Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Problem z rejestracją z powodu niezgoności liczby miejsc.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, sprinter z Niemiec. Fizycznie 3 miejsca, S.1 [2] w niemieckim dowodzie rejestracyjnym, adnotacja na dole briefu "S.1:MAX 3". WK wymaga potwierdzenia przez producenta, że w aucie fabrycznie zostały zamontowane 3 fotele. Jak to ugryźć? Co jeśli pojazd z fabryki wyszedł z dwoma miejscami? Zmiany konstrukcyjne+prerejestracja? Czysto hipotetycznie.. klient ma jechać do Niemiec i szukać u halndarza faktury z montażu dodatkowego fotela przez uprawniony warszat?

Napisano

WK nie powinien żądać żadnego potwierdzenia od producenta adnotacja na dole briefu jest wystarczająca,miałem już kilka takich przypadków właśnie z Niemiec S1 często jest 2 miejsca siedzące a w adnotacjach w brefie S1 MAX 3 I fizycznie jest 3 chodź nieraz musiałem pani z WK tłumaczyć że ta adnotacja jest wystarczająca i rejestrowali ale co wydział to obyczaj.

Napisano
12 godzin temu, Patryk123 napisał:

Jak to ugryźć

Nijak - opisać w uwagach

Napisano

U mnie starostwo w takich przypadkach zaleciło (na piśmie) że robimy badanie z UD-niezgodność danych w dowodzie ze stanem faktycznym. Opis w uwagach i nie ma problemu z rejestracją. 

Napisano

No to zazdroszczę rozsądku magistratu,żeby wszędzie tak było...U nas góra papierów i najlepiej żeby diagnosta w uwagach napisał że on to skonstruował w fabryce, bierze za to odpowiedzialność a jak odpadnie śrubka to będzie płacił rentę właścicielowi 100 lat...

Napisano

U nas wystarczy w uwagach dopisać: Ilość miejsc 3 - zgodnie z punktem 22 niemieckiego DR.

Napisano (edytowane)

Miałem takie przypadki, w ZDR 2 miejsca, fizycznie w pojeździe 3 miejsca, kwalifikowałem jako UD (niezgodność), WK Kielce żądał od klienta oświadczenia od producenta o ilości miejsc w procesie produkcji, przedstawiciel producenta wydawał takie oświadczenie, że były 2 miejsca, klient musiał zamontować pojedynczy fotel pasażera, robiłem korekcję badania i dopiero następowała rejestracja. 

Ale takie tematy i takie odpowiedzi już były i to nie raz, po co więc znowu o tym klepiemy?

Edytowane przez cezary
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam. Mam klienta z dość prostym tematem. A mianowicie zmiana liczby miejsc w Fordzie S-Max z 7 na 5. 

Problem polega na tym, że klient z Wrocławia. Pracuje ktoś może na okręgowej stacji w tym mieście albo może polecić jakąś OSKP we Wrocławiu, która ogarnie temat ??  

Napisano
7 minut temu, Logen napisał:

Fordzie S-Max z 7 na 5. 

A jak mu się zmniejszy z 7 na 5 to nie będzie już ciężarowy? i trzeba będzie założyć przegrodę? 🙂