Conney Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec Witam wszystkich, mam nadzieję, że uda mi się znaleźć pomoc w temacie. Mianowicie: Zakupiłem samochód Hyundai i20, z kratką z 2015 r.. Jest zarejestrowany jako ciężarowy (VAT-1) z dwoma miejscami. Chciałbym przywrócić jego pierwotną funkcjonalność, jako samochód osobowy, 5-miejscowy. Otrzymałem z samochodem jego oryginalną kanapę. Pasy tylnie (zewntrne, bo środnowy jest na kanapie) nawet nie zostały zdemontowane, tylko ukryte pod plastikami. Czytając inne wątki dowiedziałem się, iż muszę uzyskać oświadczenie producenta (może się uda, bo znajomy znajomego pracuje w Hyundaiu - ale jeśli znacie procedurę otrzymania takowego oświadczenia akurat w przypadku Hyundaia to też będę zobowiązany za info) oraz fakturę za demontaż kratki. Do tego - jak rozumiem moje oświadczenie o tym, iż wykorzystane są pasy pierwotnie zamontowane w pojeździe. Byłem właśnie na dwóch OSKP w Łodzi i w obu miejscach odesłali mnie do PIMOT/ITS/Dekra. Czy możecie, proszę, pomóc?
TeDe Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec (edytowane) Nie jest potrzebny PIMOT czy ITS jeżeli auto wyszło z fabryki jako osobowe 5-miejsc, ale jest konieczne "Oświadczenie producenta pojazdu podstawowego lub jego upoważnionego przedstawiciela potwierdzające konstrukcyjne przeznaczenie do mocowania pasów i siedzeń", potwierdzenie od dealera marki nie wystarczy bo nie jest on ani producentem, ani jego przedstawicielem (jedynie sprzedaje i naprawia pojazdy producenta). Edytowane 21 Marzec przez TeDe 1
Conney Napisano 21 Marzec Autor Napisano 21 Marzec Dzięki TeDe, po przeczytaniu innych wątków na tym forum dokładnie to samo starałem się na OSKP wytłumaczyć, ale odbiłem się od ściany. Mam nadzieję, że znajdę w Łodzi jakiegoś ogarniętego diagnostę.
Paprock Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec Ja bym szukał chętnego do wystawienia kwitu (tak, wiem że była wzmianka o znajomym znajomego) i rozwiązania problemu mającego związek z pasami, które oficjalnie z samochodu wyparowały. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20052011666/O/D20051666.pdf Poza tym już tyle było tematów powiązanych, że kolejny powinien zostać zamknięty zanim został otwarty.
Rekomendowane odpowiedzi