kanar Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Witam wszystkich starszych kolegów diagnostów. Jestem całkiem dobrze nie opierzonym diagnostą z papierami od lutego. I w związku z tym mam mnóstwo pytań a dopiero teraz zalogowałam się na waszym forum . Przechodze do rzeczy. Pierwsza rejestracja pojazdu 20.06.2003. Pojazd ciężarowy a dokładnie Renault Megane. W 2005 badanie (zmiany konstrukcyjne w pojeździe z ciężarowego na osobowy) . 20.06 2006 klient przyjedża na okresowe badanie. Pytanie polega na tym na jaki termin moge mu to badanie zrobić . Rok czy też dwa lata . Rozmawiałem z kolegami i różnie to wszystko wygląda. Troche mi głupio bo pewnie dla was to żaden problem Art 81 pkt 4 nic nie mówi o zmianach więc chyba 2 lata . Z góry dziekuje za odpowiedzi i jak bym mógł prosić o podstway prawe [/b] Cytuj
bohdang Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Odpowiem tak "na prędko" - nie ma podstaw prawnych do wyznaczania terminu innego niż ustawowy dla danego rodzaju pojazdu. Ustawodawca rzeczywiście nie przewiduje odmiennego traktowania pojazdów "po zmianach". A więc - termin następnego btp - zgodnie z ustawą PORD. Cytuj
Tomek D Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Zgodnie z pierwszą rejestracją - 2 lata Cytuj
markes30 Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Zmiana z ciężarowego na osobowy nie ma wpływu na zabranie klientowi prawa do 2 lat. Poza tym dniu 20-06-2006 klient przyjeżdża na SKP z nowym DR w którym nie ma śladu zmian. Widzisz datę I-rej 2003-06-20 przyjechał przed upływem 3 lat dajesz na dwa. Witamy na forum. Izapraszamy do aktywnego uczestnictwa. A motto tego forum to: "Nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi" więc pytaj śmiało napewno pomożemy. Czasem użyj opcji szukaj by nie powielać tematów. http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=944&postdays=0&postorder=asc&highlight=dwa+lata&start=60 Cytuj
kanar Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 żapomniałem dopisać że ten facet miał w dowodzie okrągłą pieczatke z urzędu dlatego dało mi to do myślenia W przeciwnym razie nawet bym nie dyskutował Cytuj
pablo Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 A jaki termin wyznaczyć w przypadku kiedy pierwsza rej 12.01.2004 samochód ciężarowy Peugeot 206. Zostało wykonane badanie technie po trzech latach i następny termin wyznaczony jest do 12.01.2009. Dnia 27.11.2007 pojawia się na stacji celem wykonania zmian konstrukcyjnych na samochód osobowy. Czyli w takim układzie wyznaczam następny termin do 27.11.2008? Cytuj
boden Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Wystawiłbym tak jak markes 30 - zgadnie z DR Cytuj
Stacja Diagnost Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 My robimy podobnie czyli zgodnie z dowodem rej. Ponieważ jest to badanie dodatkowe wskład którego wchodzi zakres badania okresowego czyli nie ustalasz terminu badania. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 Ponieważ jest to badanie dodatkowe wskład którego wchodzi zakres badania okresowego czyli nie ustalasz terminu badania. Na wniosek klienta -możesz(w tym wypadku bezsensowne) Cytuj
Stacja Diagnost Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 Na wniosek klienta jak najbardziej. Kasujemy wtedy tak czy inaczej 98 + 82 zł Cytuj
TOSPOL Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Kolego KANAR ja bym to zrobił tak: termin babania + 1 rok dlatego że musisz w takim wypadku robić badanie okresowe + po zmianach a gkresowe jest na rok. A robiąc jak sugerują koledzy do pełnych dwłóch lat krzywdzisz klienta skracając mu badanie okresowe o pięć miesięcy. Moim zdaniem jest to logiczne i zgodne z prawem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi