Piotr97 Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec Witam w dniu 14.02.2024 pisałem egzamin opisowy, który jako jedyny został mi niezaliczony z całej teorii. Pytanie dotyczyło pojazdu sprowadzonego z zagranicy z załozoną instalacją lpg już w kraju z protokołem i decyzja TDT i jaka jest procedura przeglądu na takim przykładzie. Opisałem że przeglad zrobiłbym z negatywem za brak adnotacji lpg w dowodzie, wydałbym zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu w zaswiadczeniu wpisałbym dane z butli ( numer decyzji itp ) wydałbym DiP itp itp, Dzwonilem po kolegach diagnostach którzy postąpiliby tak samo i stwierdzili że zadanie powinno byc ok jak uważacie bawić sie w odwoływania, czy męczyć sie dalej i słać pieniązki na kolejne egzaminy ?:D Pismo wysłalem 3 dni po egzaminie po tygodniu musiałem sie "przypomniec" telefonicznie, niezbyt sympatyczna Pani odebrała i "doradziła mi" że lepiej złożyć papiery na kolejny egzamin aby mi cytuje " cała wiedza nie wyparowała do kolejnego egzaminu" Cytuj
Ciech_98 Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec A było w zadaniu mowa, że takiej adnotacji nie posiadał? Cytuj
Piotr97 Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec 16 minut temu, Ciech_98 napisał: A było w zadaniu mowa, że takiej adnotacji nie posiadał? Nie bylo nic takiego w zadaniu, trzeba bylo odpowiedzieć jaka jest procedura takiego przeglądu i jak przebiega Cytuj
Ciech_98 Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec 9 minut temu, Piotr97 napisał: Nie bylo nic takiego w zadaniu No to jak nie było słowa o adnotacji a z góry założyłeś, że jej nie ma i BT może być tylko negatywne to się nie dziwie, że egzamin obaliłeś. Mogę się tylko domyślać jak było opisane to zadanie ale domniemam, że autorowi ani komisji nie chodziło o to żebyś określał wynik BT tylko ogólnie opisał procedurę bez zagłębiania się w szczegóły. "NADGORLIWOŚĆ GORSZA OD FASZYZMU" Cytuj
Solaris Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec Nie podałes wszystkch szczegółów pytania. Jeśli sprowadzony z zagranicy i badanie przed rejestracją w kraju robione na zagranicznym dowodzie to jakiej adnotacji byś chciał. Gaz założony dopiero w Polsce więc za granicą go nie było, a dwa że w zagranicznych dowodach nie musi być adnotacji takiej Cytuj
Piotr97 Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec 22 minuty temu, Ciech_98 napisał: No to jak nie było słowa o adnotacji a z góry założyłeś, że jej nie ma i BT może być tylko negatywne to się nie dziwie, że egzamin obaliłeś. Mogę się tylko domyślać jak było opisane to zadanie ale domniemam, że autorowi ani komisji nie chodziło o to żebyś określał wynik BT tylko ogólnie opisał procedurę bez zagłębiania się w szczegóły. "NADGORLIWOŚĆ GORSZA OD FASZYZMU" Wynik badania musiałem ustalić aby opisać dalsze procedury czyli pójście do wydziału komunikacji wydanie pc z adnotacja i powrót na stacje na poprawkę i z tego co wiem ta opcja tez jest prawidłowa Cytuj
aboz Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec 9 minut temu, Solaris napisał: a dwa że w zagranicznych dowodach nie musi być adnotacji takiej To nie do końca jest prawda. We wszystkich pojazdach posiadających instalacje zasilania gazem LPG lub CNG, którym wykonywałem OBT przed pierwszą rejestracją informacja o paliwie alternatywnym była zawarta. często z podaniem regulaminów, które owa instalacja spełnia. Samej adnotacji w takiej formie jaka obowiązuje w Polsce nie będzie, ale brak jakichkolwiek danych na temat paliwa alternatywnego to z marszu N. Cytuj
Piotr97 Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec 17 minut temu, Solaris napisał: Panowie pytanie proste -jaka jest procedura od przeglądu do wydziału komunikacji na tym przykładzie -jakie dokumenty oczekujemy od klienta przy przegladzie Tylko tyle 36 minut temu, Ciech_98 napisał: bez zagłębiania się w szczegół No z tym bywa różnie przy egzaminach tdt, bo oni również nie lubią gdy pisze się zbyt ogólnie, mój znajomy pisal opisówkę wlasnymi słowami bez owijania i również nie zdał, dlatego pytanie czy w tym co napisalem czegos brakuje, lub coś źle jest napisane, bo raczej nie mozna oblać egzaminu za napisanie odpowiedzi zgodnej z prawem mimo, ze była wyczerpująca😉 Cytuj
Solaris Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec 19 minut temu, aboz napisał: ale brak jakichkolwiek danych na temat paliwa alternatywnego to z marszu N. Nie z marszu N bo gazu mogło nie być tak jak przykład powyżej. Gaz założony po sprowadzeniu do Polski a badanie jeszcze na zagranicznym DR Cytuj
cezary Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec 5 minut temu, Solaris napisał: Gaz założony po sprowadzeniu do Polski a badanie jeszcze na zagranicznym DR Dla mnie niemożliwa konfiguracja do przystąpienia do badania. Żeby wykonać badanie to muszę mieć, albo wpis w ZDR o paliwie alternatywnym, czyli w tym przypadku LPG, a jeżeli takiego wpisu nie ma (montaż po sprowadzeniu auta) to PC z adnotacją GAZ LPG, o odpowiednich "papierach" nie będę wspominał. Cytuj
Solaris Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec Czyli mówiąc wprost dwa razy przegonić gościa do Urzędu, raz po pozwolenie czasowe i wpis gazu a drugi raz po wykonanym badaniu. A tymczasem wszystko do załatwienia podczas jednej wizyty😀 Cytuj
cezary Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec To dla Ciebie nieistotne jest to - 10.5.d z tabeli zakresu ( Brak odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie)? Cytuj
Piotr97 Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec (edytowane) 16 minut temu, cezary napisał: Czyli w naszym prawie jest tak, ze klient z maszu idzie po pc, daje papiery od montazu i homologacje i wydział nie interesuje ocena diagnosty? Wbiją mu do pc bez przeglądu adnotacje lpg nie majac pewności czy te papiery są od butli należący do tego auta? Trochę absurd Edytowane 7 Marzec przez Piotr97 Cytuj
Solaris Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec (edytowane) Bo takiej adnotacji nie ma. Informacja zawarta w rubryce Paliwo co najwyżej ale nie adnotacja. Być może właśnie takie było pytanie egzaminacyjne. Mowa o gazie założonym dopiero w kraju 42 minuty temu, Piotr97 napisał: Panowie pytanie proste -jaka jest procedura od przeglądu do wydziału komunikacji na tym przykładzie więc byście pisali o dwukrotnej wizycie w Urzędzie. Zastanówcie się jakbyście usiedli na egzaminie i mieli to opisać teraz po tylu latach pracy Edytowane 7 Marzec przez Solaris Cytuj
diagnosta2017 Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec Dokładnie nie ma takich adnotacji w zagr.dowodach Co najwyżej jest określony rodzaj paliwa Cytuj
Solaris Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec (edytowane) Po zatym odnosicie usterki o adnotacjach do zagranicznych dowodów nie wiedząc jaki tam jest zakres adnotacji. I teraz tak. Na stronie Ministerstwa są wzory wszystkich dowodów z UE. Jeśli jakiś kraj nie podaje rubryki paliwo. To nie będę miał info ani o paliwie ani o alternatywnym gazie. I co badania mu nie mogę wykonać bo nie ma adnotacji ?? Edytowane 7 Marzec przez Solaris Cytuj
cezary Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec Zrobisz jak uważasz. Nieposiadanie w ZDR rubryki "paliwo" nie jest przyzwoleniem do nie sprawdzenia spełnienia naszych WT. Adnotację GAZ LPG do DR/PC urząd wpisuje na podstawie "wyciągu ze świadectwa homologacji na sposób montażu gazu" i F_ry za ten montaż które otrzymuje się z zakładu montażu gazu, tylko i wyłącznie. Cytuj
Solaris Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec Szwajcaria nie ma rubryki paliwo. Jest pojemność silnika i moc. Nie mam informacji ani o benzynie ani o gazie. Nie logiczne byłoby się przyczepić że diagnosta zrobił badanie pozytywne, wpisał polski dozór ale nie miał adnotacji. No nie miał bo w ogólne o jakimkolwiek paliwie cisza. Cytuj
Bartek24 Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec (edytowane) Godzinę temu, Piotr97 napisał: nie majac pewności czy te papiery są od butli należący do tego auta Mają pewność, bo w homologacji sposobu montażu i na fakturze są dane auta, którego dotyczy montaż. Jak klient zamontuje instalację LPG auta zarejestrowanego w kraju, to idzie prosto do WK, jeżeli ma ważny okresowy. W tym przypadku idzie po PC, chociaż tu może być różnie w zalezności od WK. Ale wynik negatywny według mnie również jest prawidłowy i na tej podstawie plus papiery od gazu wydział już na pewno wystawi PC z odpowiednią adnotacją. Chociaż w rzeczywistości badanie opisanego przypadku z wynikiem pozytywnym łyknie pewnie większość WK. Edytowane 7 Marzec przez Bartek24 1 Cytuj
michal_k Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec Godzinę temu, Solaris napisał: Nie logiczne byłoby się przyczepić że diagnosta zrobił badanie pozytywne, wpisał polski dozór ale nie miał adnotacji. Egzamin nie opiera się na logice ani na tym jak jest w życiu - opiera się na przepisach. Cytuj
Piotr97 Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec 4 minuty temu, michal_k napisał: Egzamin nie opiera się na logice ani na tym jak jest w życiu - opiera się na przepisach Czyli to co napisalem jest zgodne z przepisami dać negatyw za brak adnotacji czy nie? Bo po tej całej konwersacji jestem bardziej głupi niz przed zapytaniem 😂 Cytuj
Bartek24 Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec 24 minuty temu, Piotr97 napisał: to co napisalem A jesteś pewien, że wynik negatywny Twojego egzaminu jest za to, że napisałeś o wyniku negatywnym?? Może to było dobrze, a coś innego źle opisałeś... Nie 7 godzin temu, Piotr97 napisał: przeglad A badanie techniczne. Nie 7 godzin temu, Piotr97 napisał: z butli a ze zbiornika . Takiego słownictwa używałeś na egzaminie?? Cytuj
Piotr97 Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec 54 minuty temu, Bartek24 napisał: Takiego słownictwa używałeś Tak pisalem zbiornik, badanie techniczne itp, nie papiery od gazu tylko decyzja i protokół Słownictwo potoczne używam na forum, urzędowe oczywiście na egzaminie, diagności od początku mnie uczulali na takie babole na egzaminie😄 ale dzięki za uwagę! Cytuj
Mecher Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec 4 godziny temu, Solaris napisał: Gaz założony po sprowadzeniu do Polski a badanie jeszcze na zagranicznym DR A gdzie autor tematu napisał, że badanie na ZDR ? Nie napisał nawet, czy na PC, więc może w pytaniu było bez DR ? Do czasu jak autor nie napisze, jak w rzeczywistości brzmiało pytanie, to dupa blada. Bo dobrze wiecie, że diabeł tkwi w szczegółach Cytuj
Piotr97 Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec (edytowane) Godzinę temu, Mecher napisał: 5 godzin temu, Solaris napisał: Gaz założony po sprowadzeniu do Polski a badanie jeszcze na zagranicznym DR A gdzie autor tematu napisał, że badanie na ZDR ? W tresci zadania była mowa o pojeździe sprowadzonym z zagranicy nie bylo nic w treści jakie dokumenty przedstawiła klient ( oprósz dozoru i homologacji zbiornika TDT ) w zadaniu miałem wypisac jakie dokumenty oczekuje od klienta czyli ZDR, homologacje i Dozór tdt z badania butli Następną część zadania dotyczy - jakie są procedury, czyli co dalej gdy klient przedstawi odpowiednie dokumenty diagnoście, robi mu przeglad, wysyła po pc czy do proboszcza dać na msze bo ile diagnostów tyle odpowiedzi i nikt nie sprecyzowal dokładnie jak powinno to wygladac, ale rozumiem że przepisy interpretuje się czasami w różny sposób tak samo jest z wydzialami komunikacji 😄 A i ostatnią część jakie dokumenty wystawia diagnosta po przeglądzie czyli raczej trzeba było uwzględnić wynik badania na zaświadczeniu Edytowane 7 Marzec przez Piotr97 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi