Zaksa Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 Witam kolegów diagnostów. Mam pytanie , jak podchodzicie do tematu rejestracji takiego sprzętu? . Dodaję , iż pojazd jest zarejestrowany jako pojazd samochodowy inny, inny. Moc 46 kW, ROCZNIK 2013, MARKA : BOMBARDIER OUTLANDER. Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 Ma homologację L7e-B1 ? Jeśli nie jest homologowany według 168/2013 (może być numer homo na tabliczce) to nic z tego. Cytuj
wojteczek Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 Godzinę temu, Zaksa napisał: jak podchodzicie do tematu rejestracji takiego sprzętu? My to tylko badanie, rejestracja to w starostwie. Jak wyżej kolega napisał, jeżeli homologowany to ok. jeżeli sprowadzony z egzotycznych krajów to aut. Samochodowy inny, podrodzaj inny, to bardzo szerokie pojęcie i nie wiemy jakie (dla jakiej kat. homo.) warunki ma spełniać. Cytuj
Zaksa Napisano 29 Listopad 2023 Autor Napisano 29 Listopad 2023 Dokładnie kolego wojteczek tak to interpretuję . sprzęt sprowadzony jakiś czas temu z USA oczywiście Cytuj
IVVO Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 Jeśli to sprowadzone z USA to raczej jako traktor trzeba się starać zrobić bo L7e-B1 to to nie jest /inaczej - nikt tego nie potwierdzi/ - dla traktora ograniczenie do 40km/h przez założenie kagańca i życzę powodzenia w znalezieniu firmy która to zrobi 1 Cytuj
Mecher Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 Firmę znajdzie, to nie problem. Problemem może być założony kaganiec. Niedawno miałem na zmiany konstrukcyjne. Papiery z hamowni, opis i mocowanie blokady na trzy strony. Łącznie z opisem, że bez specjalistycznych narzędzi nie da się zdemontować. Tyle, że ja śrubokrętem krzyżakowym w niecałe 30 sekund zdemontowałem. Mina klientów bezcenna, o rozmowie z "firmą" montującą nie wspominam, bo oczywiście ja się uczepiłem, a oni tyle blokad założyli i nie było problemów. Cytuj
wojteczek Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 Czyli co? Zmiany konstr. na ciągnik rolniczy? Wypada zrobić jakieś foty sprzęgu do łączenia ze sprzętem rolniczym, jedyne co mi przychodzi do głowy to kawałek sznurka. Zaraz klient znajdzie fachowca który zrobi 14,8kW żeby miał 0,2 zapasu i zostanie czterokołowcem. Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 Ja osobiście choć ZK się nie boje to zmian tego typu odmawiam i życzę powodzenia w znalezieniu SKP która się pod tym podpisze. Koniec końców na nas zwalają winę jeśli coś nie pójdzie po myśli. Cytuj
IVVO Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 3 godziny temu, Zaksa napisał: Moc 46 kW To powyżej możliwości - 50% Cytuj
Rafi90 Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 39 minut temu, IVVO napisał: i życzę powodzenia w znalezieniu firmy która to zrobi Firma zrobi, ale powodzenia z diagnostą który się pod tym bublem podpiszę. Cytuj
rurek777 Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 no ale poj. jest zarejestrowany , trzeba tyko znależć diagnostę który to podbije Cytuj
Solaris Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 2 minuty temu, rurek777 napisał: trzeba tyko znależć diagnostę który to podbije To niech ten co do tej pory😀 Cytuj
Paprock Napisano 29 Listopad 2023 Napisano 29 Listopad 2023 1 godzinę temu, wojteczek napisał: Czyli co? Zmiany konstr. na ciągnik rolniczy? Wypada zrobić jakieś foty sprzęgu do łączenia ze sprzętem rolniczym, jedyne co mi przychodzi do głowy to kawałek sznurka. Zaraz klient znajdzie fachowca który zrobi 14,8kW żeby miał 0,2 zapasu i zostanie czterokołowcem. Nie każdy ciągnik musi być w sprzęg wyposażony. Na Podhalu wiele Unimogów jest porejestrowanych jako traktory a jedyne co mają, to hak pod przyczepkę. Już nie mówiąc o Quadach posprowadzanych zza granicy gdzie pełniły funkce pomocnicze w pracach rolniczo-ogrodniczo-sadowych i o żadnym sprzęgu nie było mowy. Cytuj
laptop Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 23 godziny temu, Rafi90 napisał: Ma homologację L7e-B1 ? Jeśli nie jest homologowany według 168/2013 (może być numer homo na tabliczce) to nic z tego. Tylko Ci się tak wydaje. Był u mnie ten wynalazek na OBT. Zarejestrowane jakiś czas temu gdzieś w PL. Na TZ tylko VIN i dB. Zero info czy może mieć moc powyżej 15kW. Poinformowałem właściciela, że trzeba by moc ograniczyć. "Tak, tak, to ja pojadę i zrobię" Bez problemu przeglądzik załatwiony na pobliskiej poczcie, pojazd przerejestrowany, właściciel szczęśliwy... Kilka tyg wcześniej był Blade 550 ze DE zarejestrowany jako ciągnik rolniczy, bez homo. Pozycja T - 92. Poprosiłem, żeby ograniczyć prędkość. Po chwili był już w CEP, tego samego dnia zarejestrowany. Niedługo będę bezrobotny obserwując co się wyprawia. Ale nie ma co się dziwić jak "pocztowców" miało ubywać, a efekt jest odwrotny. WK ma wywalone. Cytuj
michal_k Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 2 minuty temu, laptop napisał: Zero info czy może mieć moc powyżej 15kW. Skoro podrodzaj "inny" to na jakiej podstawie miałby mieć ograniczoną moc? Pytanie bardziej czy spełnia wszystkie "ogólne" warunki dla pojazdu samochodowego. 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 7 minut temu, michal_k napisał: Skoro podrodzaj "inny" to na jakiej podstawie miałby mieć ograniczoną moc? Dokładnie , to 15 kW tyczy się czterokołowca, a nie innego. Furtka jak marzenie 😁 Cytuj
laptop Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 7 minut temu, michal_k napisał: czy spełnia wszystkie "ogólne" warunki dla pojazdu samochodowego. A może celowy określony jako 'inny" żeby nie było czepialstwa do mocy. A każdy widzi przed sobą to co chce widzieć. Cytuj
michal_k Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 19 minut temu, laptop napisał: A może celowy określony jako 'inny" żeby nie było czepialstwa do mocy Zapewne tak jest - ale wtedy nie ma problemu mocy - pojawia się bardziej problem czy pojazd spełnia "ogólne" warunki. Cytuj
Solaris Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 Samochodowy inny - podrodzaj INNY nie ma ograniczeń na mocy. Mogą wydziały rejestrować te wszystkie ze Stanów co homologacji nie ma i przekracza 15 kW i pchać je w tą lukę INNY. Cytuj
laptop Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 Może trochę za szybko napisałem i wyszło jak wyszło. 11 minut temu, Solaris napisał: Samochodowy inny - podrodzaj INNY nie ma ograniczeń na mocy. W tym właśnie problem. Mam taki bliźniaczy pojazd ale z PL, który ma już moc niższą i podrodzaj czterokołowiec. Wnioski podałeś w drugim zdaniu. Pomijam już w tym pierwszym 2 miejsca siedzące przy DMC 377 i MW 302. Cytuj
Paprock Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 Godzinę temu, laptop napisał: Na TZ tylko VIN i dB. Czy aby na pewno VIN, czy może pierwsza bomba na "do widzenia"? Ile ta cecha ma znaków? Czy to z wklejki na potrzeby "RODO" zostało przycięte? Cytuj
laptop Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 2 minuty temu, Paprock napisał: Czy aby na pewno VIN 17 znaków to chyba VIN 😉 Cytuj
Paprock Napisano 30 Listopad 2023 Napisano 30 Listopad 2023 No OK. Już się połapałem. Lupę między ekran a oko podłożyłem. 👓 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi