tomdaw Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 Zrobiłem pierwszy przegląd samochodu sprowadzonego z zagranicy . Do trzech lat od pierszej rejestracji brakowało dwóch miesięcy . Zgodnie z przepisem datę następnego badania ustaliłem na dwa lata od daty badania . WK przysłał mi klienta z powrotem , by poprawić termin następnego badania na datę dnia w którym upływały równo trzy lata od pierwszej rejestracji za granicą . Co wy na to ? Dodam , że klientem był handlarz samochodami a nie człowiek , który sprowadził auto dla siebie . Pozdrawiam . Cytuj
piozar11 Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 co wydział to inaczej i tak np. w Kołobrzegu nie ma problemu jak ustali diagnosta to tak jest a w Koszalinie jest podobnie jak u Ciebie Cytuj
Tomek D Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Było już wałkowane parę razy, jak na razie nie ma terminu badania do 3 lat lub do 5 lat, dałeś na dwa i bardzo dobrze. Cytuj
MANIUŚ Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 w Koszalinie trzeba podawać do połnych lat ale czasem robia wyjątki .Inaczej w Miejskim inaczej w Starostwie. A niby przepisy wszedzie jednakowe. Ponoć niebawem auta przyprowadzone z zagranicy z waznym przeglądem nie bedą musiały przechodzić badań w Polsce ? Cytuj
wiesław Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 do pełnych 3 lat od daty pierwszej rejestracji ,nawet jak by były 2 tygodnie,a następny na 2 lata,jak auto miałoby 1 rok to dasz też na 2 lata?inaczej - dając wczesniej termin dwuletni tym samym skracasz termin nastepnego badania o rok ! przykład data 1 rej 2006 3 lata to do 2009 jezeli w 2008 robisz pierwsze i dasz na 2 lata to bedzie do 2010 ,a jak zrobisz pierwsze do pełnych 3 lat to w 2009 roku dasz na 2 lata czyli do 2011 i ne skracasz daty badania ,troche ta moze zawiłe ale tak jest Cytuj
Tomek D Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 do pełnych 3 lat W jakim Dz.U Jest że daje się do trzech lat??? Cytuj
wiesław Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 art.81 ust. 4 i ust 5 z 20.06.1997 - Prawo o ruchu drogowym [Dz U z 2005 NR 108 poz 908 ]stanowiace ,iż okresowe badanie techniczne samochodu do 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji[/b] Cytuj
waldorff Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Potwierdzam wersję Wieslawa opinia piskp w tej sprawie jest jednoznaczna wlasnie wrocilem z szkolenia i ten watek byl poruszany.Ktoś moze powiedziec ,ze piskp nie jest wyrocznia ale w koncu pracuja tam prawnicy a na kims musimy polegac w niejednoznacznych przepisach naszego prawa. Cytuj
Tomek D Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 art.81 ust. 4 i ust 5 z 20.06.1997 - Prawo o ruchu drogowym [Dz U z 2005 NR 108 poz 908 ]stanowiace ,iż okresowe badanie techniczne samochodu do 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji[/b] Tu pisze o wykonywaniu przeglądu a nie o terminie następnego badania. To jeśli przyjedzie dwa dni przed terminem to daję mu badanie na dwa dni? Cytuj
Nowicjusz Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Też uważam że jesli przyjedzie do 3 lat od daty pierwszej rejestracji to następny daje na 2 lata, żadne dopełnianie do pełnych 3 lat. PISKP nie raz dziwnie interpretują przepisy, a na ich patronackich stacjach i tak robia inaczej. Cytuj
wiesław Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 jak przyjedzie rocznik 2008 to na ile dostanie ? Cytuj
waldorff Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Też uważam że jesli przyjedzie do 3 lat od daty pierwszej rejestracji to następny daje na 2 lata, żadne dopełnianie do pełnych 3 lat. PISKP nie raz dziwnie interpretują przepisy, a na ich patronackich stacjach i tak robia inaczej. Zgadza sie ale to przeważnie z wzgledu na podejscie do sprawy ich WK czy tez Starostw.Podobnie jest z pobieraniem oplaty za badania(slynne taxi czy tez pokolizyjne) Cytuj
wolf Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Ale pierwsze badanie to nie okresowe. Okresowe ustala termin, a pierwsze??? Rozwiązaniem byłby zapis albo w takim przypadku bez terminu i WK wpisuje 3 lata od 1 rejestracji, albo uzupełniamy do 3 lat, albo 2 lata. Takie mamy jasne przepisy, że czasami to się chce zwymiotować. Jeden WK tak, drugi tak, a Ministerstwo wszystko ma w d...e. Cytuj
Psuj Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Okresowe ustala termin, a pierwsze? A jak przyjedzie na pierwsze bez ważnego tuv-u ??? To nie wyznaczysz terminu? Póki co pierwsze zawiera zakres okresowego a to skutkuje ustaleniem tnb. Cytuj
leniwiec Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Się tak zastanawiam kto decyduje o tnb, diagnosta, dyrektor WK, może PISKP, a może minister właściwy do spraw ..... , bo z tym bywa różnie Podpowiedż- kto może zawiesic diagnostę Cytuj
adam1501 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 kto może zawiesic diagnostę Jak zrozumie polskie przepisy to w końcu sam to zrobi. Cytuj
Adaso1 Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Jak zrozumie polskie przepisy to w końcu sam to zrobi. Zrozumieć polskie przepisy = zrozumieć kobietę, ew. zobaczyć Yeti Cytuj
janmarek Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Się tak zastanawiam kto decyduje o tnb, diagnosta, dyrektor WK, może PISKP, a może minister właściwy do spraw ..... , bo z tym bywa różnie W Polsce decyduje ten kto wcześniej wstanie. Cytuj
Jackow Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 W pełni popieram to co napisał Psuj. Zakres pierwszego badania nas zobowiązuje. Tak więc dopóki w ustawie nie zanjdzie się zapis mówiący o, słynnych tu na forum, 5 pełnych latach to termin na pierwszym, od daty pierwszej rejestracji, badaniu zawsze będę wyznaczał na 2 lata. Oczywiście z uwzględnieniem wyjątków . Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 czasem lokalny dealer mistu przyprowadza mi nowe samochody z Niemiec, które były zarejestrowane w Niemczech 3 dni wcześniej. Dlaczego ten samochód ma być inaczej traktowany niż samochód sprzedany u dilera w Polsce? A gdybym w 3 dniowym samochodzie wykonał badanie powypadkowe w skład którego wchodzi okresowe to tez mam wyznaczyć termin następnego badania na 3 lata? Jeśli jednak jakiś WK nakazuje na 2 tyg czy miesiące przed przed 3 latami od pierwszej wykonać na 2 tyg. to nie wiem, co oni jedzą ale powinni to odstawić. Cytuj
08/15 Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Wiesiol, a czy na tym szkoleniu PISKP uzasadnił takie postępowanie podczas "pierwszego" na podstawie przepisów? Czy to było na zasadzie tak ma być bo ma i już? Jakiś czas temu miałem telefon z WK z Bydgoszczy. Pani urzędniczka, protekcjonalnym tonem, nakazała mi zmianę daty następnego BT w samochodzie, który zarejestrowany był w Niemczech 3 tygodnie temu, na taką by równać do trzech lat od owej daty. Nie przejąłem się zbytnio i daty nie zmieniłem. Ale czytając ten topic widzę,że takie działanie jest dość powszechne. Chciałbym po prostu poznać jakieś sensowne argumenty przemawiające za takim, a nie innym określaniem terminu następnego BT. Cytuj
waldorff Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 A gdybym w 3 dniowym samochodzie wykonał badanie powypadkowe w skład którego wchodzi okresowe to tez mam wyznaczyć termin następnego badania na 3 lata? Wtedy piszemy wg. dow. rej.Właściwe nie ma o co sie klocic niedlugo wejdzie nowa ustawa i nie bedzie pierwszych badan.Jesli sprowadzi ktos pojazd z unii z waznym przegladem z kraju pochodzenia to my tylko po skierowaniu z WK wypelniac bedziemy DIP. [ Dodano: 11-09-2008, 12:44 ] Wiesiol, a czy na tym szkoleniu PISKP uzasadnił takie postępowanie podczas "pierwszego" na podstawie przepisów? Czy to było na zasadzie tak ma być bo ma i już? Taka jest interpretacja pana ..... z PISKP ,ktory min. zajmuje sie szkoleniem diagnostow.Dokładnie nie przytocze wypowiedzi bo niestety nie nagrywalem Szkolenia beda prowadzone na terenie prawie calego kraju w wrzesniu na stronie PISKP jest terminarz trzeba sie tylko zorientowac czy mozna sie jeszcze zapisac. Cytuj
Tomek D Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 mozna sie jeszcze zapisac. Nie dzięki za takie szkolenie. Cytuj
berecik Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 A gdybym w 3 dniowym samochodzie wykonał badanie powypadkowe w skład którego wchodzi okresowe to tez mam wyznaczyć termin następnego badania na 3 lata? W badaniu powypadkowym jest "zakres badania okresowego" a nie badanie okresowe więc nie wyznaczasz terminu następnego badania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi