mariusz Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Witam!koledzy potrzebuje pomocy zapowiedział mi sie klient chewroletem z 1969 roku sprowadzonym ze stanów i chce go zarejestrowc jako zabytek.czy można te dwa badania wykonać raz?jak to potraktowac?Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Przede wszystkim musi przedstawić potwierdzenie wpisu do rejestru zabytków. Następnie musi przedstawić opis techniczny wykonany przez uprawnionego rzeczoznawcę. Jeśli te warunki spełni - możesz wykonać badanie pojazdu zabytkowego. Wówczas nie będzie miało znaczenia, że pojazd jest sprowadzony. Po prostu wykonasz badanie polegające na sprawdzeniu czy pojazd zabytkowy spełnia okreslone warunki techniczne - Dz.U.238 z 2004r, poz. 2395 z póżn. zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 13 Listopad 2006 Autor Share Napisano 13 Listopad 2006 Dziekuje bardzo za szybką odpowiedź,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 14 Listopad 2006 Share Napisano 14 Listopad 2006 Dokładnie tak jak pisze bohdang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 16 Listopad 2006 Autor Share Napisano 16 Listopad 2006 panowie jakbyscie tylko mieli skanik takiego zabytka to bardzo bym prosił i dziękuje z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Mam takie białe karty ale niestety niemam skanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Pod tym linkiem znajdziesz skany wszystkich dokumentów z tym związanych. zabytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Pod tym linkiem znajdziesz skany wszystkich dokumentów z tym związanych Ten link zdecydowanie zasłużył na puknt pomógł (mariusz to do ciebie) , a ode mnie dla robertaosa wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Dokładnie to, ale z kąd taka cena za badanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 17 Listopad 2006 Autor Share Napisano 17 Listopad 2006 Pod tym linkiem znajdziesz skany wszystkich dokumentów z tym związanych Ten link zdecydowanie zasłużył na puknt pomógł (mariusz to do ciebie) , a ode mnie dla robertaosa wielkie dzięki i tak zrobiłem dziękuje bardzo a wczoraj ten klient był i był to cadillac de ville 1969 i miał isc go dzisiaj rejestrowac tylko czekac na telefon dzisiaj z WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Czyli klient był przydotowany do przeglądu (chodzi mi o dokumentacje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 17 Listopad 2006 Autor Share Napisano 17 Listopad 2006 Czyli klient był przydotowany do przeglądu (chodzi mi o dokumentacje) miał wszystko i można powiedzieć że klient ''swój'' więc o tyle jestem w dobrej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 tacy są najlepsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Jakie pozycje z cennika stosujecie do badania zabytkowego , a jakie do SAM ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 22 Listopad 2006 Autor Share Napisano 22 Listopad 2006 Jakie pozycje z cennika stosujecie do badania zabytkowego , a jakie do SAM ?. W patronacie sam przyczepa lekka z tabliczką znam. i nabiciem numeru 183zł a zabytek 305zł tyle pamiętam jak cos to reszte dopisze jutro w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 przyczepa lekka z tabliczką znam. i nabiciem numeru 183zł pozycje 3.6 + 7.6 + 7.8 = 92 + 49 + 36 = 177 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 23 Listopad 2006 Autor Share Napisano 23 Listopad 2006 przyczepa lekka z tabliczką znam. i nabiciem numeru 183zł pozycje 3.6 + 7.6 + 7.8 = 92 + 49 + 36 = 177 zł mysle że temat cen był już gdzies poruszany ale ja obstaje dlaej przy swoim jest taka pozycja jak Ia i ona zawiera to co ty rozpisałes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andmat Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 a zabytek 305zł Czego ta cena dotyczy? samochodu ciężarowego czy autobusu? Nic takiego w cennniku nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azot14 Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 [ Dodano: 23-11-2006, 14:29 ] Kolega mówi o cenniku który jest w programie Patronat - ja też kiedyś z tego korzystałem ale ta pozycja Ia nie jest w cenniku urzedowym dlatego zrezygnowałem z tego i opieram się tylko na Dz U 223 z 2004 r w sprawie wysokości opłat ... można tę pozycję nazwać sobie I a ale cena ma być sumą za badania 3.6+7.6+7.8=177 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 ale ja obstaje dlaej przy swoim To może masz zgodę ministra na odstępstwo od stosowania cennika albo wyszedł nowy DzU i zmieniły się ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 23 Listopad 2006 Autor Share Napisano 23 Listopad 2006 ale ja obstaje dlaej przy swoim To może masz zgodę ministra na odstępstwo od stosowania cennika albo wyszedł nowy DzU i zmieniły się ceny ja myślałem że pocoś to jednak jest a skoro sie myliłem chyle głowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Nie tyle chodzi mi o sumę końcową , a bardziej o numery pozycji z cennika.Wcześniej była mowa że zabytek -to 260 zł ,mariusz napisał -305 zł . W tym jest jakaś niezgodność . Dlatego , po podaniu numeru pozycji z cennika , można odpowiednio kasować za SAM i zabytek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Temat cen za badania pojazdów "SAM" (różnych, nie tylko przyczep lekkich) nie jest nigdzie do końca wyjaśniony. Pewnie dlatego, że są one zwolnione z obowiązku uzyskania homologacji, podobnie jak pojazdy importowane w ilości 1 sztuki rocznie. Tylko "genialni" twórcy naszych przepisów nie dostrzegli różnic w badaniach pojazdu "fabrycznego", importowanego w ilości 1 rocznie (a taki pojazd ma homologację uzyskaną przez swojego producenta), a pojazdem marki "SAM". A różnice pomiędzy badaniami "SAM-ów" i pojazdów indywidualnie importowanych są przecież ogromne. Wie o tym każdy diagnosta, który podejmuje się wykonania I-szego badania pojazdu "SAM". Patronat ITS dostrzegł nieadekwatność cen urzędowych za omawiane badania i zaproponował jakieś tam ceny za badanie pierwsze takich pojazów. Są to więc ceny "proponowane" a nie obowiązujące kogokolwiek. Ja sam na przykład nie podjąłbym się wykonania pierwszego badania samochodu osobowego marki "SAM" nawet za 2000zł. Zbyt wielka to odpowiedzialność i zbyt małe możliwości techniczne SKP, aby takie badanie sumiennie i kompleksowo przeprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Reasumując nasze poglądy , stosujemy cennik wg własnych spojrzeń , bo tak naprawdę cennik na SAM czy zabytek nie istnieje . Dlatego wypracowanie wspólnego spojrzenia na pobieranie opłat zgodnie z DZ.U. 223 [ tabela ] jest dla nas bardzo potrzebne. [ Dodano: 23-11-2006, 16:57 ] Może podacie numery pozycji z cennika dla zabytkowego. Jak myślę dla SAM już mamy [np: 3.6 ; 7.6 ; 7.8 .] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 ja myślałem że pocoś to jednak jest a skoro sie myliłem chyle głowe Ten się nie myli co nic nie robi Nie chodzi o to że się czepiam ale znając życie i działalność "poczty pantoflowej" wystarczy że upierdliwy gostek dowie się że zapłacił kilka zł więcej niż drugi gdzie indziej i lawina ruszyła A na koniec sąd stwierdzi że to diagnosta popełnił błąd a nie ITS czy własciciel SKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi