321yyywis Napisano 16 Listopad 2023 Share Napisano 16 Listopad 2023 Witam, naczepa ciężarowa z Niemiec. TZ: MMC 43000kg DMC 43000 kg DR: F1 43000 kg F2 43000 kg Badanie w OSKP F1 43000 kg F2 43000 kg Czy w WK nie będzie problemów z rejestracją naczepy ciężarówej o DMC 43000 kg? I czy DMC w stosunku do naczepy ciężarówej ma w ogóle zastosowanie? Czy jest przepis który mówi że DMC naczepy ciężarówej nie może być większe niż x kg? Naczepa ciężarowa Inna Przewóz kontenerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 16 Listopad 2023 Share Napisano 16 Listopad 2023 Nie ma górnej granicy DMC naczepy w przepisach, wszystko wynika z nacisków na osie plus nacisk na siodło. Czym więcej osi tym większe DMC naczepy, są takie co mają ponad 100 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 16 Listopad 2023 Share Napisano 16 Listopad 2023 Tylko że kolega nie podał siodła, o ile w ogóle ten parametr na TZ jest... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
321yyywis Napisano 16 Listopad 2023 Autor Share Napisano 16 Listopad 2023 Od razu informuję że nie jestem ani diagnostą, ani pracownikiem rejestrującym pojazdy. Muszę sprawnie, w miarę szybko załatwić rejestrację naczepy ciężarówej sprowadzonej z Niemiec. Stacja diagnostyczna wykonała pierwsze badania w kraju i DIP, ustalając F1, F2 = 43000 kg. Natomiast pan z WK powiedział że DMC naczepy ciężarówej nie może przekraczać 39000 kg i odesłał mnie z powrotem na stację... Zacząłem trochę grzebać w necie i trafiłem tu... Skoro w polskich przepisach nie ma nic na temat górnej granicy DMC naczepy ciężarówej, to dlaczego WK robi problemy? Skąd wzięli te 39000kg. Ot tak, po prostu i tyle...? Na coś chyba muszą się powołać? Co mogę zrobić w tej sytuacji? Doradźcie coś Panowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 16 Listopad 2023 Share Napisano 16 Listopad 2023 Poprostu wypadało by mu powiedzieć wprost, że się nie zna ale wiadomo że chcesz zalatwic sprawę. Nie ma czegoś takiego jak 39 ton w przepisach. Wziol to z sufitu. Pokaż mu przepis z warunków technicznych, że DMC przyczep nie dotyczy naczep i że ustala się jako sumę nacisków na oś plus nacisk na sprzęg (sworzeń królewski). Ciekawe jak on sobie wyobraża 39 ton przy 8 osiowej naczepie. To by mu wyszło poniżej 5 ton na każdą oś. Komedia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
321yyywis Napisano 16 Listopad 2023 Autor Share Napisano 16 Listopad 2023 Skora poniekąd odmawia mi rejestracji, to chyba ma obowiązek podać podstawę prawną tak? Jakiś przepis, który jednoznacznie stwierdza że taka naczepa nie może mieć DMC powyżej 39000kg? Zawsze mogę złożyć komplet dokumentów na biurze podawczym. Ciekawe w jaki sposób wtedy odmówią? Uważam że mam wszystkie dokumenty wymagane do rejestracji takiej naczepy: Faktura zakupu, dowód rejestracyjny cz. 1 i 2, badania okresowe, dip, oświadczenie o dacie sprowadzenia do kraju, oświadczenie o braku tablicy rejestracyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 16 Listopad 2023 Share Napisano 16 Listopad 2023 4 minuty temu, 321yyywis napisał: Skora poniekąd odmawia mi rejestracji, to chyba ma obowiązek podać podstawę prawną tak? Pewnie tak, więc niech da to na piśmie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
321yyywis Napisano 16 Listopad 2023 Autor Share Napisano 16 Listopad 2023 Jutro złożę te papiery w biurze podawczym. Nie mam ani siły, ani czasu walczyć z tym gościem... Niech teraz oni się martwią... Swoją drogą, młody chłopak może ze 30 lat... Bardzo uprzejmy i w ogóle. Ale co z tego?39000 kg i tyle w temacie... A dlaczego? Bo tak mówią przepisy... I właśnie o te "przepisy" poproszę na piśmie... Panowie dzięki za rozjaśnienie sytuacji... Dam znać jak się sprawy mają. Spokojnej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Wrzuć skan albo zdjęcie dokumentu identyfikacyjnego pojazdu (załącznika do badania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 I najlepiej zagranicznego DR jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
321yyywis Napisano 17 Listopad 2023 Autor Share Napisano 17 Listopad 2023 (edytowane) Edytowane 17 Listopad 2023 przez Jacdiag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Nacisk na siodło 16000 kg, nacisk grupy osi 27000 kg, co daje DMC 43000 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Przypominam o ukrywaniu danych wrażliwych podczas wrzucania zdjec lub skanów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
321yyywis Napisano 17 Listopad 2023 Autor Share Napisano 17 Listopad 2023 Można to jakoś usunąć? Szczerze mówiąc nie pomyślałem i wrzuciłem na szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 12 minut temu, Dawid_J napisał: Przypominam o ukrywaniu danych wrażliwych podczas wrzucania zdjec lub skanów . A wiesz przynajmniej, co to za dane? Poza tym rejestry przedsiębiorców wraz z diagnostami są ogólnie dostępne w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Godzinę temu, aboz napisał: 27000 Czy nie powinno być 24000 przy rozstawie osi 1,31? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Godzinę temu, Paprock napisał: A wiesz przynajmniej, co to za dane? Wiem . Według mnie pieczatka diagnosty , jego podpis , imię i nazwisko powinno być zasłoniete . Ja jako diagnosta nie chciałbym żeby to tak wygladało . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 1,3- 1.,4m grupa osi 24t 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 56 minut temu, wojteczek napisał: powinno być 24000 Do tego : 2 godziny temu, aboz napisał: Nacisk na siodło 16000 kg I wychodzi 40000. Co więc z tymi 39000 zasugerowanymi przez urzędnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 (edytowane) Jeśli taki rozstaw osi to 8 ton na oś plus 16 na sprzęg czyli 40 ton. 39 ton wzięte z sufitu. Musisz się kłócić o tą jedną tone. Dodatkowo zmierz jeszcze czy przypadkiem rozstaw osi nie jest ponad 1,4 bo może to pomyłka jakaś. W każdym razie nigdy nie wyjdzie 39 ton tak jak mówi urzędnik czyli możesz go mieć w garści jak da Ci to na piśmie😀 Edytowane 17 Listopad 2023 przez Solaris 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Godzinę temu, wojteczek napisał: Czy nie powinno być 24000 przy rozstawie osi 1,31? Powinno, ale tu wydaje mi się, że diagnosta walnął babola. To jest taka naczepa https://autoline.com.pl/-/sprzedaz/naczepy-do-przewozu-kontenerow/WEB-Trailer/LPRS-24-Containerchassis--23062709370936325700 Tu są różne odstępy między osiami i przy tym rozmiarze kół raczej mało prawdopodobne jest, żeby rozstaw osi był poniżej 1,4 m. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Czyli Twoim celem jest teraz zmierzyć czy rozstaw osi jest ponad 1,4 i korygujesz DIP z diagnostą i masz 43 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Przy różnych odległościach nacisk nie może przekraczać wartości dla mniejszej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Poprawić DIP , w razie potrzeby obciąć DMC o to co zostanie zdjęte z osi i składać. Jaki by ten rozstaw nie był to żaden przepis nie określa DMC naczepy więc po złożeniu dokumentów na biuro WK nie wyda decyzji odmownej z powodu przekroczonego DMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 17 Listopad 2023 Share Napisano 17 Listopad 2023 Przy różnych odległościach nacisk nie może przekraczać wartości dla mniejszejAle i tak nie chce mi się wierzyć, że to to ma odległość pomiędzy 1-2 mniejszą niż 1,4 m. Tu samo koło ma średnicę 1 m.Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi