Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

zagadka - samochód z USA - VIN a tabliczka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

samochod sprowadzony z usa numer nadwozia bity jest,tabliczka znamionowa rozni sie od bitego (wszystkie wyklejki na dzwiach bagazniku itp sa takie same ja na tabliczce a jest tych wyklejek z 15 ) i co teraz byscie zrobili

Napisano

Opinia rzeczoznawcy i niech się klient martwi - widział co kupował - jego interes aby sprawdził przy zakupie

Napisano

jeżeli numer nabity jast zgodny z dokumentami to tylko wymiana tabliczki znamionowej na zastępczą

Napisano

opisz dokładnie , jaki to samochód , podaj nr nadwozia z tabliczki i z nadwozia , jezeli 6 ostatnich jest zgodne to ich tu nie wpisuj [ tak sie zdaża VW , AUDI ]

Napisano

tak jak wyżej pojazdy na rynek USA a z europy mogą mieć te numery troszke inne ! Chodzi o te ich sprawdzanie specjale nr. Ja mam tu takiego VW Jette i miałem ten sam problem. To jest podobnie jak w Fordzie starym z Dieslem był numer Forda i Peugota ! Problem który jest prawidłowy ? Ja osobiście stosowałem Forda oznaczenie ! :roll:

Napisano

Mieliśmy podobne sytuacje tylko, że amerykańskie miały 2 nr VIN i wtedy zaczynały się schody bo może być tylko jeden i 1 tabliczka. A tam był osobno numer VIN nadwozia i osobno nr VIN podwozia. Tylko rzeczoznawca i niech decyduje, który VIN i która tabliczka. Proponuję zanim będzie tabliczka zastępcza upewnić się która jest fabryczna, a które to naklejki. Miłej zabawy.

Napisano

No Panowie zagadki ciag dalszy nr bity to SAJJNWDW4LP168470 na grodzi silnika tabliczka znamionowa (wyklejka dzwi przod st prawa) nr na wyklejce i w dokumentach

SAJNW4849LC168470

samochod jaguar xjs12 samochod sprowadzony z usa ,ocena techniczna juz jest ale PAN rzeczoznawca nie dostrzegl roznicy,tylko wycenil samochod

• 1 month later...
Napisano

w tym przypadku jest to na pewno samochód wyprodukowany w Wielkiej Brytanii i dla mnie ważniejszy byłby numer nabity na nadwoziu i ty bym się kierował.

• 4 months later...
Napisano
No Panowie zagadki ciag dalszy nr bity to SAJJNWDW4LP168470 na grodzi silnika tabliczka znamionowa (wyklejka dzwi przod st prawa) nr na wyklejce i w dokumentach

SAJNW4849LC168470

samochod jaguar xjs12 samochod sprowadzony z usa ,ocena techniczna juz jest ale PAN rzeczoznawca nie dostrzegl roznicy,tylko wycenil samochod

Sprawa jest prosta - oznakowanie na rynek amerykański musi spełniać przepisy federalne inaczej pojazd nie zostanie dopuszczony do ruchu i dlatego gdy zostaje sprzedany do USA to ma inny VIN niz gdyby jeżdził w Europie. Różnica pomiedzy tymi numerami wystepuje tylko w członie VDS (znaki od 4do 9) WMI i VIS jest identyczne. Proste rozkodowanie tego VINu:

VIN: SAJNW4849LC168470

Year/Make/Model: 1990 JAGUAR XJS

Body Style: CONVERTIBLE

Engine Type: 5.3L V12 EFI SOHC

Manufactured In: ENGLAND

liczba kontrolna : 9

Wniosek:

SAJNW4849LC168470 jest właściwym numerem identyfikacyjnym VIN taki był w dokumentach na plakietce za szybą i federalnej etykiecie bezpieczeństwa (zwanej u nas tabliczka znamionową)

Oznakowanie o trści SAJJNWDW4LP168470 nie jest numerem VIN a jedynie oznakowaniem dodatkowym technologicznym które producent wytwarza w sposób automatyczny. :)