierdzenia od producenta ja nigdy nie robię

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 30.10.2023 o 14:06, czynastka napisał:

zapytałem o zaświadczenie z ABS i zwalniacza

Do BUS100 potrzebne czy się pomyliłem?

• 1 year later...
Napisano (edytowane)

Pytanie odnośnie zwalniacza. Czy każdy autobus tempo 100 musi posiadać zwalniacz czy wymóg jest stosowany od jakiegoś DMC. oraz czy tabliczka znamionowa z hamulcami 13 EKG ONZ seria poprawek 11 potwierdza że pojazd spełnia wymagania odnośnie zwalniacza ??

Edytowane przez Logen
Napisano

Nie pamiętam gdzie to jest napisane , zwalniacz wymagany dla M3 ( pow. 5 t  DMC).

Napisano
4 godziny temu, Logen napisał:

Czy każdy autobus tempo 100 musi posiadać zwalniacz

Nie musi posiadać zwalniacza ale musi spełniać wymagania zawarte w regulaminie

4 godziny temu, Logen napisał:

EKG ONZ 

Napisano

A podpowie ktoś z doświadczenia jak to wygląda dla małych autobusów z DMC powyżej 5k czyli już kategorii M3 (klient ma DMC 5200). Producent wydaje oświadczenie o tym, że zwalniacz spełnia odpowiednie wymagania czy oświadczenie, że pojazd spełnia wymagania odnośnie hamulców ??

Cytat

2. Autobus powinien być typu homologowanego w zakresie hamowania według Regulaminu nr 13 EKG ONZ zgodnie co najmniej z 06 serią poprawek.

Napisano

Tak, dokładnie tak jak piszesz. Ja zawsze papierów wymagam jeśli mam wpisać 100 bo Mercusy szczególnie jakieś tam kombinacje robią, ale mając papier mam podkład. Jak znajdę z Mercusa 5500DMC kopię oświadczenia to wrzuce jak to wygląda

Napisano

Dużo robicie tych "setek" Ja przez 15 lat nie zrobiłem ani jednego takiego badania. Może kilku klientów sie pytało ale żaden nie miał zaswiadczeń. Kiedyś był pomysł by TDT miało w każdym województwie swoją stację i tylko tam miały być robione busy100 i adr-y. Cały czas jestem za takim rozwiązaniem bo na dzień dzisiejszy nie mam żadnego doświadczenia w badaniu takich pojazdów i nie wiem jak bym zrobił takie badanie

Napisano

Przez 6 lat pracy zrobiłem koło 20 ale bez papierów producenta nie robię nic. Są SKP które robią 100 bez kwitów uznając że skoro pojazd jest 2018 to na pewno ma 100,