Skocz do zawartości

Tachograf z Francji ważna legalizacja francuska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam prowadzimy legalizacje tachografów. Jeden z naszych klientów Kupił używane autko za granicą konkretnie we Francji. Zatrzymała go inspekcja i zatrzymała dowód rejestracyjny za brak "POLSKIEJ" legalizacji francuska ważna jeszcze przez pół roku.

Czy ktoś zna przepis jakim mógł sie kierować ów inspektor. DZwoniłem do trzech WITD i zakażdym razem słyszałem że jesteśmy w unii i mamy jednakowe przepisy i tamta legalizacja jest jest ważna.

Napisano

Nie słyszałem jeszcze takiego przypadku, żeby 'zachodnia' legalizacja była nie ważna. ....A może sam tachograf nie był na liście dopuszczonych do użytku u nas?

Napisano

Zachodnia legalizacja jest ważna , ale dla poj. z rej. zachodnią . U nas musi być nasza , ponieważ , jak wykazał Andrzej3 , może tachograf nie odpowiadać naszym przepisom.

Napisano

Klient ma podjechać do mnie w najblkższym czasie. Zobacze dokładnie o co chodzi i poinformuje szanownuch kolegów

Napisano

Jeśli ma być auto zarejestrowane w naszym kraju musi mi9eć nasze legalizacje (tacho, zbiornik na gaz, dżwig....)

Napisano
słyszałem że jesteśmy w unii i mamy jednakowe przepisy i tamta legalizacja jest jest ważna.

(Dz. U. 243 z 2004r. poz. 2441) "Prawo o miarach" mówi;

Art. 2a. Przyrządy pomiarowe wprowadzone do obrotu w państwach członkowskich Unii Europejskiej, zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej, dopuszcza się do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

O tym czy legalizacja z państwa UE jest ważna nigdzie się nie doczytałem.

Napisano

Wg przepisów AETR obowiązującyh w Unii to legalizacvja jest ważna, chyba, że na tabliczce pomiarowej tachografu zamiast ostatnich 8 nr VIN wpisano nr rejestracyjny, a pojazd ma nasze tablice rejestracyjne to tacho jest nieważne (dane niezgodne z pojazdem).

Napisano

Nie znam wzorów potwierdzeń innych państw dotyczących legalizacji tachografów , nie znam pisowni państw Uni , bo nie muszę , dlatego nie mogę stwierdzić legalności tachografu. Poświadczyć to może tylko polski urząd miar .

Napisano

Mam odpowiedź na ten temat z GUM-u. Wynika z niej, że legalizacje tachografów wydane w krajach UE są ważne w RP. (mam to e-mailem ale nie potrafię wkleić tego do postu). Nie jest to wprawdzie akt prawny, ale zawsze coś.

[ Dodano: 20-10-2006, 12:03 ]

A, gwoli uściślenia - diagnosta nie ma nic do tachografu. Rozważamy tu ten problem tylko jako "ciekawostkę"?

Napisano

Dla ścisłości wzory tabliczek pomiarowych Polskich czy Unijnych są takie same.

A do stwierdzenia daty, nr tachografu, nr nadwozia do porównania z pojazdem nie trzeba znać języków obcych.

W Polsce też są punkty legalizacji tachografów gdzie wystawia się niemieckie tabliczki pomiarowe (tzn w języku niemieckim).

Napisano

Dzięki za pomoc.

Facet wogóle nie mial legalizacji. Skasowali mu dowód i zapłacił 1000zł za brak legalizacji-WYDAWAŁO mu sie że ma ważną francuską.

• 1 month later...
Napisano

Panowie zagadka- samochod ciezarowy data pietwszej rejestracji 2006,12,06 sprowadzony z zagranicy z wazna legalizacją tachografu CYFROWEGO zrobionego w Niemczech ,tablice rejestracyjne niemieckie ,ale nie wywozowe( z niebieskim paskiem ). Pytanie czy trzeba robic naszą legalizacje, jesli tak to jaka jest cena u was i jesli macie potwierdzone to jakims dokumentem z tdt lub dziennikiem ustaw to prosze podajcie WIELKIE DZIEKI

Napisano

Ten problem reguluje Ustawa o systemie tachograów cyfrowych - Dz.U.2005-180-1494.

Wynika z niej, że tachograf cyfrowy moze być legalizowany, skonfigurowany i aktywowany przez właściwy organ zagraniczny. Jednak aby mógł być używany w kraju - musi być w umieszczony w wykazie prezesa GUM, opublikowanym w Dz. Urzędowym GUM.

[ Dodano: 19-12-2006, 15:18 ]

Muszę jeszcze dodać, że jeśli samochód ten będzie rejestrowany w kraju (a chyba takie znaczenie ma słowo: "sprowadzony"), to musi uzyskać kalibrację tachografu po zarejestrowaniu -m.in. choćby dlatego aby do bazy danych został wprowadzony nowy numer rejestracyjny a także aby został wprowadzony do systemu TACHONET.

Napisano

Ok jesli chodzi o tacho cyfrowe to tak masz racje dzieki, ale jezeli stare tacho to nie musi miec legalizacji polskiej wystarczy legalizacja z uni

Napisano

Tak czy inaczej - każdy tachograf (jako typ) musi istnieć w wykazie prezesa GUM.

Napisano

Ale jezeli masz samochod sprowadzony z zagranicy juz z legalizowanym tacho( z k unii)to najpierw jezdzisz na legalizacji z tamtego kraju i dopiero po upływie leaglizacji idziesz do zakladu w polsce i legalizujesz SPOKOJNYCH SWIĄT

Napisano

Z legalizacja tachografow cyfrowych w polsce jest jeszcze maly problem bo to dopiero wchodzi powoli i punktow gdzie robia tachografy cyfrowe jest bardzo malo. A ceny niestety nie znam.

A ile u was kosztuje okresowe sprawdzenie tachografu analogowego porownamy ceny. Pozdrawiam

Napisano

Koledzy. Ja nie neguję, że legalizacja tachografu "zagraniczna" - tj. z UE, jest u nas ważna. Jak sam napisałem, odpowiedź potwierdzającą tę opinię dostałem mail-em z GUM. Jednak, aby to uznać za pełnoprawne, należy dotrzeć do opublikowanego w Dz. Urz. GUM-u wykazu uznanych zatwierdzeń typu i legalizacji tachografów. W tym wykazie, zgodnie z Prawem o miarach (Dz.U.2001-63-636 ze zm.) i Ustawą o systemie tachografów cyfrowych z 2005r., Prezes GUM zamieszcza listę uznanych, zagranicznych dopuszczeń typów i legalizacji. I tachograf z oznaczeniami wskazanymi w tym wykazie może być bez przeszkód eksploatowany w kraju.

• 3 months later...
Napisano

Dzień dobry mam prośbę do forumowiczów , mógł by mi ktoś przypomnieć zapis o sprawdzaniu trachografu przez diagnostę ? Chodzi mi w asadzie o to kiedy zostało to uchylone tj Dz.U , par , punkt . Z gory dziękuję za info

Napisano

Uchylone to nie bardzo wyeliminowano raczej podwójny zapis w prawie.

Na dziś to tacho podlega przepisowi iż wszystkie urządzenia i wyposażenie w pojeździe powinno być sprawne. Ale jeśli nie ma w ogóle, to nie ma i OK.

Napisano

Pismo i to pierwsze i drugie u mnie otwiera sie ok! :D

Może masz starszą wersje Adobe Reader ;7.0 -otwiera ten dokument ::hey