fly Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 Witam!!! Zaczne od tego ze nie wiem czy dobrze napisalem Trajka chodzi mi o te wynalazki 3-kołowe najczesciej u nas jezdzace z silnikami VW garbusa, Do rzeczy, mam klienta który sprowadził sobię taki pojazd z niemiec, fabrycznie robiony, 3 kołowy 3 osobowy, w dokumentach niemieckich ma PERSONENKRAFTWAGEN, czyli sam. osobowy, u nas jezdzące podobne pojazdy rejestrowane sa jako motocykle, troche nie za bardzo wiem jak postapic z tym przypadkiem w komunikacji jak widza w dokumencie Sam. osobowy to jest dla nich wszystko jasne, ale mi to troche nie pasuje Co o tym myślicie ?? Cytuj
Stacja Diagnost Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 Kolego Fly myślę że powinieneś jako rodzaj pojazdu wpisać to co widzisz z natury a nie to co w dokumentach zostało napisane. Być może w niemczech podchodzi to jako poj. samochodowy a u nas jako motocykl. Pierwsze badanie robisz na podstawie oględzin a dokumenty są pomocne przy ustalaniu danych technicznych pojazdu. Cytuj
blakop Napisano 11 Kwiecień 2007 Napisano 11 Kwiecień 2007 Dokładnie - klasyfikacja pojazdu za granica w tak specyficznych przypadkach nie zawsze będzie taka sama jak w Polsce. Przykład z tego tygodnia - przyczepa do przewozu koni za granicą (Niemcy) jest rejestrowana jako specjalna, ale u nas jest to juz cięzarowa. Tak samo w tym przypadku masz obowiązek zastosowac klasyfikację pojazdów z Dz.U. 192 i odpowiedni pojazd zakwalifikowac zgodnie z krajowymi pzepisami. A z tego co opisujesz bedzie to motocykl - ostatecznie pojazd samochodowy inny, ale na pewno nie samochód osobowy. Cytuj
fly Napisano 12 Kwiecień 2007 Autor Napisano 12 Kwiecień 2007 nic, bede musial jakos przez to przebrnąć jak ja nie lubie takich wynalazków Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz Cytuj
crackers Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 blakop napisał A z tego co opisujesz bedzie to motocykl - ostatecznie pojazd samochodowy inny, ale na pewno nie samochód osobowy.odświeżając temat,czy zakwalifikowanie takiego cuda jako samochodowy inny,jest jakimś mega naciągnięciem,sprawdzałem w warunkach tech. dla samochodowych innych,i myślę,że może przejść,może coś przeoczyłem,pzdr Cytuj
Psuj Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 ,sprawdzałem w warunkach tech. dla samochodowych innych,i myślę,że może przejść,może coś przeoczyłem,pzdr Pewnie jedno koło przeoczyłeś... Cytuj
michal_k Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Pewnie jedno koło przeoczyłeś... A inny-inny to ile musi mieć kół? Myślę jednak, że skoro pojazd spełnia definicję motocykla to powinien być motocyklem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi