Skocz do zawartości

Autobusy, autobusy 100 km/h

i nie tylko takie ...

1. Rubel
    Started by Rubel,

Witam mam pytanie, na badanie okresowe przyjeżdża autobus w dowodzie adnotacja 100 km/h. Brak dokumentów klient setki dodatkowego nie chce. Czyli okresowe z wynikiem N do WK wykreślić 100 i poprawka i wtedy wynik P?

• Piwo
      • Nie lubię
      • Lubię
    • 40 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
  2. lukii
    Started by lukii,

Dzień dobry Do przeprowadzenia badania dodatkowego bus100 żądamy : dowód rejestracyjny zaś o stateczności zaś o zwalniaczu zaś o ABS Może ktoś podpowie dziękuję

• Lubię
    • 17 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
  3. ciapa111
    Started by ciapa111,

Witam, jestem młodym diagnostą. Mój problem , klient przyjechał mercus sprinter. Bus 100 wbite w dowód. Posiada dokumenty na zabudowę i na bus 100 ale w pozycji S1 24 miejsca a S2 3 miejsca stojące. Jak mam postąpić w takim wypadku?? z góry dziękuje za pomoc

• Polub
      • Lubię
      • Piwo
    • 127 odpowiedzi
    • 47,4k wyświetleń
  4. robertos
    Started by robertos,

Siema. Tak w skrócie. Inspekcja zatrzymała na A4 autobus do kontroli. Z zapisów tacho wynikało że jechał prawie 100 a w dowodzie brak wpisu BUS100. Chłop nie chce takiego wpisu do DR bo mu niepotrzebny, jednak inspektor zablokował dr za niezgodności DR z CEP. Aby odblokować dowód to albo wpis BUS 100 albo ogranicznik do 80 (powiedział inspektor) Przyczyna zatrzymania w CEP=CNOSF- SKP nie ma możliwosci odblokowania. WK odblokuje ale trzeba "jakieś" badanie zrobić, na razie nie wiedzą jakie. Pytanie czy Pan inspektor nie przegiął z tym zablokowaniem za brak wpisu BUS 100 albo ogranicznik do 80 coś tu chyba nie teges.

5. fifififi2023
    Started by fifififi2023,

Drodzy Koledzy Proszę o pomoc bo jesteście doświadczenie i wiedze a ja sie dopiero ucze. Pytanie moje jeśli można: Pojazd skierowany po kolizji (uszkodzone el konstrukcyjne) jest pojazdem adr naczepa cysterna lub /ciągnik siodłowy Jaki rodzaj badania? - według mnie biore druk ogolny rodzaj badania dodatkowe - w uwagach wpisuje nr skierowania z Policji oraz zakres, następnie jeśli pozytyw to nie wyznaczam nastepnego terminu tylko mogę dopisać ustała przyczyna zatrzymania dowodu rejestracyjnego (po kolizji uszkodzeniu) Ale co z adr jeśi to cysterna , mam wykonać i wystawić druk ogolny "rodzaj badania dodatkowe" i (jeśli d…

• Lubię
    • 1 odpowiedź
    • 1,3k wyświetleń
    Grzegorz Łódź
  6. lukii
    Started by lukii,

Panowie krótko żeby rozwiać moje wątpliwości Mam za zadanie zrobić badanie bus100. Na egzaminie mam pobrać druk dla bus 100 oraz zaświadczenie ogólne i wypełnić oby dwa ? Analogicznie dla ADR ? Czy to błąd?

• 2 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  7. lukii
    Started by lukii,

Panowie Jestem przed egzaminem praktycznym powoli przygotowuje się. Założmy że mamy autobus szkolny. Badanie okresowe - zaswiadczenie standardowe - na dole w pkt2 wpisujemy spełnia warunki dla autobus szkolny? (oczywiscie po sprawdzeniu war dodatkowych) Badanie dodatkowe - w typ zaswiadczenia wpisujemy dodatkowe autobus szkolny? i nie okreslamy nastepnej daty badania czy okreslamy? jak to wygladac ma poprawnie

• Lubię
    • 7 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  8. BartoszK
    Started by BartoszK,

Witam , pytanie odnośnie podestu w autobusie miejskim dla osoby niepełnosprawnej otwierany z podłogi. Czy musi posiadać UDT?

• Lubię
    • 1 odpowiedź
    • 3,9k wyświetleń
  9. mike_van_mik
    Started by mike_van_mik,

Mam pytanie w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym robiąc autobus tempo 100 w rubryce rodzaj badania wpisujemy okresowe czy dodatkowe ? A najlepiej jakby ktoś miał to mógłby wrzucić fotkę? Bo szczerze zglupialem z tym... bo rozumiem ze wystawiamy podczas OBT bus 100 2 zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i załącznik odnośnie bus 100.

• Lubię
    • 20 odpowiedzi
    • 8,7k wyświetleń
  10. Dawidk
    Started by Dawidk,

Witam Jak to jest z przyciemnianiem szyb w autobusach? Wiadomo, że przednia i przednie boczne nie mogą być a co z resztą? Co jeśli szyby są wyjściami awaryjnymi?

• 1 odpowiedź
    • 3,2k wyświetleń
  11. CHESUS12
    Started by CHESUS12,

witam czy możecie mi koledzy powiedzieć jak podejść do badania okresowego autobusu tempo 100 który posiada na osi napedowej opny z adnotacja REGROOVABLE. w/g dziennika ustaw 32 opony powinny być homologowane w/g Regulaminu 54 EKG ONZ i nie powinny być pogłębiane. A jeśli autobus ma założone opony pogłębiane ale nie widać iż były pogłębiane? Czy traktować je jak zwykłe czy jeśli jest tylko opis REGROOVABLE to negatyw i do wymiany opony? a co jeśli są na osi kierowanej?

• Lubię
    • 43 odpowiedzi
    • 34,4k wyświetleń
  12. Aligator
    Started by Aligator,

czy w autobusie komunikacji miejskiej posiadającym miejsca stojące wymagany jest punkt kotwiczenia oraz pas bezpieczeństwa dla miejsca kierowcy?

• 1 odpowiedź
    • 2,3k wyświetleń
  13. mirek.g
    Started by mirek.g,

Dzwonią klienci i pytają badanie przyczepy"na 100 " Ktoś coś słyszał, chyba tylko w Niemczech jest dopuszczalne.

14. dmatiz
    Started by dmatiz,

Witam serdecznie. Proszę o pomoc odnośnie Mercedesa Mercusa Sprintera tempo 100, 2019r, M3 - brak zwalniacza. Auto praktycznie nowe. Czy takie coś jest dopuszczalne ? Po za tym spełnia wszystkie wymogi. Proszę o opinie

• Haha
    • 23 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
  15. nick111
    Started by nick111,

Witam szanowne grono koleżanek i kolegów. Zapowiedział mi się klient na badanie przed pierwszą rejestracją. Sprawa tyczy się autobusu o DMC 18000 kg, G 12200 i 65 miejsc siedzących.Poprzednia rejestracja w 2006 r we Francji. Może ktoś bardziej doświadczony podpowie jakich dokumentów trzeba by w tym przypadku wymagać?

• 20 odpowiedzi
    • 10,8k wyświetleń
  16. krzych
    Started by krzych,

Wybaczcie długi wywód, ale po przeczytaniu wątków dot. busa100 mam już niezły mętlik w głowie. Jeśli przyjeżdża autobus i wnioskuje o DBT na 100, to sprawa jest jasna. Jasne jest tym bardziej, jeśli nie ma wpisu BUS100 w DR (swoją drogą - po kiego grzyba takie wpisy się wogóle zamieszcza skorobadanie ma termin ważności pół roku?). Jeśli OBT przejdzie P, a DBT N, to wystawiłbym 2 niezależne zaświadczenia – takie moje zdanie. Ale nie o tym chciałem... Zdania na forum są bardzo podzielone co do sytuacji gdy jest wpis w DR (robić za każdym razem z opłatą/ robić, ale bez opłaty/osobno/razem z OBT). Co powiecie na przedstawione niżej opcje? Klient przyjeżdża na OBT i ma w…

17. babkaz
    Started by babkaz,

Dz. u 32 mowi : Autobus o dopuszczalnej predkosci do 100km/h musi byc wyposazony w opony w/w regulaminu. Na jakiej podstawie mam okreslic ,ze takowe sa zamontowane na autobusie??(na oponie sa tylko homologacje e i E) Zaznacze tu ,ze za pare dni mam egzamin w TDT a goscie co mnie uczyli stwierdzili tak cyt. "musisz po prostu wiedziec o tym" i nic wiecej nie potrafili odpowiedziec Pozdrawiam

• 20 odpowiedzi
    • 37,3k wyświetleń
  18. hudy05
    Started by hudy05,

Dzień Dobry Na badaniu Autobus turystyczny na badanie dodatkowym 100 km/h.Data 1-rej 2017-08 potrzebne zaświadczenie o stateczności czy nie ? Producent twierdzi że nie bo jest homologowany według Regulaminu nr13 EKG ONZ zgodnie z co najmniej 11 serią poprawek

• Piwo
      • Lubię
    • 41 odpowiedzi
    • 21,7k wyświetleń
    kurant2000
  19. PatrykSSS
    Started by PatrykSSS,

Witam czy jest taka możliwość żeby autobus szkolny spełniał warunki dla autobusu szkolnego, jednoczenie spełniając warunki autobusu 100 ?

• Lubię
    • 34 odpowiedzi
    • 8,9k wyświetleń
  20. Marek1974

Witam kolegów mam pytanko jak podchodzicie u was do takich tematów .Jest u nas firma transportowa mająca autobusy turystyczne z wpisami bus 100.Z uwagi na pandemię wyrejestrowali autobusy teraz rejestrują je ponownie i stąd moje pytanie bo właściclel chce tylko OBT 1.05 bez 6.05 bo twierdzi iż na razie czekaj na to co się będzie działo i najwyżej później dorobią 6.05.Czy to badanie nie jest obligatoryjne jeżeli ma wbite bus 100 czy na życzenie ?Dzięki z góry za odpowiedz

• 4 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  21. mirek.g
    Started by mirek.g,

Witam, pytanie do kolegów ogarniających badanie BUS 100. Autobus roczny , wszystkie zaświadczenia posiada i wpisana liczba miejsc stojących, których to Bus 100 nie może mieć. Czy taki wpis eliminuje autobus z badania dodatkowego BUS 100 ?

22. AdrianL
    Started by AdrianL,

Witam. Z góry zaznaczę, że dopiero od niedawna pracuję na OSKP. Pytanie do bardziej doświadczonych- jak podchodzicie do tematu busów przerobionych na autobusy ? Chodzi o przeróbki przez (bynajmniej) profesjonalne firmy w Polsce. Dziś oglądałem taką przeróbkę na sprinterze, z zewnątrz piękny autobusik 16 miejsc, ale niepokoi mnie sposób montowania foteli do podłogi. Wygląda to tak, że gwinty przepuszczone są przez podłogę, z dołu podkładka i tyle. Niedawno był u mnie sprinter zakupiony z dotacji unijnych przez miejscowy samorząd i tam wszystko wyglądało zupełnie inaczej - miejsca kotwienia foteli były oryginalnie wzmocnione, zupełnie inaczej to wszystko wyglądało. …

• 31 odpowiedzi
    • 8,2k wyświetleń
  23. Kamiilak
    Started by Kamiilak,

Dzień dobry Nurtuje mnie pytaje czy istnieje taki obowiązek jak jeżdżenie z kompletem siedzeń w autobusie. Mam dużą rodzinę i myślę aby wymontować część z nich i np. położyć w to miejsce materace.. Takie czasy 🤔

24. euro-tours
    Started by euro-tours,

mam pytanie - uczciwie piszę ze jestem przewoźnikiem i szukam w tym miejscu wiedzy. A gdzie szukać - jak nie u specjalistów... Przetarg w którym staruję zakłada min. 40 miejsc siedzących. Volvo, auto miejskie - zgodnie z dowodem rejestracyjnym i homologacją ma w sumie 81 miejsc, w tym 39 miejsca siedzące z kierowcą. Ma jednak też 2 siedzenia składane typu straponten. Dlaczego jeśli składane siedzisko jest zgodne z z warunkami technicznymi (ma ponad 350x400) nie jest wpisywane do dowodu? Czy są poza wymiarami inne cechy które powinno mieć miejsce siedzące? I ostatnie pytanie - jeśli innych nie ma - to czy można zmienić dowód dopisując dwa miejsca siedzące kosztem dwóch m…

• 8 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  25. aboz
    Started by aboz,

Znajomemu trafił się taki ciekawy przypadek. Jakie macie zastrzeżenia? Z danych: MMC - 4600 kg G - do ustalenia bo w ZDR brak S1 - 39, S2 - 0 Jeden rząd tyłem do kierunku jazdy, podobnie jak fotel opiekuna. Pojazd był za granicą zarejestrowany jako szkolny (pierwsza rej. 03.2000 r.). Siedzenia spełniają wymagania dotyczące wymiarów dla najmłodszej grupy wiekowej.

• Lubię
    • 12 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    danielg539

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.