Rubel Napisano 5 Sierpień Napisano 5 Sierpień Przyczepa rolnicza NTS - 18/3, BIG 18/3 taki wynalazek z Czech może ktoś ma jakieś dane do takiej przyczepy, bo ma sie pojawić u mnie. Z góry dziekuje. Cytuj
wadi Napisano 5 Sierpień Napisano 5 Sierpień Jedynie z katalogu : marka WTC , model NTS 16 , oraz BIG 20 ,ale zero danych. Cytuj
IVVO Napisano 5 Sierpień Napisano 5 Sierpień Z Czech w ZDR masz masy i naciski a resztę pomierzyć - no chyba że jeszcze będzie karta ale teraz przestali wydawać u pepików Cytuj
mirek_handlarz Napisano 5 Sierpień Napisano 5 Sierpień https://www.wtc-pisecna.com/tractor-trailers-big Cytuj
Rubel Napisano 5 Sierpień Autor Napisano 5 Sierpień No prosze napisałem do działu technicznego i przysłali mi specyfikacje przyczepa.pdf Mam pytanie jezeli w czeskim dowodzie jest ograniczenie prędkości do 40 km na godzine wpisywac to w uwagach ? z tabliczki wynika DMC - 25 000, i naciski Z-3000, 1 - 8000, 2 -8000, 3-8000. i tak konstrukcyjny zostaje. Administracyjnie tez tak zostawiam? z tego co przejzalem przepisy by sie zgadzalo. Prosze sie nie smiac dawno juz nie robilem przyczep rolniczych. Z nacisk na zaczep tez wpisujemy w DIP? Cytuj
Rubel Napisano 8 Sierpień Autor Napisano 8 Sierpień A mam jeszcze jedno pytanie mianowicie DMC konstrukcyjne 25000, administracyjne 24000. Masa własna 7200 to ladownosc konstrukcyjna 17800, a administracyjna 16800 ? Cytuj
Solaris Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień (edytowane) Nie musisz ograniczać DMC na 24 tony skoro piszesz, że to przyczepa rolnicza . Gdyż według warunków technicznych Dopuszczalna masa pojazdu nie może przekroczyć - z zastrzeżeniem ustępów 2-20, a o przyczepach rolniczych akurat jest ustęp 18 czyli się łapie 18. Dopuszczalna masa całkowita przyczepy przeznaczonej do łączenia z ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym nie może przekraczać sumy dopuszczalnej masy wynikającej z dopuszczalnych nacisków osi i masy przypadającej na urządzenie sprzęgające Tak więc nacisk na urządzenie sprzęgające też się wlicza więc skoro MMC dali 25 ton to też nie musisz ograniczać do 24 ton i tą jedną tonę do DMC spokojnie możesz wliczyć. Masz 3 razy 8000 kg na osie plus 3000 kg na sprzęg. Teoretycznie masz nawet 27 ton. Ale producent ograniczył MMC do 25 ton więc aby DMC nie było większe niż MMC to pozostań przy 25 tonach Akurat niby trzy osiowa przyczepa nie może przekraczać 24 ton ale pamiętajcie z zastrzeżeniem ustępów 2-20 czyli rolnicza może przekroczyć 24 tony Edytowane 8 Sierpień przez Solaris 1 3 Cytuj
Rubel Napisano 9 Sierpień Autor Napisano 9 Sierpień Dzieki bardzo za podpowiedz faktycznie ten punkt przeoczylem . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi