fly Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 mam na stacji przyczepe 4-osiowa do przewozu drewna ze szwecji, pytanko wg przepisow krajowych jaka moze miec ta przyczepa D.M.C. ????????????? Dzieki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
fly Napisano 27 Wrzesień 2006 Autor Napisano 27 Wrzesień 2006 sprawa juz sie troche wyjasnila, dzwonilem do ITS, bo nasz ustawodawca przeciez nie okreslil D.M.C. przyczepy cztero lub wiecej osiowej, jest tylko wyraznie okreslone dla przyczepy 3 osiowej- 24t, tak wiec zalecono mi zebym wyslal klienta do rzeczoznawcy, to raz a drugie to to ze i tak klient bedzie sie musial starac o odstepstwo poniewaz zespol pojazdow przekroczy 40t A troche wiecej danych Tomku ?? proszę Harryda HLTFBBS-360-N do przewozu drewna, prod. szwedzkiej rok 1996 wg szwedzkich przepisow 36000kg D.M.C. Cytuj
wolf Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 sprawa juz sie troche wyjasnila, dzwonilem do ITS, bo nasz ustawodawca przeciez nie okreslil D.M.C. przyczepy cztero lub wiecej osiowej, jest tylko wyraznie okreslone dla przyczepy 3 osiowej- 24t, tak wiec zalecono mi zebym wyslal klienta do rzeczoznawcy, to raz a drugie to to ze i tak klient bedzie sie musial starac o odstepstwo poniewaz zespol pojazdow przekroczy 40t A troche wiecej danych Tomku ?? proszę Harryda HLTFBBS-360-N do przewozu drewna, prod. szwedzkiej rok 1996 wg szwedzkich przepisow 36000kg D.M.C. Tak, ale odstępstwo dla ciągnika, który będzie to ciągnął. Naczepa np. 60 tonowa, 4 osiowa jeśli nie przekracza nacisków osi można śmiało robić BT. Cytuj
blakop Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Naczepa np. 60 tonowa, 4 osiowa jeśli nie przekracza nacisków osi można śmiało robić BT. A czemu tak? Naciski będą wychodzić jak nic 15 ton na oś to raz, a dwa - skoro zespół to max 40t, to nigdy i z niczym nie będzie to spełniało warunków technicznych... A ciągnik swoja drogą musiałby mieć odstępstwo na F3... Cytuj
wolf Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 naciski 4 osiex10 000kg plus 24 000 nacisk na siodło razem 64 000kg Ciągnik [ 3 osiowy] i odstępstwo na naciski na 2 i 3 oś [wyjdzie ponad 12 000kg na oś] oraz na DMC zestawu. Na naczepy 4 osiowe nie ma przepisów i na DMC nie ma ograniczenia. Cytuj
michal_k Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 W poście jest mowa o PRZYCZEPIE. Gdzie w warunkach technicznych limitowane jest DMC i liczba osi takiej przyczepy? Cytuj
blakop Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Wprost nigdzie. Ale ja nie uważam, żeby rejestrację takiej przyczepy z ilomaś tam osiami i takim tonażem można było robić bez odstępstwa. Warunki techniczne można wyprowadzić z istniejących warunków dla zestawów. Cytuj
wolf Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Inaczej napiszę. Czy dałbyś za takie coś N i wysłał klienta do MI po odstępstwo? Podaj artykuł jaki nie spełnia, bo w zaświadczeniu musi być wpisane czego nie spełnia. Cytuj
IVVO Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Zestaw w Polsce może mieć 5-6 osi ale nigdzie nie znajdziesz tych 6-cio osiowych. Wszystko max 5-osi i 40T DMC. Miałem Goldhofera 4-osiową przyczepę odstępstwa: -liczbie osi przyczepy -liczba osi w zestawie -naciski osi -szerokość -długość zestwu -DMC zestawu Właściwie najlepiej pisać o odstępstw od razu dla ciągnika i przyczepy Cytuj
michal_k Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 -liczbie osi przyczepy-liczba osi w zestawie Który warunek techniczny limituje liczbę osi w przyczepie lub zestawie? Cytuj
wolf Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Zestaw w Polsce może mieć 5-6 osi ale nigdzie nie znajdziesz tych 6-cio osiowych. Wszystko max 5-osi i 40T DMC. Miałem Goldhofera 4-osiową przyczepę odstępstwa:-liczbie osi przyczepy -liczba osi w zestawie -naciski osi -szerokość -długość zestwu -DMC zestawu Właściwie najlepiej pisać o odstępstw od razu dla ciągnika i przyczepy Jak nie ma to N. W przepisach też nie ma wielu nowościach stosowanych w nowych pojazdachi nie dajesz N Liczba osi przyczepy - OK liczba osi w zestawie - OK Naciski osi- nie wie - zakładam, że też OK DMC - zestawu - nie dotyczy [to dotyczy czym ciągniesz] Hm pisać o odstępstwo - ciekaw co powiedzielibyście klientowi - jakby dostał papier z MI, że takie parametry są OK - pojazd [przeważnie specjalistyczny] stał 3 miesiące [leasing tyka] i chce od diagnosty zadośćuczynienie za N???? Cytuj
blakop Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Który warunek techniczny limituje liczbę osi w przyczepie lub zestawie? Ten który mówi ile ich musi być. Wszystko co ponad to to dla mnie odstępstwo. ale nigdzie nie znajdziesz tych 6-cio osiowych. A ja stosunkowo często takie spotykam na drodze. Przyczepa 3 osie, ciągnik 4. Nie mówię że nagminnie, ale są. Cytuj
wolf Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Eeee blakop naciągasz, sam pisałeś co nie jest zabronione jest dozwolone. A to jest właśnie taki przypadek. Cytuj
michal_k Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Ten który mówi ile ich musi być. Wszystko co ponad to to dla mnie odstępstwo. A który konkretnie? Ten, który mówi o DMC? Cytuj
blakop Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Czyli co - sześcioosiowy dźwig o masie 80 ton bez odstępstwa, tak? Bo sześcioosiowych autach w 32 nic nie ma. Cytuj
michal_k Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Czyli co - sześcioosiowy dźwig o masie 80 ton bez odstępstwa, tak? Bo sześcioosiowych autach w 32 nic nie ma. Na to wygląda Skoro coś nie jest limitowane to jak może być odstępstwo? Wiem, wiem... MI jest innego zdania i takie odstępstwa wydaje Cytuj
wolf Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Właśnie, że MI nie wydaje - mam odmowę udzielenia takiego odstępstwa właśnie ze względu na to, że przepisy nieregulują tego typu spraw i nie ma potrzeby wg MI wydawania odstępstwa skoro spełnia warunki. Dla nich najważniejsze są naciski osi. Cytuj
Psuj Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Eeee blakop naciągasz, sam pisałeś co nie jest zabronione jest dozwolone. A to jest właśnie taki przypadek. Czyli jak jakieś światła nie sa ujęte w tabeli w 32-ce to można montować do woli? To już wiem skąd na tirach takie choinki... po tylu latach się wreszcie dowiedziałem... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
michal_k Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Właśnie, że MI nie wydaje - mam odmowę udzielenia takiego odstępstwa właśnie ze względu na to, że przepisy nieregulują tego typu spraw i nie ma potrzeby wg MI wydawania odstępstwa skoro spełnia warunki. A ja miałem kiedyś odstępstwo dopuszczające liczbę osi - 5 i naciski na nie. Cytuj
Jacdiag Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Mercedes-Benz ACTROS + naczepa GOLDHOFER STZ-H6-60/80 F2M Masa własna zestawu: 31 900 kg. ładowność zestawu (techniczna): 60 000 kg. Wymiary (długość x szerokość x wysokość) - 19 700 mm x 3350 mm x 3825 mm. http://vm.aganet.pl/articles.php?article_id=100 ps tylko nie piszcie że to MON, bo w cywilu też takie jeżdżą podobny ... Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
wolf Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Czyli co - sześcioosiowy dźwig o masie 80 ton bez odstępstwa, tak? Bo sześcioosiowych autach w 32 nic nie ma. Tu akurat naciski będą przekroczone. Cytuj
blakop Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 wolf - ok - powiedzmy, że masa będzie taka, że nacisków nie przekroczę. Bez odstępstwa - tak? Rozumiem (bo akurat też mam dużo oświetlenia na aucie), że analogicznie - tak jak Psuj słusznie zauważył - mogę mieć z 8 lamp z przodu i gra? (będą to światła nieujęte w 32) Analogicznie można by pewnie znaleźć parę innych rzeczy Cytuj
michal_k Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 A analogicznie - czterokołowiec ma mieć moc nie większą niż 15 kW. Inny-inny już takiego limitu nie ma, więc czy musi uzyskać odstępstwo? Nie musi, bo żaden z warunków nie limituje mocy. Podobnie żaden z warunków nie limituje liczby osi ani DMC pojazdów, które są ujęte w rozporządzeniu. Nie wiem, czy to dobry przykład Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi