Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prawo o ruchu drogowym

8. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 2 i 3, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega również pojazd:

1) skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę w razie uzasadnionego przypuszczenia, że:

a) zagraża bezpieczeństwu ruchu,

b) narusza wymagania ochrony środowiska,

c) uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

Badania.

2. Brak możliwości uruchomienia pojazdu. "N"

Uszkodzony silnik: można podciągnąć pod ppkt. a i b

Napisano

Nie o tym tu mowa. Punkty: art. 81.8 pkt 1 lit a lub b zostały przytoczone z 5 postów wcześniej.

Problem wyglada tak:

Kupiłem samochód z uszkodzonym silnikiem, zgodnie z obowiazującymi przepisami muszę zgłoscić to do WK wciagu 30 dni. Zgłaszam się do WK ze starym DR i umową kupna, w którym jest jeszcze ważne badnie techniczne i co teraz:

1.Czy WK ma prawo odmówić mi zarejstrowania samochodu i na jakiej podstawie?

2.Co będzie jeśli nie wykonam badania, na któro zostałem skierowany?

-------------------------------

Naprawa silnika może trwać, czasem bardzo długo, a ja mam tylko 30 dni na to żeby zarejestrować samochód.

Napisano

Pojazd nie spełnia podstawowych warunków technicznych - więc nie może być dopuszczony do ruchu - podstawę prawna podano kilkukrotnie. Jest jeszcze art. 66 PoRD w ogólnym brzmieniu i parę innych. Twoja sprawa, że kupiłeś auto z wadą uniemozliwiającą Ci rejestrację. Na dzień dzisiejszy nie ma żadnych sankcji, za przekroczenie tego terminu 30 dni. Kolego Piotrze - bardzo dziwnie rozumujesz kwestie BRD i rolę WK w tej kwestii. Pamiętaj, że to WK decyzuje o ostatecznym dopuszczeniu pojazdu do ruchu wydając na to stosowny dokument (DR), a nie wyda takiego dokumentu, jezeli z przedstawionych dokumentów wynika, że pojazd nie spełnia warunków technicznych zawartych w ustawie i rozporządzeniach wykonawczych. Jesli odmówisz wykonania takiego badania WK odmówi Ci rejestracji - na tej właśnie ustawie - podejrzeniu niespełniania warunków technicznych! A takimi UZASADNIONYMI podejrzeniami są zapisy na dowodach własności np. dotyczace stanu technicznego pojazdu! W tym układzie badanie okresowe nie ma tu nic do rzeczy. To że pojazd rejestrowany dajmy na to 5 dni temu ma badanie na 3 lata to nie oznacza, że np. w przypadku rozbicia tego pojazdu, często szkody całkowitej badanie jest nadal ważne i WK mając takie informacje bierze tylko pod uwagę termin badania okresowego. Czyli facet twoim zadnie ma przyjść do WK, gdzie mówi - mam kompletny wrak, co prawda przeszedł parę miesięcu temu okresowe i ma jeszcz eważne na pół roku, ale od tego czasu parę rzeczy się popsuło i nie działają w nim lampy pluje olejem że aż wszystko pod nim płynie itd. A WK - alez to nie ważne prosze Pana - ważne żeby Pan zarejestrował w terminie - prosze o to Pański nowy dowodzik - szerokiej drogi. To sprawa klienta jest dotrzymanie tego terminu. kupując uszkodzony pojazd musisz się z tym liczyć! To wszystko.

Napisano
Pojazd nie spełnia podstawowych warunków technicznych - więc nie może być dopuszczony do ruchu - podstawę prawna podano kilkukrotnie.

Tyle ze ten pojazd jest dopuszczony do ruch - ma ważny DR z ważnym badaniem !!!!!

Kolego Piotrze - bardzo dziwnie rozumujesz kwestie BRD i rolę WK w tej kwestii.

Bo i rola WK w tym procederze ogranicza się jedynie do kwestii porządkowych (prawidłowe oznaczenie pojazdu i prawidłową ewidencja pojazdu)

Pamiętaj, że to WK decyzje o ostatecznym dopuszczeniu pojazdu do ruchu wydając na to stosowny dokument (DR), a nie wyda takiego dokumentu, jeżeli z przedstawionych dokumentów wynika, że pojazd nie spełnia warunków technicznych zawartych w ustawie i rozporządzeniach wykonawczych.

No właśnie czy aby napewno ? Czy nie jest tak jak z SKP - spełniam warunki i Starosta lub Prezydent M. MUSI przyjąć to do wiadomości że taka staja funkcjonuje.

Przynoszę wymagane dokumenty i WK musi zarejestrować samochód?? A może jak przejdę z nowym samochodem prosto z salonu a na fakturze błędzie rabat 5% to starosta wmyślę mnie na badanie bo zachodzi uzasadnione podejrzenie ze pojazd jest niesprawny (w 5%) gdyż został przeceniony.

----------------------------------------

Nie podoba mi się takie działanie WK bo ma się ono nijak do państwa które jest dla obywateli a nie odwrotnie.

Idąc Twoim tropem rozumowania że nie muszę w terminie wiec nie zrobię wcale.

Mam ważny DR, mam umowę kupna, mam naprawiony silnik, za 3 lata (bez 5 dni) pojadę na okresowe, potem po dwóch i tak aż do wyczerpania miejsc w dowodzie, a potem jeszcze parę na zaświadczeniu.

A ze dowód na innego właściciela? Mnie to nie przeszkadza niech mandaty z fotoradarów idą do starego właściciela.

Czy łamię prawo? Jakiś głupi przepis porządkowy za niedotrzymanie, którego nie ma żadnych sankcji.