janmarek Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Witam! Dopiero od paru dni mam otwartą stację okręgową .Przedtem miałem podstawową,dlatego trochę się zapomniało z kursu,musicie mi to wybaczyć i nieśmiać się że nieraz będę zadawał w ( waszym zdaniem) głupie i błache pytania. Oto pierwsze: Przychodzi klient i chce żeby mu wystawić zaświadczenie że jego Ford Galaxy jest przystosowany do przewozu 7 osób.W DR ma napisane 5 osób bo tak było w briefie jak go sprowadził,wszystko niby ma , tylko nie ma DR bo go zgubił i jak będzie wyrabiał nowy to od razu chce żeby mu wpisali 7 osób i dlatego chce najpierw zaświadczenie od diagnosty. Czy mogę mu zrobić takie badanie bez DR i czy jeżeli ma prowadnice (uchwyty)do foteli to wystarczy czy musi mieć zamontowane fotele i czy w 3 rzędzie potrzebne są pasy czy nie i w ogóle czy nie sądzicie że z tym dowodem to coś jest podejrzane bo może miał zarejestrowany jako ciężarowy i może bardziej (finansowo) opłaca mu się odwalić taki numer. A najlepiej napiszcie mi co mam robić? Cytuj
Tomek D Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Na badaniu musi mieć DR , lub kwitek z policji więc jeśli nie ma niech jedzie do WK po czasówkę. Na zmianę miejsc musi mieć skierowanie z WK. Cytuj
boden Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Klijent może kręcić w sprawie dowodu . Może nie zdążył go jeszcze zarejestrować . Do zmiany ilości miejsc , czyli dokonania zmian konstrukcyjnych , potrzebny jest DR. jeśli go zgubił , to WK wystawi mu wtórnik .Takich zmian można tylko dokonać przy pojeździe już zarejestrowanym w Polsce . Cytuj
janmarek Napisano 26 Czerwiec 2007 Autor Napisano 26 Czerwiec 2007 Dzięki Panowie. Wasze podpowiedzi już mi pomogły,wiem na czym stoję i co mam robić ,resztę znalazłem w Dziennikach Ustaw. Pozdrowienia. Cytuj
l-zawadzki Napisano 16 Wrzesień 2015 Napisano 16 Wrzesień 2015 Chciałbym podpiąć się pod temat. Mam podobny problem na podstawowej stacji kontroli pojazdów z vw sharanem. Auto zarejestrowane w Polsce od kilku lat. W dowodzie 5 miejsc i gaz. Klient zamontował dwa fotele (oryginalne) w oryginalnych zaczepach z pasami bezpieczeństwa (oryginalnymi). Klient chce zrobić 7 miejsc. Moje pytania są następujące: 1. Czy na PSKP mogę zrobić takie badanie. 2. Czy wystarczy wystawić zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu oraz dokument w którym zmieniona zostanie ilość miejsc oraz ładowność?? a może inne dokumenty?? Dodatkowo nasuwa mi się pytanie poza konkursem... Czy urząd wymaga przy takiej "przebudowie/zmianie" dodatkowych dokumentów od klienta. Jeśli tak to jakich?? Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi i sugestie. Cytuj
biker100 Napisano 16 Wrzesień 2015 Napisano 16 Wrzesień 2015 Mam podobny problem na podstawowej stacji kontroli pojazdów z vw sharanem. odpowiedz może w pierwszej kolejności na pytanie:- czy Ty jesteś diagnostą? Cytuj
Qnick Napisano 16 Wrzesień 2015 Napisano 16 Wrzesień 2015 Czy urząd wymaga przy takiej "przebudowie/zmianie" dodatkowych dokumentów od klienta. Nie powinien wymagać bo nie następuje zmiana rodzaju pojazdu. 1. Czy na PSKP mogę zrobić takie badanie. Nie. 2. Czy wystarczy wystawić zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu oraz dokument w którym zmieniona zostanie ilość miejsc oraz ładowność?? a może inne dokumenty?? Trzeba wykonać badanie po zmianie konstrukcyjnej, poczytaj sobie w Dz.U. jaki ma zakres co trzeba zrobić i co po nim wystawić. Cytuj
biker100 Napisano 16 Wrzesień 2015 Napisano 16 Wrzesień 2015 1. Czy na PSKP mogę zrobić takie badanie. stacja z rozszerzeniem "e" czy certyfikowana na nowych zasadach? Cytuj
Qnick Napisano 16 Wrzesień 2015 Napisano 16 Wrzesień 2015 czy Ty jesteś diagnostą? Oj tam może jest "wierzący" ale "niepraktykujący" Cytuj
Kryczynski A Napisano 16 Wrzesień 2015 Napisano 16 Wrzesień 2015 Zmiany konstrukcyjne może zrobić okręgowa chyba że masz rozszerzenia jeszcze , opis zmian to wszystkie wymagane dokumenty . choć znam WK które żądają faktur oświadczeń ale to egzotyka lokalna Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi