dawid1987 Napisano Środa o 10:23 Napisano Środa o 10:23 Witam Przyjechał klient z pytaniem czy jest możliwość zarejestrowania quada sprowadzonego z Niemiec. Na pojeździe nie znalazłem tabliczki znamionowej, nie ma też wpisanego nr homologacji pod pozycją K w niemieckim dowodzie rejestracyjnym. Pod pozycją J widnieje 26. Moc 15KW,Masa własna 245kg ,DMC 399kg. Quad z 2004 roku. Czy jest możliwa rejestracja tego?? A jeśli tak to co klient musi mieć, gdzie iść, co napisać?? Oczywiście wynik ewentualnego badania N za brak TZ ale co z homologacją?? Czy klient ma ją uzyskać od Suzuki?? Ja nie za bardzo orientuje się w temacie rejestracji takich wynalazków bo nie przeprowadzam badań jeśli nie ma nigdzie homologacji, ale mam coraz więcej zapytań dlatego chętnie poczytam jak postępuje się w takich przypadkach. Cytuj
Rafi90 Napisano Środa o 11:04 Napisano Środa o 11:04 Wstaw zdjęcie ZDR zobaczymy co tam popisane,. Cytuj
Rafi90 Napisano Środa o 11:17 Napisano Środa o 11:17 No to masz 26 0400 - czterokołowiec do przewozu osób. 15 kw nie przekracza, masa własna ok, jedynie brak tabliczki go dyskwalifikuje do wyniku P badania Cytuj
dawid1987 Napisano Środa o 13:01 Autor Napisano Środa o 13:01 Czyli normalnie mimo braku homologacji mogę zrobić OBT przed pierwszą rejestracją z wynikiem N za brak tabliczki? Zawsze myślałem ze brak homologacji w DR dyskwalifikuje quada z dalszej rejestracji. Cytuj
Rafi90 Napisano Środa o 13:53 Napisano Środa o 13:53 Jest wiele pojazdów bez wpisanej homologacji. Jeśli właściciel zdobędzie np oryginalną TZ i na badaniu będzie wszystko kompletne to możesz mu dac nawet P Cytuj
danielg539 Napisano Czwartek o 15:54 Napisano Czwartek o 15:54 W dniu 7.05.2025 o 15:01, dawid1987 napisał: Zawsze myślałem ze brak homologacji w DR dyskwalifikuje quada z dalszej rejestracji. W 2004 r to przepisy odnośnie czterokołowców dopiero powstawały i być może pojazd nie był jeszcze objęty homologacją Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi