Autobusy, autobusy 100 km/h
i nie tylko takie ...
124 tematów w tym forum
-
Witam mam pytanie, na badanie okresowe przyjeżdża autobus w dowodzie adnotacja 100 km/h. Brak dokumentów klient setki dodatkowego nie chce. Czyli okresowe z wynikiem N do WK wykreślić 100 i poprawka i wtedy wynik P?
-
Dzień dobry Do przeprowadzenia badania dodatkowego bus100 żądamy : dowód rejestracyjny zaś o stateczności zaś o zwalniaczu zaś o ABS Może ktoś podpowie dziękuję
-
Witam, jestem młodym diagnostą. Mój problem , klient przyjechał mercus sprinter. Bus 100 wbite w dowód. Posiada dokumenty na zabudowę i na bus 100 ale w pozycji S1 24 miejsca a S2 3 miejsca stojące. Jak mam postąpić w takim wypadku?? z góry dziękuje za pomoc
-
Siema. Tak w skrócie. Inspekcja zatrzymała na A4 autobus do kontroli. Z zapisów tacho wynikało że jechał prawie 100 a w dowodzie brak wpisu BUS100. Chłop nie chce takiego wpisu do DR bo mu niepotrzebny, jednak inspektor zablokował dr za niezgodności DR z CEP. Aby odblokować dowód to albo wpis BUS 100 albo ogranicznik do 80 (powiedział inspektor) Przyczyna zatrzymania w CEP=CNOSF- SKP nie ma możliwosci odblokowania. WK odblokuje ale trzeba "jakieś" badanie zrobić, na razie nie wiedzą jakie. Pytanie czy Pan inspektor nie przegiął z tym zablokowaniem za brak wpisu BUS 100 albo ogranicznik do 80 coś tu chyba nie teges.
-
- 15 odpowiedzi
- 1,8k wyświetleń
- 2 followers
-
-
Drodzy Koledzy Proszę o pomoc bo jesteście doświadczenie i wiedze a ja sie dopiero ucze. Pytanie moje jeśli można: Pojazd skierowany po kolizji (uszkodzone el konstrukcyjne) jest pojazdem adr naczepa cysterna lub /ciągnik siodłowy Jaki rodzaj badania? - według mnie biore druk ogolny rodzaj badania dodatkowe - w uwagach wpisuje nr skierowania z Policji oraz zakres, następnie jeśli pozytyw to nie wyznaczam nastepnego terminu tylko mogę dopisać ustała przyczyna zatrzymania dowodu rejestracyjnego (po kolizji uszkodzeniu) Ale co z adr jeśi to cysterna , mam wykonać i wystawić druk ogolny "rodzaj badania dodatkowe" i (jeśli d…
-
Panowie krótko żeby rozwiać moje wątpliwości Mam za zadanie zrobić badanie bus100. Na egzaminie mam pobrać druk dla bus 100 oraz zaświadczenie ogólne i wypełnić oby dwa ? Analogicznie dla ADR ? Czy to błąd?
-
Panowie Jestem przed egzaminem praktycznym powoli przygotowuje się. Założmy że mamy autobus szkolny. Badanie okresowe - zaswiadczenie standardowe - na dole w pkt2 wpisujemy spełnia warunki dla autobus szkolny? (oczywiscie po sprawdzeniu war dodatkowych) Badanie dodatkowe - w typ zaswiadczenia wpisujemy dodatkowe autobus szkolny? i nie okreslamy nastepnej daty badania czy okreslamy? jak to wygladac ma poprawnie
-
Witam , pytanie odnośnie podestu w autobusie miejskim dla osoby niepełnosprawnej otwierany z podłogi. Czy musi posiadać UDT?
-
Mam pytanie w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym robiąc autobus tempo 100 w rubryce rodzaj badania wpisujemy okresowe czy dodatkowe ? A najlepiej jakby ktoś miał to mógłby wrzucić fotkę? Bo szczerze zglupialem z tym... bo rozumiem ze wystawiamy podczas OBT bus 100 2 zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i załącznik odnośnie bus 100.
-
Witam Jak to jest z przyciemnianiem szyb w autobusach? Wiadomo, że przednia i przednie boczne nie mogą być a co z resztą? Co jeśli szyby są wyjściami awaryjnymi?
-
witam czy możecie mi koledzy powiedzieć jak podejść do badania okresowego autobusu tempo 100 który posiada na osi napedowej opny z adnotacja REGROOVABLE. w/g dziennika ustaw 32 opony powinny być homologowane w/g Regulaminu 54 EKG ONZ i nie powinny być pogłębiane. A jeśli autobus ma założone opony pogłębiane ale nie widać iż były pogłębiane? Czy traktować je jak zwykłe czy jeśli jest tylko opis REGROOVABLE to negatyw i do wymiany opony? a co jeśli są na osi kierowanej?
-
czy w autobusie komunikacji miejskiej posiadającym miejsca stojące wymagany jest punkt kotwiczenia oraz pas bezpieczeństwa dla miejsca kierowcy?
-
Dzwonią klienci i pytają badanie przyczepy"na 100 " Ktoś coś słyszał, chyba tylko w Niemczech jest dopuszczalne.
-
- 7 odpowiedzi
- 2,6k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Witam serdecznie. Proszę o pomoc odnośnie Mercedesa Mercusa Sprintera tempo 100, 2019r, M3 - brak zwalniacza. Auto praktycznie nowe. Czy takie coś jest dopuszczalne ? Po za tym spełnia wszystkie wymogi. Proszę o opinie
-
Witam szanowne grono koleżanek i kolegów. Zapowiedział mi się klient na badanie przed pierwszą rejestracją. Sprawa tyczy się autobusu o DMC 18000 kg, G 12200 i 65 miejsc siedzących.Poprzednia rejestracja w 2006 r we Francji. Może ktoś bardziej doświadczony podpowie jakich dokumentów trzeba by w tym przypadku wymagać?
-
Wybaczcie długi wywód, ale po przeczytaniu wątków dot. busa100 mam już niezły mętlik w głowie. Jeśli przyjeżdża autobus i wnioskuje o DBT na 100, to sprawa jest jasna. Jasne jest tym bardziej, jeśli nie ma wpisu BUS100 w DR (swoją drogą - po kiego grzyba takie wpisy się wogóle zamieszcza skorobadanie ma termin ważności pół roku?). Jeśli OBT przejdzie P, a DBT N, to wystawiłbym 2 niezależne zaświadczenia – takie moje zdanie. Ale nie o tym chciałem... Zdania na forum są bardzo podzielone co do sytuacji gdy jest wpis w DR (robić za każdym razem z opłatą/ robić, ale bez opłaty/osobno/razem z OBT). Co powiecie na przedstawione niżej opcje? Klient przyjeżdża na OBT i ma w…
-
-
- 55 odpowiedzi
- 24,3k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Dz. u 32 mowi : Autobus o dopuszczalnej predkosci do 100km/h musi byc wyposazony w opony w/w regulaminu. Na jakiej podstawie mam okreslic ,ze takowe sa zamontowane na autobusie??(na oponie sa tylko homologacje e i E) Zaznacze tu ,ze za pare dni mam egzamin w TDT a goscie co mnie uczyli stwierdzili tak cyt. "musisz po prostu wiedziec o tym" i nic wiecej nie potrafili odpowiedziec Pozdrawiam
-
Dzień Dobry Na badaniu Autobus turystyczny na badanie dodatkowym 100 km/h.Data 1-rej 2017-08 potrzebne zaświadczenie o stateczności czy nie ? Producent twierdzi że nie bo jest homologowany według Regulaminu nr13 EKG ONZ zgodnie z co najmniej 11 serią poprawek
-
Witam czy jest taka możliwość żeby autobus szkolny spełniał warunki dla autobusu szkolnego, jednoczenie spełniając warunki autobusu 100 ?
-
Witam kolegów mam pytanko jak podchodzicie u was do takich tematów .Jest u nas firma transportowa mająca autobusy turystyczne z wpisami bus 100.Z uwagi na pandemię wyrejestrowali autobusy teraz rejestrują je ponownie i stąd moje pytanie bo właściclel chce tylko OBT 1.05 bez 6.05 bo twierdzi iż na razie czekaj na to co się będzie działo i najwyżej później dorobią 6.05.Czy to badanie nie jest obligatoryjne jeżeli ma wbite bus 100 czy na życzenie ?Dzięki z góry za odpowiedz
-
Witam, pytanie do kolegów ogarniających badanie BUS 100. Autobus roczny , wszystkie zaświadczenia posiada i wpisana liczba miejsc stojących, których to Bus 100 nie może mieć. Czy taki wpis eliminuje autobus z badania dodatkowego BUS 100 ?
-
- 4 odpowiedzi
- 3,5k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Witam. Z góry zaznaczę, że dopiero od niedawna pracuję na OSKP. Pytanie do bardziej doświadczonych- jak podchodzicie do tematu busów przerobionych na autobusy ? Chodzi o przeróbki przez (bynajmniej) profesjonalne firmy w Polsce. Dziś oglądałem taką przeróbkę na sprinterze, z zewnątrz piękny autobusik 16 miejsc, ale niepokoi mnie sposób montowania foteli do podłogi. Wygląda to tak, że gwinty przepuszczone są przez podłogę, z dołu podkładka i tyle. Niedawno był u mnie sprinter zakupiony z dotacji unijnych przez miejscowy samorząd i tam wszystko wyglądało zupełnie inaczej - miejsca kotwienia foteli były oryginalnie wzmocnione, zupełnie inaczej to wszystko wyglądało. …
-
Dzień dobry Nurtuje mnie pytaje czy istnieje taki obowiązek jak jeżdżenie z kompletem siedzeń w autobusie. Mam dużą rodzinę i myślę aby wymontować część z nich i np. położyć w to miejsce materace.. Takie czasy 🤔
-
-
- 27 odpowiedzi
- 29,6k wyświetleń
- 1 follower
-
-
mam pytanie - uczciwie piszę ze jestem przewoźnikiem i szukam w tym miejscu wiedzy. A gdzie szukać - jak nie u specjalistów... Przetarg w którym staruję zakłada min. 40 miejsc siedzących. Volvo, auto miejskie - zgodnie z dowodem rejestracyjnym i homologacją ma w sumie 81 miejsc, w tym 39 miejsca siedzące z kierowcą. Ma jednak też 2 siedzenia składane typu straponten. Dlaczego jeśli składane siedzisko jest zgodne z z warunkami technicznymi (ma ponad 350x400) nie jest wpisywane do dowodu? Czy są poza wymiarami inne cechy które powinno mieć miejsce siedzące? I ostatnie pytanie - jeśli innych nie ma - to czy można zmienić dowód dopisując dwa miejsca siedzące kosztem dwóch m…
-
Znajomemu trafił się taki ciekawy przypadek. Jakie macie zastrzeżenia? Z danych: MMC - 4600 kg G - do ustalenia bo w ZDR brak S1 - 39, S2 - 0 Jeden rząd tyłem do kierunku jazdy, podobnie jak fotel opiekuna. Pojazd był za granicą zarejestrowany jako szkolny (pierwsza rej. 03.2000 r.). Siedzenia spełniają wymagania dotyczące wymiarów dla najmłodszej grupy wiekowej.