tola230 Napisano 29 Maj 2024 Napisano 29 Maj 2024 Witam zakupiłem motocykl piaggio mp3 i potrzebuje sprawdzić czy jest wpis w Homologacji L5e bo mam tylko B prawo jazdy a chciał bym być pewny w razie kontroli że jest taki wpis, dokument piaggio widocznej na zdjęciu. Widzę na forum że koledzy mają takie moce. Jeśli będzie trzeba jakąś formę rewanżu nie ma problemu Cytuj
Ciech_98 Napisano 29 Maj 2024 Napisano 29 Maj 2024 399cm na kat. b? 399cm na kat. b? Za ustawą o kierujących: "...kategorii B uprawnia do kierowania: a) motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg, lub motocyklem trójkołowym, pod warunkiem że osoba posiada prawo jazdy kategorii B od co najmniej 3 lat, ..." Już sam się doszkoliłem. Ale z tego również wychodzi, że nie zachodzi potrzeba dodatkowych dokumentów dla "organów" , chyba że funkcjonariusz będzie niewidomy Cytuj
Paprock Napisano 29 Maj 2024 Napisano 29 Maj 2024 Godzinę temu, tola230 napisał: Witam zakupiłem motocykl piaggio mp3 i potrzebuje sprawdzić czy jest wpis w Homologacji L5e bo mam tylko B prawo jazdy a chciał bym być pewny w razie kontroli że jest taki wpis, dokument piaggio widocznej na zdjęciu. Jeżeli tem motocykl ma trzy koła to możesz śmigać na B! Poza tym podobych tematów, że hoho już było, a nawet więcej. Trzeba szukać, a nie zakładać bliźniacze tematy. Warunek! Rozstaw kół (przednich) powinien być około 46 cm. W każdym razie nie mniej. Warunek! Prawo jazdy B od trzech lat mieć. Cytuj
tola230 Napisano 29 Maj 2024 Autor Napisano 29 Maj 2024 Ustawę znam ale wyciąg z homologacji to już jakaś podstawa w razie upartej władzy a u nas takie przypadki już bywały z trójkołowcami że brak w dowodzie wpisu L5e Cytuj
aboz Napisano 29 Maj 2024 Napisano 29 Maj 2024 1 godzinę temu, tola230 napisał: Ustawę znam ale wyciąg z homologacji to już jakaś podstawa w razie upartej władzy Uparta władza to przestępstwo przekroczenia uprawnień z art. 231 par. 1 k.k.. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi