Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam taka sytuacja

w ubiegłym roku klient X sprzedaje auto klientowi Y (zgłosił do WK zakup ) ten jedzie na stację i robi OBT na DR z adresem poprzedniego właściciela czyli X , po roku wysyłam zaproszenie do klienta X który nigdy u mnie nie był. X Dzwoni na stację i straszy że RODO że on sobie nie życzy i sprawę zgłosi na prokuraturę

co sądzicie ?

Napisano

Że ma rację. Po co gromadzisz dane właścicieli pojazdów bez ich zgody :?:

Ja pytam tylko o nr telefonu informując że za rok dostanie przypomnienie o BT.

Przez ponad 10 lat tylko jedna osoba odmówiła, bo ma zastrzeżony.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
9 godzin temu, Dniepr napisał:

co sądzicie ?

Że nie potrzebna jest podwyżka cennika za badania jeżeli stacje bawią się jeszcze w wysyłanie papierowych zaproszeń. Przestaw się na SMSy, nie będzie problemu z RODO i koszy mniejsze. Kto będzie chciał dostać przypomnienie o zbliżającym się badaniu to zostawi nr. Ma to jeszcze jeden +, w razie potrzeby łatwo jest się skontaktować z klientem.

Napisano

A czasami na powiadomienie esemesem (i kontakty telefonieczne) nie powinien wyrazić pisemnej zgody?

- tak tylko dopytuję jak już ma być w zgodzie z Rodo.

Napisano
19 minut temu, Paprock napisał:

nie powinien wyrazić pisemnej zgody?

Pisemną zgodę prościej udokumentować, tak samo jak i pisemną umowę, nie mniej jednak ustna zgoda/umowa ma taką samą formę obowiązująca.  Ale wiadomo jak to z ludźmi, dzisiaj wyrazi zgodę, a jutro powie, że nic takiego nie mowił, albo, że nie pamięta

Napisano

Ale nru tel nie wymyśliłeś na nim torturami, tylko sam podał .

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Powiadomienia SMS są dobrowolne, klient chce dostawać info podaje nr tel., nie chce takich informacji, nie podaje nr tel.  Naprawdę nie ma się nad czym rozwodzić. Amen. :evil:

Napisano

U mnie jest lista na kartce i ludzie się sami piszą jak chcą 

Ana dole kartki jest info o rodo 

Tylko potem z kartki trza jechać  smsy

Napisano
25 minut temu, diagnosta2017 napisał:

U mnie jest lista na kartce i ludzie się sami piszą jak chcą 

Czyli wszyscy widzą numery telefonów innych... To RODO na dole nie ma w tym momencie żadnego znaczenia.

Napisano

Czy ja wiem 

Tam nie ma imienia nazwiska 

Tylko telefon 

Napisano

Popatrzcie jak te przypominajki zorganizowane są w programach i słuszne wnioski wyskoczą same. A jak są wątpliwości, co i jak w tej materii zrobić dobrze, to w firmie powinien być zawiadowca danych, który na bank podpowie, pomoże.

A to z pierwszej strony Googli:

Zestaw liczb stanowiących numer telefonu nie wskazuje osoby fizycznej, jednak GIODO uznało, że numer telefonu pozwoli na bezpośredni kontakt z konkretną osobą. Wówczas numer telefonu stanowić będzie daną osobową: W świetle przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.