Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystki bardzo serdecznie!

Zarejestrowałem się na Waszym forum dopiero dziś,a to mój dziewiczy post :D ,w którym chciałbym wykorzystać państwa kompetencje. Mieszkam w kujawsko-pomorskim,niedaleko Inowrocławia, mam na imie Michał,mam 22 lata i studiuje na ostatnim roku 3 i pół letnich studów inżynierskich na bydgoskiej Akademii Techniczno Rolniczej. Mój kierunek to machanika i budowa maszyn,a specjalizacja - budowa samochodów i silników.

Jestem z miejscowości, ktora ma 9300 mieszkańców,a gmina prawie 14000. Miejscowość 5 kilometrów obok ma około 6000 mieszkańców,a tamtejsza gmina około 12000. Do najbliższej SKP mamy około 20 kilometrów. Ilość zarejestrowachych aut osobowych w mojej gminie na rok 1999 to 2851 (jutro będę posiadał obecne dane),tendencja wzrostu rejestracji aur w mojej gminie od roku 1991 to około 150 aut osobowych rocznie. Nie wiem jak te dane wygladaja w gminie obok (jutro się dowiem). Prosze mi powiedzieć-

1.Czy SKP wybudowana w moim miescie mialaby szanse (przy takiej liczbie mieszkańców) na powodzenie,na osiąganie zysków?

2.Jaki kapitał musiałbym włożyć w taką inwestycje od podstaw (teren,budynek,osprzet)?

3.Czy mógłbym stać sie od razu OSKP?

4.Czy kredyt na stacje to dobry pomysł,dałoby sie go spłacić z dziłania takiej stacji?

Zadałbym jeszcze kilka tysiecy pytań,ale nie będę szałał jak na początek. :D

Czy moglibyście dać mi jakieś własne porady i podpowiedzi w tej kwestii...?

Wiem też,że wielu ludzi ma kolegów w stacjach,który tylko wbijają pieczątke po otrzymaniu opłaty,bez sprawdzania auta.Tacy jezdza w swoje miejsca i nie korzystaliby pewnie z mojej stacji... Niestety tak to jest...

POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIEKUJE!!! Czekam na odpowiedzi...

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• laptop

7

• Qnick

5

• blakop

4

• DARIO64

4

Napisano

AD 1 --- Więc masz potencjalnych klientów z autami osobowymi w liczbie 3000 musisz od nich odjąć auta nowe, które mają badania za 3 lata. Jeśli jest to gmina rolnicza to możesz dodać sobie ciągniki rolnicze (badanie co 2 latka) i przyczepy rolnicze (corocznie).

Zysk z jednego badania masz 78 zł (98 brutto) ( tak średnio bo są badania droższe i tańsze u mnie średnia to około 87 zł).

Jeśli w okolicy są warsztaty mechaniczne, blacharskie to może to być paru klientów miesięcznie dodatkowo (a jeśli nie ma to przeciwnie paru klientów ubędzie).

Jednak nie wszyscy z tych 3000 muszą przyjechać do ciebie.

AD 3 --- TYLKO OSKP jeśli zamierzasz się do stacji podstawowej to daj sobie spokój. A dodatkowo możesz pomyśleć o warsztacie takim podstawowym- zawsze to pare groszy.

AD 4 --- Odnośnie kredytów: spotkałem się ze stacją, która dostała dofinansowanie chyba z unii (nie wiem na 100 %) warto się tym zainteresować.

AD 2 --- Ścieżka tak z 150 000 (jak ktoś wie dokładniej niech mnie poprawi).Poszperaj w internecie na pewno znajdziesz firmy się tym zajmujące.

Cały sprzęt (mieszkanka dla pająków) strzelam z 20-25 000

Komputer, wyposażenie biura 10 000 (no i oczywiście Stacja 2000)

Budynek i budowa (zezwolenia itp.) ??

Jeszcze ważna rzecz to pracownicy (ty na razie nie mógłbyś się ubiegać o uprawnienia diagnosty musisz mieć udokumentowaną praktykę).

Napisano

Okręgówka to kwota ok. 1.000.000 zł - niestety. Troszkę da się zaoszczędzić, ale moje doświadczenie mówi, że z takim wydatkiem trzeba się liczyć. Sam budynek to nie wszystko - są pozwolnia (np. na zjazd z drogi wojewódzkiej (powiatowej), certyfikaty itp.

Jedną z ważniejszych rzeczy jest kadra pracująca na SKP (diagności) ...

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Budynek wybudowany od podstaw na dziewiczej działce to koszt rzędu 270 tys , zagospodarowanie działki ogrodzenie drogi parking 40 tys, budowa wjazdu 4 do 15 tys w zależności od drogi, gminna, powiatowa, krajowa, im wyżej tym drożej, koszty administaracyjne - projekty 15 tys., pozwlenia budowlane kilkaset zł, inspektorzy nadzoru 4 tys. W sumie sama budowa od projektu do oddania do użytkowania nie powinny przekroczyć 350 tys. mówię tu o dobrze (ekonomicznie, funkcjonalnie, tanio) zaprojektowanej stacji i dobrze poprowadzonej budowie. Równie dobrze końcowa kwota może wynieść 2x więcej ale po co przepłacać.

Napisano

Jeszcze 2 rzeczy - działka (koszt: x złotych) i wyposażenie (tu się nie wypowiadam - aż taki mocny w tym nie jestem).

Wg mnie - w żaden sposób nie zamkniemy sie w kwocie 350.000 zł (2x tyle - ok).

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Oczywiście 350 tys to tylko budynek. Działka minimum jakieś 4000 m kw. X 30 - 250 zł/m , w zalezności od lokalizacji i lokalnych cen nieruchomosci to od 100 tys do 1 mln, myślę że średnio można przyjąć 150 - 200 tys.

Tak więc budynek na działce to jakieś 0,5 mln zł + wyposażenie oczywiście.

Tańsze może być czasem kupienie czegoś istniejącego i zaadaptowanie.

[ Dodano: 14-08-2005, 22:04 ]

jakiś czas temu rozważałem uruchomienie skp i poczyniłem jakieś kroki, wychodziło ze trzeba wydać jakieś 600 tys. (nie licząc działki) i przy 3 tys. badań rocznie można było śmiało brać kredyt nawet na całość. ponieważ w okolicy konkurencja była mocna te 3 tys. wydawały się niepewne i zrezygnowałem.

Napisano

Precyzyjnie wyliczone koszty budowy stacji +30%,to są prawdziwe wydatki,zapytajcie budowlańców ,potwierdzą tą regułę,w przeciwnym razie będą problemy z zakończniem inwestycji.

• 8 years later...
Napisano

Koledzy, podpowiedzcie jakie wymiary powinna mieć hala pod OSKP. Chodzi mi o praktykę, nie o liczby z Dz.U., pracujecie na takich stacjach to podpowiedzcie co warto wydłużyć, poszerzyć aby praca była przyjemniejsza. Szykuję się do projektu i budowy więc chciałbym to uwzględnić już na etapie planowania.

Napisano
wjazd 16m

Pytanie czy wjazd na stanowisko będzie prosto z bramy wjazdowej na firmę , jeżeli skład będzie się musiał łamać pod kątem prostym, to zalecam więcej (mamy ponad 20m) .

Napisano

Najczęściej OSKP mają długość od 27-30m (optymalnie i ergonomicznie). Minimalnie między 24-25 da się pomieścić.

Napisano
Koledzy, podpowiedzcie jakie wymiary powinna mieć hala pod OSKP.

Nie podpowiem Ci jakie powinna mieć wymiary żeby była optymalna, ale powiem Ci jak jest u mnie. Moja hala ma 72 m długości :D:D:D i jest super wygodna. Możesz robić dwa zestawy prawie jednocześnie (na halę wejdą trzy zestawy jak trzeba), od bramy wjazdowej do początku kanału jest tyle miejsca że zimą wprowadzasz zestaw i zamykasz drzwi :) i na końcu za szarpakiem jest też tyle miejsca że pojazd zjeżdża z kanału i nie musisz podnosić bramy wyjazdowej.

U mnie ta hala została adoptowana na potrzeby OSKP z istniejącego budynku dlatego jest taka długaśna :)

Jedyny minus lub dodatkowy plus jak kto woli jest taki że trzeba się trochę nachodzić w tą i z powrotem przez zmianę :lol::lol:

Napisano
Jedyny minus lub dodatkowy plus jak kto woli jest taki że trzeba się trochę nachodzić w tą i z powrotem przez zmianę

A nie masz na wyposażeniu rolek :lol: zawsze by było szybciej i nogi by nie bolały :P

Napisano
A nie masz na wyposażeniu rolek zawsze by było szybciej i nogi by nie bolały

Planuję kupić hulajnogę :)

To co to przedtem było?? Chlewnia? Kórnik?

Szczerze to nie wiem co to było :) , budynki stoją od '78 roku i cały czas tam były usługi motoryzacyjne dopiero w 1997 powstała OSKP i trwa dzielnie do dziś :cool:

Napisano
Najczęściej OSKP mają długość od 27-30m (optymalnie i ergonomicznie). Minimalnie między 24-25 da się pomieścić.

Ja uważam, że 30-35 m to minimum dla wygodnej pracy. Gdy hala jest krótsza, to nie da się zbadać zestawu na szarpakach bez otwierania drzwi a do kanału trzeba będzie wchodzić raz z jednej a raz z drugjej strony w zależności gdzie stoi badaby zespól pojazdów.

Napisano
A ogrzewacie to w zimie?

A pewnie i nawet jest ciepło na hali, w ostre mrozy jest 17-18 st cały czas.

Napisano

A pewnie i nawet jest ciepło na hali, w ostre mrozy jest 17-18 st cały czas.

Jak sobie pobiegasz w te i nazad to pewnie ta temperatura jest idealna.
Napisano

Dla komfortu hala powinna mieć około 42m /20 do rolek i 22 za nimi/ zestaw wjeżdża, zamykasz bramę i jest fajnie - tylko kto to posprząta i ogrzeje :D. Ekonomie jest okrutna dlatego większość hal jest na minimum czyli 24m

Napisano
Planuję kupić hulajnogę

Terpentyna wyjdzie taniej i czas będziesz miał lepszy . :lol::lol::lol:

Napisano
Terpentyna wyjdzie taniej i czas będziesz miał lepszy

Terpentynę mam ale dla klientów :evil::evil::evil: jak za bardzo marudzą :x

Napisano
Ekonomie jest okrutna dlatego większość hal jest na minimum czyli 24m

Oczywiście, że ekonomja bierze górę zwłaszcza jak właściciel sam nie będzie pracował tylko zatrudni roboli a wtedy to będzie miał gdzieś funkcjonalność obiektu :(

Napisano
będzie miał gdzieś funkcjonalność obiektu

Zależy co rozumiesz przez funkcjonalność. Wszystko trzeba wyważyć. Jasne, że budując i tak od podstaw warto zrobić to z głową, ale w taką gigantomanię, żeby ogrzewać zimą halę o długości 70m to bym nie szedł w życiu. Z kolei wersja minimum też bez sensu - jeśli podczas części badania hala musiałaby być otwarta, to też nie ma to ekonomicznego uzasadnienia przy ogrzewaniu (a tych zimnych miesięcy to jednak w naszej strefie klimatycznej trochę jest). Czyli jak dla mnie kwestie utrzymania tego później też postrzegam w kategorii funkcjonalności.