SKP Kęty Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Witam mam do pierwszego badania samochód z niemiec Honda Concerto a w brifie pisze Rover .Numery sie zgadzaja kraj produkcji Anglia rejestrowany w niemczech jak wpisac w DIP-ie pojazdu jaką marke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Mieliśmy takie i rejestrowaliśmy jako Honda Concerto, zgodnie ze znaczkami na aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stacja Diagnost Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Według mnie pisz wszystko z natury. Przegląd robisz na podstawie oględzin. Błędy zdarzają się nawet za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes100 Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 A jak znaczki zostały przyklejone "na lawecie", jestem ciekaw następnych postów w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Rover należał kiedyś do Hondy i z jednej taśmy schodziły Hondy Concerto i Rover coś tam (zapomniałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes100 Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Wiem tak samo jest z Chryslerem i Dodge'm emblematy Chryslera a w "papierach" Dodge tylko ciekaw jestem kiedy jakiś "uczony" się do tego do..... i co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 i co z tego wyniknie. Jak zwykle diagnosta dostanie na grzbiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 stara sprawa już poruszana OPEL ARENA - w brifie i na tabliczce RENAULT ewentualnie OPEL MOVANO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Odpowiedź znajdziesz tu : http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=1795&highlight=troper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Rzeczywiście w przedmiotowym problemie należałoby odróznić pojęcia marka i producent pojazdu (co jest poruszane w postach do których podano linki).Jednak nie do końca rozwiązuje to wszystkie problemy w każdym przypadku. Nie do końca jestem przekonany co do opcji aby decydujace były oznaczenie, emblematy na samochodzie, ponieważ nie są to w moim odczuciu oznaczenia trwałe co do których można mieć każdorazowo pewność, że zostały nadane przez producenta - lepsze juz chyba byłoby rozkodowanie VIN. A wracajac do tematu marka/producent, to choć różnica wydaje sie prosta do zrozumienia, to juz na poziomie ministerialnym przywydawaniu homologacji, a więc dokumentów źródłowych składajacych się na katalog pojazdów, marek, typów modeli itd, który powinien stanowić wykładnie w takich sprawach tak prosta nie jest. I tak na przestrzeni lat wydawano homologacje i karty pojazdu, a tym samym dowody rejestracyjne, gdzie zamiast marki pojazdu ewidentnie wpisuje sie producenta - np. Daewoo-FSO-Motor Tico, lub Daewoo Motor Polska Lanos, zamiast Daewoo Tico czy Daewoo Lanos. Bardziej kuriozalne przykłady to dowody rejestracyjne Daewoo... truck (czyli POLONEZ TRUCK), czy Daewoo NYSA TOWOS itd... I nie dotyczy to tylko takich marek równiez znakomita część np. mercedesów SPRINTERÓW jest homologowana w Polsce na markę DAIMLERCHRYSLER SPRINTER i tak maja wystawione dokumenty. Wszystko to znajdziecie w katalogu ITS. A najpopulaniejszy przykład to maluch - jeśli ktoś ma dowód tego pojazdu to niech spojrzy - w 90% gwarantuję, że marka tego pojazdu będzie "FSM Bielsko Biała"... Ogólnie zalecam kontakt z WK i ustalenie wspólnego stanowiska, bo tak to tylko człowiek nerwy sobie zszarga, a do sensownych konkluzji i tak się nie dojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Barczuk Napisano 16 Maj 2007 Share Napisano 16 Maj 2007 IMHO niepotrzebnie zaciemniasz - srednio mnie interesuje co pan Kazio z ITS miał na myśli 20 lat temu wypełniajac homologację. Sprawa jest banalna: mamy wpisywać markę a nie producenta. A marka to bardziej pojęcie HANDLOWE niż techniczne i o ile pierwszy człon VIN czyli WMI (World Manufacturer Identifier) pozwala zidentyfikowac producenta to markę juz niekoniecznie. Cały problem wynika z niedouczenia urzedników w WK i małpiego przywiązania do kopiowania dokumentów z innych państw. ( "U mnie wszystko musi się zgadzać") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 16 Maj 2007 Share Napisano 16 Maj 2007 90 % "diagnostów" nie potrafi wogóle poprawnie podać modelu pojazdu lub wpisuje to co im się każe więc zanim zabierzesz się za negowanie jakiejś grupy zawodowej sam zastanów się nad branżą w której pracujesz. Niedouczonych pracowników Wk nie brakuje - na pewno, tylko, że towrzyszy im takież samo grono diagnostów i winy dopatrywałbym się po obu stronach jesli już. Nie bardzo rozumiem co masz na mysli mówiąc o sprawach sprzed 20 lat. Przykłady DAEWOO to kwestia ostatnich lat, a mercedes to wogóle aktualna sprawa - chyba nie doczytałeś. A póki co ITS z mocy prawa tworzy katalog źródłowy w Polsce i teksty typu "ITS mnie nie interesuje" sa w tym kontekście banalne i smieszne. Być może kiedyś np. Ty i Twoja SKP zostaniecie rozporządzeniem powołani do takich zadań, wtedy będzie tak jak będziesz Ty chciał, póki tak nie jest musisz pogodzić się ze stanem prawnym jaki w tym kraju obowiązuje lub zmienić miejsce zamieszkania (Państwo). Mam nadzieje, że nie potraktujesz tej wypowiedzi ambicjonalnie i osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Barczuk Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Mam nadzieje, że nie potraktujesz tej wypowiedzi ambicjonalnie i osobiście Coś tu komuś nacisnąłem na odcisk. :) ale za przeproszeniem co to ma do rzeczy???? W dokumentach jakie wypełniamy na stacji mamy wpisywać "MARKA" a marka to nic innego jak: "znak firmowy producenta lub towaru" co w odniesieniu do samochodów to "Marka samochodu to znak firmowy samochodu nadawany przez producenta." Myślę, że kwestia różnicy marka samochodu a producent samochodu w tym momencie jest już jasna? Co do mercedesa, to: "Mercedes-Benz to marka samochodów produkowanych obecnie przez koncern DaimlerChrysler, wcześniej przez koncern Daimler-Benz, popularnie nazywana Mercedes." Niemcy wymieniają jeszcze inne MARKI należące do DaimlerChrysler: "Mercedes-Benz ist eine deutsche Automarke, die 1926 mit dem Zusammenschluss der Daimler-Motoren-Gesellschaft von Gottlieb Daimler und der Benz & Cie von Carl Benz entstand. Die Fahrzeuge der Marke gehören heute zusammen mit Smart und Maybach zur Mercedes Car Group der DaimlerChrysler AG." Niemcy też w swoim systemie rejestracji nie stosują MARKI a PRODUCENTA SAMOCHODÓW. To, że za jakiś powodów ktoś bezwiednie kopiuje dokumenty niemieckie (chcby to był sam ITS) nie zwalnia diagnosty z umiejętności rozpoznawania znaków i czytania literek. Więc jak narazie marką dal sprintera jest MERCEDES-BENZ bo taki znak (gwiazda) i nazwa został zastrzezona. A to w celu wyjasnienia innych niuansów MB: http://www.daimlerchrysler.pl/dc_poland/0-748-451796-48-194260-1-0-0-0-0-0-8399-451796-0-0-0-0-0-0-0.html Więc nie wiem co tam miał ITS na mysli ale ja w dlaszym ciagu bedę pisał: Lancia i alfa romeo choć w niemieckim dokumencie zapisano FIAT i bedę pisał SUBARU choć w brief bywa Fuji Heavy Industries i merecedes-benz choć u nich DaimlerChrysler AG. I zapewniam Cię że jest to w 100% zgodne z przyjetym w Polsce systemem rejestracji samochodów. Miedzy innymi dlatego ze "marki" tworzy producent i rejestruje je w urzedzie patentowym a nie ITS. Jesli mozesz to przedstaw skan takiej homologacji z na sprintera i spróbujemy wyjasnić co o tym myśli ITS i sam DaimlerChrysler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi