Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rejestracja quada Suzuki Z400 - brak homologacji w ZDR, brak TZ.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przyjechał klient z pytaniem czy jest możliwość zarejestrowania quada sprowadzonego z Niemiec.

Na pojeździe nie znalazłem tabliczki znamionowej, nie ma też wpisanego nr homologacji pod pozycją K w niemieckim dowodzie rejestracyjnym. Pod pozycją J widnieje 26. Moc 15KW,Masa własna 245kg ,DMC 399kg. Quad z 2004 roku.

Czy jest możliwa rejestracja tego?? A jeśli tak to co klient musi mieć, gdzie iść, co napisać??

Oczywiście wynik ewentualnego badania N za brak TZ ale co z homologacją?? Czy klient ma ją uzyskać od Suzuki??

Ja nie za bardzo orientuje się w temacie rejestracji takich wynalazków bo nie przeprowadzam badań jeśli nie ma nigdzie homologacji, ale mam coraz więcej zapytań dlatego chętnie poczytam jak postępuje się w takich przypadkach.

Napisano

No to masz  26  0400 - czterokołowiec do przewozu osób. 15 kw nie przekracza, masa własna ok, jedynie brak tabliczki go dyskwalifikuje do wyniku P badania

Napisano

Czyli normalnie mimo braku homologacji mogę zrobić OBT przed pierwszą rejestracją z wynikiem N za brak tabliczki?

Zawsze myślałem ze brak homologacji w DR dyskwalifikuje quada z dalszej rejestracji.

Napisano

Jest wiele pojazdów bez wpisanej homologacji. Jeśli właściciel zdobędzie np oryginalną TZ i na badaniu będzie wszystko kompletne to możesz mu dac nawet P:biggrin:

Napisano
W dniu 7.05.2025 o 15:01, dawid1987 napisał:

Zawsze myślałem ze brak homologacji w DR dyskwalifikuje quada z dalszej rejestracji.

W 2004 r to przepisy odnośnie czterokołowców dopiero powstawały i być może pojazd nie był jeszcze objęty homologacją