Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiłem zmiany z ciężarowego na osobowy (zdjęcie kratki). Klient dowiedział się w WK że ma zapłacić akcyzę za osobówkę i teraz chce się wycofać. Co w takim przypadku? Kolejne zmiany? Co z przegrodą? Wg. przepisów powinien mieć badanie z TDT na montaż przegrody. Co jak nie zrobi nic i przyjedzie za rok z zamontowaną przegrodą i starym DR z rodzajem ciężarowy? Udawać że nic się nie stało? Czy N-ka? Ja o tym wiem, a na innej stacji nic nie będzie wiadomo. Co k tym sądzicie?

Napisano
41 minut temu, Demart napisał:

na innej stacji nic nie będzie wiadomo

No nie bardzo to prawda, zawsze sprawdzam co tam w cepiku piszczy i dodatkowe ZK bym zobaczył, więc.... z tym nie wiadomo. :wink:

Napisano

Ja sądzę że klient najpierw powinien wyposażyć się w mózg. Ty zrobiłeś swoje, teraz szanowny klient musi wymienić DR na odpowiedni, bo inaczej będzie niezgodność. Ja bym się nie pchał w jakieś odwracanie zmian , chyba że chcesz później na spółę z petentem płacić tą akcyzę. Mógł najpierw pomyśleć i się doedukować co z czym się je a potem w ZK się pchać

Napisano
Godzinę temu, Demart napisał:

Co jak nie zrobi nic i przyjedzie za rok z zamontowaną przegrodą i starym DR z rodzajem ciężarowy?

Wykonasz mu badanie okresowe na ciężarowy porównując stan faktyczny z DR, który będzie się zgadzał.

• Lubię 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Dopóki nie dokona rejestracji pojazdu z nowymi danymi, to de facto wszystko pozostaje jak przed ZK. Formalnie, bo z praktycznego punktu widzenia musi pojazd musi przywrócić do stanu sprzed zmian.

Napisano

Był dzisiaj taki kamper, co to trzy lata po sprowadzeniu jako ciężarowy dalej tak śmiga - klient chce badanie na ZK, ma fakturę, ilość i rozmieszczenie miejsc nie zmienia - to mu to robię - po czym strasznie oburzony, że nie zrobię badania z "P"  bo "zawsze tak mu to robią na innych stacjach w pakiecie z ZK  - a On nie jedzie do WK -przecież nie będzie akcyzy płacił... świat jest dziwny

Napisano

To mniej więcej tak samo jak z BT TAXI - pojazd będzie taksówką wówczas gdy WK mu taką adnotację do DR wpisze - bez adnotacji jest tylko pojazdem po badaniu dodatkowym potwierdzającym spełnianie warunków TAXI ale którego jako TAXI wykorzystywać nie można, bo nie ma wpisu w DR. Kolejny kwiatek - OKRD tak długo o brak wpisu HAK w pojeździe ciągnącym przyczepę nie będzie się czepiał jak długo mu użytkownik DR bez wpisu do ręki nie da, a w Niemczech to i nawet wtedy nikt sobie tym głowy nie będzie zawracał jeśli tylko masy na TZ nie będą przekroczone. 

Napisano
W dniu 24.04.2025 o 15:21, Vercyngetoryks napisał:

a w Niemczech

a ja proponuje zostawić Niemcy w spokoju i zająć się swoim "ogródkiem" :) 
Ciekawe, czy egzekwujesz warunki techniczne (tak jak w Niemczech) w zakresie oznakowania ograniczenia prędkości w pojeździe dla opon śniegowych, które nie mają indeksu prędkości dostosowanego do vmax pojazdu :) 

W dniu 10.04.2025 o 11:44, Demart napisał:

Co jak nie zrobi nic i przyjedzie za rok z zamontowaną przegrodą i starym DR z rodzajem ciężarowy?

Ja bym się bardziej martwił tym, że za rok przyjedzie jako ciężarowy w DR, a w pojeździe ni widu ni słychu po kratce, a diagnosta się nawet nie zająknie gdzie przegroda :)

Napisano
W dniu 25.04.2025 o 23:26, dominik_z napisał:

za rok przyjedzie jako ciężarowy w DR, a w pojeździe ni widu ni słychu po kratce, a diagnosta się nawet nie zająknie gdzie przegroda :)

Obstawiam, że na większości SKP tak właśnie by to wyglądało...