Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Slyszałem ostatnio , że podobno bedzie obowiazek, aby na zmiane pracowało 2 diagnostów, czy ktos ma jakies informacje na ten temat???

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• boden

7

• rurek777

6

• wolf

4

• Jacdiag

4

Top Posters In This Topic

Napisano

Ciekawe jak to będzie wyglądało kiedy stacja ma jedno stanowisko.

Czy obydwoje badają jeden samchód? Czy też jeden z nich zajmuje się danego dnia przeglądem , a drugi czyszczeniem palcem wskazującym swego nozdrza?

Jeśli weźmiemy ten pierwszy wariant pod uwage to czy za współpracownika, nawet niezamierzony, błąd beknie ten kto wbił swoją pieczatkę?

Napisano

Obawiam się, że znajdzie się sporo pracodawców chcących płacić swoim diagnostom za siedzenie w domu. (formalnie będzie niby w pracy jako drugi)

Napisano
Czy obydwoje badają jeden samchód?

a czemu nie

spróbuj samemu np ruszać kierownicą i obserwować luzy na końcówkach drążków albo wcisnąć pedał hamulca i zobaczyć działanie świateł stopu

Napisano
spróbuj samemu np ruszać kierownicą

Proszisz klineta i ci rusza

albo wcisnąć pedał hamulca i zobaczyć działanie świateł stopu

Jest taki przyrząd do naciskania pedału hamulca (blokuje się go o fotel)

A jak we dwóch się podzielić odpowiedziałnością?

Jeden siedzi w dni parzyste a drugi w nieparzyste? :D

Napisano
spróbuj samemu np ruszać kierownicą i obserwować luzy na końcówkach drążków albo wcisnąć pedał hamulca i zobaczyć działanie świateł stopu

1. kierownica rusza klient(ka)-mamy kanał (podnosic z samochodem klienta to nie za bardzo,jak mielismy podnośnik to ludzie sie po prostu bali)

2.do blokady hamulca mamy specjalny przyrządzik

3.mamy specjalne lustra -siedząc w samochodzie widze wszystkie tylne swiatła

A na zmianie pracuje nas dwóch :D

i to tylko po 8h :ok

Napisano
Proszisz klineta i ci rusza

lekka przesada żeby mi ruszał, lepiej niech rusza kierownice :D:ok:D

A jak we dwóch się podzielić odpowiedziałnością?

tak jak w dowcipie:

jeden czyta tj sprawdza drugi pisze

tzn. sprawdzam pojazd a kolega w tym czasie wprowadza go (lub następnego) do rejestru

Napisano

u nas nawet 4 diagnostow bada samochod na przegladzie i widzicie cos w tym zlego bo ja nie

Napisano

Trójmiasto zawsze było dziwne... popatrz choćby na 08/15 :-|

Ja tam nie mam nic przeciwko pracy z jakąś fajną diagnostką, ale ten stemplarz bERT to woli solo, mniej świadków... ;D

Napisano
u nas nawet 4 diagnostow bada samochod na przegladzie

Wszystko w porządku jak jesteście już zgraną ekipą i "rozumiecie się bez słów".

Jak w takim przypadku wygląda odpowiedzialność ? Zapewne winien wszystkiego jest ten którego jest pieczątka ?

Napisano

Jest i plus tego rozwiązania - już brakuje diagnostów a jak bedzie potrzebnych 2 na zmiane to pensje będą porównywalne jak w ...... budownictwie :D

Napisano
spróbuj samemu np ruszać kierownicą i obserwować luzy na końcówkach drążków

Wiesz , szybki jestem. W samochodzie ruszam kołem kierownicy i szybko zbiegam pod jego spód i patrzę. Podobnie ze światłami stopu. :P

Poza tym mam od tego szarpaki, a światła przeglądam w ponad dwutysięcznym wynalazku jakim jest lustro. ;)

Wojt999, to u Ciebie jest prawie jak w pitstop'e F1. :D Jeszcze piątego brakuje z tabliczką dla kierowcy z napisami "STOP" i "GO!"

Napisano

Umnie na zmianie jest zawsze dwoje diagnostów a zmian jest dwie i nikt sobie wzajemnie nie przeszkadza wręcz przynosi to duże udogodnienie :)

Napisano

lustra nie ma w obowiązkowym wyposażeniu SKP = przekonaj właściciela SKP do kupienia

a co dwie głowy to nie jedna

swego czasu prezydent Łodzi "miał pomysła" że każdego petenta musi obsługiwać 2 urzędników - zabezpieczenie antykorupcyjne

Napisano

To wszystko zalezy od właściciela całe szczęście ze ja mam normalnego i wstosunku do wyposażenia stacji niemam zadnego problemu a luster na stacji mam cztery :)

Napisano
a luster na stacji mam cztery

Narcyz miał jedno , co mu wystarczało ,

cztery- czyżby do podglądania ? :P

[ Dodano: 14-08-2007, 18:48 ]

U nas na zmianie w większości dnia jest nas dwóch , co powoduje że przegląd trwa krucej a i klijent zbyt długo nie czeka

Napisano
swego czasu prezydent Łodzi "miał pomysła" że każdego petenta musi obsługiwać 2 urzędników - zabezpieczenie antykorupcyjne

Efekt: Petent płacił podwójnie :lol:

Napisano

Oprócz wszystkich argumentów za.. i przeciw obsadzie 2 diagnostów na zmianie, jakie koledzy tu przedstawiają trzeba wziąć pod uwagę także zwykłe sprawy bezpieczeństwa. Nie można wychodzić z założenia, że diagności to są "supermeni" o żelaznym zdrowiu i sile Tytana. A co będzie jeśli taki diagnosta zupełnie nieoczekiwanie zasłabnie (a taki był zdrowy!), a na SKP akurat nikogo nie będzie? Klienci też przecież nie zawsze jadą "ciurkiem" na badania. Mieliśmy niestety na naszej SKP taki przypadek. Kolega - dotychczas zdrowy, nagle dostał zawału serca. Gdyby nie obecność i szybka reakcja drugiego kolegi na zmianie (oczywiście tylko wezwanie ER-ki), to..... wiadomo co by było. Ja wiem, że to skrajny przypadek i może nie najlepszy argument za obsadą minimum dwuosobową na zmianie, ale... "przypadki chodzą po ludziach".

Napisano

Sorki - ale sam pomysł ... dziwny jak dla mnie.

Jakoś nie widzę żadnych powodów administracyjnego narzucania pracodawcy konieczności zatrudniania dodatkowej obsady.

Są pewne plusy, ale na siłę ? Eeeee, brzydzę się rozwiązaniami tego typu ...

Napisano

Oczywiście, nic na siłę. Ale PZU (Przezorny Zawsze Ubezpieczony)!. Dużo też zależy od samego usytuowania Stacji. Jeśli jest położona gdzieś "na uboczu", to obsada dwuosobowa wydaje się wręcz niezbędna.

Napisano

No dobra, to jeden z plusów - powiedzmy, ze jest. Inne grupy zawodowe nie są jednak w ten sposób uszczęśliwiane ...

A jakie są inne plusy ? Ktoś może mnie oświecić ?