Skocz do zawartości

Pojazd przeznaczony do przewozu osób niepełnosprawnych.

Yeti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,dzisiaj przyszdł klient abym podał jakie warunki ma spełniać pojazd przeznaczony do przewozu osób niepełnosprawnych,bo musi mieć taki wpis w dowodzie.Gdzie jest coś takiego (nie chodzi o autobus szkolny)czy istnieje taki zapis?

W opisywanym temacie chodzi o pojazd już przebudowany i prowadzony przez osobę niepełnosprawną,w moim przypadku nie chodzi o kierowce lecz jakie warunki musi spełniać pojazd ,aby dokonać wpis"pojazd przeznaczony do przewozu osób niepełnosprawnych" .Czy istnieją jakieś przepisy określające to?

jakie warunki ma spełniać pojazd przeznaczony do przewozu osób niepełnosprawnych

W zasadzie takie same jak osobówki (bo rozumiem, że to osobowy, np VW T4). Ewentualnie wpisuje się DR, że pojazd jest przeznaczony do przewozu osób niepełnosprawnych.

Nawet chyba w programie POJAZD jest możliwość dokonania tego wpisu, nie pamiętam dokładnie (musiałby sie wypowiedzieć ktoś z WK).

Ty tylko w adnotacjach dopisz, że pojazd jest przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych (jeśli wszystkie przystosowania są atestowane).

Na pewno nie będzie to pojazd specjalny, jakby to wielu klientów chętnie widziało.

Takie jest moje zdanie.

Myślę , że należy podejść do tego tak samo jak do pojazdu przystosowanego do nauki jazdy[ z tym że nie ma przystosowania na badanie dodatkowe dla niepełnosprawności].

tym że nie ma przystosowania na badanie dodatkowe dla niepełnosprawności].

Też tak uważam,ale facetowi do czgoś jest potrzebny ten wpis(jakieś ulgi czy coś w tym rodzaju),a swoją drogą On nic by nie chciał zmieniać ,tylko chce uzyskać zaświadczenie że jest przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych.Na jakiej zasadzie można to wypisać.

Takie zaświadczenie można wypisać tylko na podstawie faktury z opisem od firmy która te przystosowanie wykonała. Uprawnienia do przystosowania ma kilka firm w Polsce.

Nie kojarze, zeby sie wpisywalo w DR taka adnotacje

Bodajże w przeznaczeniu samochodu osobowego...

ale facetowi do czgoś jest potrzebny ten wpis

Chodzi o ubezpieczenie i o możliwość przewozu takich osób często na wózkach mocowanych do podłogi zamiast foteli (wjeżdza wózkiem i blokuje go do podłogi), często montują tez z tyłu "windę" do podnoszenia wózków.

Na windę oczywiście dozór...

Rzeczywiście system POJAZD umożliwia wybór rodzaju/pododzaju/przeznaczenia (RPP) ze struktuy katalogu ITS w taki sposób, że informacja o przystosowaniu pojazdu do przewozu osób niepełnosprawnych znajduje się w rubryce "przeznaczenie pojazdu" (pod rodzajem) zgodnie z tabelą nr 4 zawartą w zał.nr 4 (czyli w tzw.klasyfikacji źródłowej - Dz.U. nr 192, poz. 1878 z 2003 r. z późn.zm). Niewiedzieć tylko czemu katalog ITS nie zawiera takiego wpisu przeznaczenia dla każdego pododzaju pojazdu, dlatego w sepcyficznych wypadkach informacja dotycząca przeznaczenia pojazdu może znaleźć się w adnotacjach (chociaż prawnie jako adnotacja sama w sobie nie jest przepisami przewidzina). Adnotacji tej dokonuje sie na podstawie art.81.8. pkt 2 (czyli badanie), chyba, że jest to pojazd przystosowany fabrycznie i zawiera stosowny zapis na wyciagu ze świadectwa homologacji.

możliwość przewozu takich osób często na wózkach mocowanych do podłogi zamiast foteli (wjeżdza wózkiem i blokuje go do podłogi), często montują tez z tyłu "windę" do podnoszenia wózków.

Wszysto rozumiem tylko na podstawie jakiego aktu prawnego mam zarządać zamontowania jakiegoś urządzenia windy itd..

mam zarządać zamontowania jakiegoś urządzenia windy

Nie masz zarządać windy, tylko często winda jest w tych pojazdach (mowa o busach).

Musisz sprawdzić czy przeróbki są wykonane prawidłowo, bezpiecznie, czy nie wykożystano atestowane elementy, i czy wykonał je zakład uprawniony. Ewentualnie możesz podeprzeć się opinią rzeczoznawcy.

::hey

mam zarządać zamontowania jakiegoś urządzenia windy

Nie masz zarządać windy, tylko często winda jest w tych pojazdach (mowa o busach).

Musisz sprawdzić czy przeróbki są wykonane prawidłowo, bezpiecznie, czy nie wykożystano atestowane elementy, i czy wykonał je zakład uprawniony. Ewentualnie możesz podeprzeć się opinią rzeczoznawcy.

::hey

W tym cały problem że facet nic nie chce zmienić (pisałem wyżej) tylko chce wpis do dowodu rej.

Chce wpis na podstawie czego? Czy np. posiada punkty mocowania wózka inwalidzkiego, poręcze, najazdy itp Jeżeli tak to napisz w zaświadczeniu że jest przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych (badanie po zmianach konstrukcyjnych).

tylko chce wpis do dowodu rej.

Chce wpis na podstawie czego?

Dokładnie jak przedmówca, jeśli ma auto "przystosowane" to zrób u okresowe (nie zapomnij posprawdzać, czy wszystko jest ok) i zapisz w uwagach, że:

jest przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych

Tylko nie badanie po "zmianach", bo to nie podchodzi pod zmiany... żadne dane w DR się nie zmienią...

Jeśli podstawia Ci zwykłą osobówkę i chce taki zapis to niech... się buja.

Chce wpis na podstawie czego? Czy np. posiada punkty mocowania wózka inwalidzkiego, poręcze, najazdy itp Jeżeli tak to napisz w zaświadczeniu że jest przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych (badanie po zmianach konstrukcyjnych).

Czy ja niewyraznie pisze ,czy wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem.Gdzie są akty prawne mówiące że ma mieć cokolwiek np.punkty mocowania wózka inwalidzkiego itd,jak mogę żądać czegokolwiek nie podpierając się przepisami.Klient może mi zarzucić że wymagam czegość co nie jest wymagane w świetle prawa.

jak mogę żądać czegokolwiek

A może to my niewyraźnie piszemy???

Ty nie masz żadać od klienta, bo nie wiesz jakie osoby (o jakim stopniu niepełnosprawności) będzie woził. To klient ma Tobie przedstawić jakie przeróbki są dokonane.

Bo jeśli nie ma żadnych przystosowań, to niech się buja.

Gdzie są akty prawne

Nie ma aktów prawnych w tym kierunku. Musisz pokierować się swoim rozsądkiem.

Ty nie masz żadać od klienta, bo nie wiesz jakie osoby (o jakim stopniu niepełnosprawności) będzie woził. To klient ma Tobie przedstawić jakie przeróbki są dokonane.

Bo jeśli nie ma żadnych przystosowań, to niech się buja.

@Psuj dzięki myśle że temat jest wyczerpany-jak nic nie ma niech sie buja :mrgreen::piwo

• 1 year later...

Witam,

Istnieje taki zapis w dowodzie rejestracyjnym.

Zapisu dokonuje stacja diagnostyczna,ale pojazd musi być orginalnie przystosowany do przewozu osób tj.winda,pasy,mocowania w podłodze.

Posiadam taki pojazd jest on na 19+1.

Aktualnie jest do wynajęcia,Gorzów i okolice,jacekandrus@one.eu

Pozdrawiam

Witam,

Moje auto miało pierwszą rejestracją w kraju,zostało sprowadzone,stacja diagnostyczna wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym a w oddzielnej rubryce zostało zapisane pojaz przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych,z tym i innymi dokumentami składa się w komunikacji a następnie pani przepisuje ten zapis do dowodu rejestracyjnego,jest to w przypadku auta orginalnego do tego typu usługi,nie wiem jak jest w przypadku przeróbek,ile stacja wymaga i czy wiadomo faktycznie co musi być a czego nie,w zasadzie w moim aucie jest wszystko potrzebne,więc stacja nie miała oporów.

Pozdrowienia.

Nie do końca - przepisy w sprawie wydawania dowodów rejestracyjnych nie normują do końca gdzie i w jaki sposób (i czy w ogóle) wpisać do DR przeznaczenie pojazdu używanego do określonych celów o których mowa w tabeli nr 4 klasyfikacji pojazdów - panuje tu zatem pełna dowolność i uznaniowość - jedni wpiszą, inni nie...