Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rejestracja quada powyżej 15kW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów diagnostów.

Mam pytanie , jak podchodzicie do tematu rejestracji takiego sprzętu? . Dodaję , iż pojazd jest zarejestrowany jako pojazd samochodowy inny, inny.

Moc 46 kW, ROCZNIK 2013, MARKA : BOMBARDIER OUTLANDER.

Napisano

Ma homologację L7e-B1 ? Jeśli nie jest homologowany według 168/2013 (może być numer homo na tabliczce) to nic z tego.

Napisano
Godzinę temu, Zaksa napisał:

jak podchodzicie do tematu rejestracji takiego sprzętu?

My to tylko badanie, rejestracja to w starostwie. Jak wyżej kolega napisał, jeżeli homologowany to ok. jeżeli sprowadzony z egzotycznych krajów to aut. Samochodowy inny, podrodzaj inny, to bardzo szerokie pojęcie i nie wiemy jakie (dla jakiej kat. homo.) warunki ma spełniać. 

Napisano

Dokładnie kolego wojteczek tak to interpretuję . sprzęt sprowadzony jakiś czas temu z USA oczywiście

Napisano

Jeśli to sprowadzone z USA to raczej jako traktor trzeba się starać zrobić bo L7e-B1 to to nie jest /inaczej - nikt tego nie potwierdzi/  - dla traktora ograniczenie do 40km/h przez założenie kagańca i życzę powodzenia w znalezieniu firmy która to zrobi

• Lubię 1
Napisano

Firmę znajdzie, to nie problem. Problemem może być założony kaganiec. Niedawno miałem na zmiany konstrukcyjne. Papiery z hamowni, opis i mocowanie blokady na trzy strony. Łącznie z opisem, że bez specjalistycznych narzędzi nie da się zdemontować.

Tyle, że ja śrubokrętem krzyżakowym w niecałe 30 sekund zdemontowałem. Mina klientów bezcenna, o rozmowie z "firmą" montującą nie wspominam, bo oczywiście ja się uczepiłem, a oni tyle blokad założyli i nie było problemów.

Napisano

Czyli co? Zmiany konstr. na ciągnik rolniczy? Wypada zrobić jakieś foty sprzęgu do łączenia ze sprzętem rolniczym, jedyne co mi przychodzi do głowy to kawałek sznurka. Zaraz klient znajdzie fachowca który zrobi 14,8kW żeby miał 0,2 zapasu  i zostanie czterokołowcem.

Napisano

Ja osobiście choć ZK się nie boje to zmian tego typu odmawiam i życzę powodzenia w znalezieniu SKP która się pod tym podpisze. Koniec końców na nas zwalają winę jeśli coś nie pójdzie po myśli.

Napisano
3 godziny temu, Zaksa napisał:

Moc 46 kW

To powyżej możliwości - 50%

Napisano
39 minut temu, IVVO napisał:

i życzę powodzenia w znalezieniu firmy która to zrobi

Firma zrobi, ale powodzenia z diagnostą który się pod tym bublem podpiszę.

Napisano

no ale poj. jest zarejestrowany , trzeba tyko znależć diagnostę który to podbije

Napisano
2 minuty temu, rurek777 napisał:

trzeba tyko znależć diagnostę który to podbije

To niech ten co do tej pory😀

Napisano
1 godzinę temu, wojteczek napisał:

Czyli co? Zmiany konstr. na ciągnik rolniczy? Wypada zrobić jakieś foty sprzęgu do łączenia ze sprzętem rolniczym, jedyne co mi przychodzi do głowy to kawałek sznurka. Zaraz klient znajdzie fachowca który zrobi 14,8kW żeby miał 0,2 zapasu  i zostanie czterokołowcem.

Nie każdy ciągnik musi być w sprzęg wyposażony. Na Podhalu wiele Unimogów jest porejestrowanych jako traktory a jedyne co mają, to hak pod przyczepkę. Już nie mówiąc o Quadach posprowadzanych zza granicy gdzie pełniły funkce pomocnicze w pracach rolniczo-ogrodniczo-sadowych i o żadnym sprzęgu nie było mowy.

Napisano
23 godziny temu, Rafi90 napisał:

Ma homologację L7e-B1 ? Jeśli nie jest homologowany według 168/2013 (może być numer homo na tabliczce) to nic z tego.

Tylko Ci się tak wydaje. Był u mnie ten wynalazek na OBT. Zarejestrowane jakiś czas temu gdzieś w PL. Na TZ tylko VIN i dB. Zero info czy może mieć moc powyżej 15kW. Poinformowałem właściciela, że trzeba by moc ograniczyć. "Tak, tak, to ja pojadę i zrobię" Bez problemu przeglądzik załatwiony na pobliskiej poczcie, pojazd przerejestrowany, właściciel szczęśliwy...

Kilka tyg wcześniej był Blade 550 ze DE zarejestrowany jako ciągnik rolniczy, bez homo. Pozycja T - 92. Poprosiłem, żeby ograniczyć prędkość. Po chwili był już w CEP, tego samego dnia zarejestrowany.

Niedługo będę bezrobotny obserwując co się wyprawia. Ale nie ma co się dziwić jak "pocztowców" miało ubywać, a efekt jest odwrotny. WK ma wywalone.

quad.jpg

Napisano
2 minuty temu, laptop napisał:

Zero info czy może mieć moc powyżej 15kW.

Skoro podrodzaj "inny" to na jakiej podstawie miałby mieć ograniczoną moc?

Pytanie bardziej czy spełnia wszystkie "ogólne" warunki dla pojazdu samochodowego.

• Lubię 1
Napisano
7 minut temu, michal_k napisał:

Skoro podrodzaj "inny" to na jakiej podstawie miałby mieć ograniczoną moc?

Dokładnie , to 15 kW tyczy się czterokołowca, a nie innego. Furtka jak marzenie 😁

Napisano
7 minut temu, michal_k napisał:

czy spełnia wszystkie "ogólne" warunki dla pojazdu samochodowego.

A może celowy określony jako 'inny" żeby nie było czepialstwa do mocy. A każdy widzi przed sobą to co chce widzieć.

Napisano
19 minut temu, laptop napisał:

A może celowy określony jako 'inny" żeby nie było czepialstwa do mocy

Zapewne tak jest - ale wtedy nie ma problemu mocy - pojawia się bardziej problem czy pojazd spełnia "ogólne" warunki.

Napisano

Samochodowy inny - podrodzaj INNY nie ma ograniczeń na mocy. Mogą wydziały rejestrować te wszystkie ze Stanów co homologacji nie ma i przekracza 15 kW i pchać je w tą lukę INNY. 

Napisano

Może trochę za szybko napisałem i wyszło jak wyszło.

11 minut temu, Solaris napisał:

Samochodowy inny - podrodzaj INNY nie ma ograniczeń na mocy.

W tym właśnie problem. Mam taki bliźniaczy pojazd ale z PL, który ma już moc niższą i podrodzaj czterokołowiec. Wnioski podałeś w drugim zdaniu.

quad2.jpg

Pomijam już w tym pierwszym 2 miejsca siedzące przy DMC 377 i MW 302.

Napisano
Godzinę temu, laptop napisał:

Na TZ tylko VIN i dB.

Czy aby na pewno VIN, czy może pierwsza bomba na "do widzenia"? Ile ta cecha ma znaków?

Czy to z wklejki na potrzeby "RODO" zostało przycięte?

Napisano
2 minuty temu, Paprock napisał:

Czy aby na pewno VIN

17 znaków to chyba VIN 😉

Napisano

No OK. Już się połapałem. Lupę między ekran a oko podłożyłem. 👓