Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem. Prosze o pomoc.

Przyjechał do mnie dzisiaj klient i mówił że ma Forda Transita. zostawił ksero tłumaczenia i brifu. Problem polega na tym że ma wpisane SAMOCHÓD SPECJALNY DO PRZEWOŻENIA PRACOWNIKÓW BUDOWLANYCH i jak mam to zakwalifikować. Jako ciężarowy specjalizowany? Liczba miejsc siedzących:2 Za siedzeniami ściana grodziowa i część ładunkowa. A klient chce żeby w dowodzie było samochód ciężarowy tylko. czy moge mu przekwalifikowanie zrobić na pierwszym badaniu (w uwagach wpisać)? chyba rzeczoznawca nie jest potrzebny. Prosze o odpowiedz. pozdrawiam

Napisano

Jeśli jest tak jak piszesz niewidze przeszkód aby był ciężarowy

Napisano

ok, wielkie dzięki. tylko jeszcze jedno pytanie. Czy mam w uwagach wpisac ze zmieniony z specjalnego na ciezarowy, czy tylko odrazu jako rodzaj pojazdu: ciezarowy? nie wiem jak w wydziale komunikacji to odbiora :) a z tego co na forum czytam, to kazdy wydzial komunikacji po swojemu. :lol: pozdrawiam

Napisano

Opisujesz pojazd z natury , tak jak go widzisz.Z tego so opisałes , jest to pojazd ciężarowy. Dalsza procedura należy do WK [ nie możesz napisać że dokonano zmian , bo tego robić przy pierwszej rejestracji nie wolno - zmiany można dokonać w pojeździe już zarejestrowanym ]

Napisano

zgadza sie, jest to normalny pojazd ciezarowy. i jak tak wpisze, to sie zastanawiam czy WK to przyjmnie, bo to nie bedzie sie zgadzalo z brifem... i chyba go odesla.

Napisano

no panowie to mnie nie przekonuje-przyjechał do mnie ford curier-5miejsc-lkw-czyli ciężarowy-opis z natury a z dokumentów na 2-ej stronie wynikało że jest specjalizowany(w dosłownym tłumaczeniu)-no i schody. najpierw musiałem napisać że jest specjalizowany(skrzynka na aparature do pomiaru zanieczyszczeń na drodze)póżniej że tą skrzynię zdemontowano i przerobiono na 5-miejscowy ciężarowy---dlatego radzę pytanie skierować do konkretnego wydziału kom.bo kto wcześniej wstanie to rządzi-oczywiście chodzi tylko o dobro klienta,bo to on będzie jeżdził tam i z powrotem

Napisano

Koledzy, jak tak czytam wasze posty to aż nie wierzę że macie takie problemy z WK. Diagnosta ma opisać w odpowiednich dokumentach to co ma przed sobą a nie to czego nigdy nie widział. Ja nie wyobrażam sobie bym mógł jako uczciwy diagnosta wypisywać (nawet na życzenie miłych pań z WK) jakieś brednie o tym, że coś tam w pojeździe zdemontowano czy zamontowano, jeśli tego nigdy nie widziałem. Co najwyżej mogę w zaświadczeniu umieścić uwagę :"do badania przedstawiono pojazd spełniający wymagania określone w Dz.U 32, poz. 262 (czy też zacytować inny akt prawny) dla: np. sam. osobowego, dla samoch. ciężarowego, pojazdu specjalnego, czy innych pojazdów". Szczegóły o dokonanych zmianach to może opisać podmiot dokonujący zmian lub rzeczoznawca, ale nie diagnosta (chyba że jest jednocześnie wspomnianym podmiotem dokonującym zmian).