Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Problem jest taki iz mam ciagnik siodlowy Scania 124l 420 2001r z masa calkowita w dowodzie 40t natomiast bardzo zalezy mi na 42t(ok 15tys zl/rok:-)). Wiem ze ustawa przewiduje 42t do aut pierwszy raz rejestrowanych do marca 2003r-czy jest mozliwosc zmiany-oczywiscie legalnie i bez naciagania:) Dodam iz rozmawialem z pewnym kolega i twierdzi ze na Slasku idzie cos takiego zrobic natomiast reszta kraju kreci na to glowa.

No i przy okazji jeszcze jedno pytanko: nacisk na os napedowa-mam aktualnie bodajze98,4 kN>>>mozna starac sie na +/- 11,5t ???

Napisano

zobacz co pisze na tabliczce znamionowej

i tak ma być jak jest napisane . :)

Napisano

Dokładnie - spójrz na tabliczkę - być może sam odczyt tabliczki przez diagnostę wystarczy w WK do dokonania nowych, poprawnych wpisów w DR. Możesz tez spróbować uzyskać u przedstawiciela producenta w kraju zaświadczenia, ze taki typ pojazdu jak Twój był homologowany na 42 t + 112,7 kN nacisku - to tez jest podstawa zmiany wpisu w DR (paragraf 14 rozporządzenia o rejestracji) - tylko to powinno być tez poparte zmiana tabliczki znamionowej, żebyś nie miał problemów na kolejnych badaniach okresowych.

Napisano

No wlasnie ze na tabliczce to wlasciwie jest pusto-mam tylko naciski na os-przod 7500, tyl 11500, reszta chyba do wyrzezbienia:) Jutro jade do Scanii Tarnowo P. i zobaczymy

Napisano

Uważam, że podanie na tabliczce znamionowej dwóch wartości mas całkowitych zespołu pojazdów jednej, dopuszczalnej (ustalanej administracyjnie) i drugiej maksymalnej (ustalonej przez producenta) dawałoby podstawy do zmiany zapisu. Jeśli jest tylko jedna wartość to znaczy, że dopuszczalna masa całkowita jest równa maksymalnej masie całkowitej zespołu a więc nic tu nie można zmieniać. Nacisk na oś napędową masz 11,5t i tyle powinno być w dowodzie , przy czym to nie przekłada się bezpośrednio na wartość dopuszczalnej masy całkowitej zespołu pojazdów.możesz mieć 8t na osi napędowej i jednocześnie przekroczyć 42t dmc zespołu.

Napisano
więc nic tu nie można zmieniać.

Nieprawda. Może ubiegać się o zmianę wpisu, jeśli ten typ pojazdu był homologowany na wyższe parametry i producent to poświadczy. Jeśli dodatkowo producent nie umieszcza na tabliczce mas to plus dla klienta, bo nie musi wymieniać tabliczki. Podstawę prawną na zgłaszanie takich zmian dałem - §14.4. Dz.U.Nr 186, poz.1322 z 2007 .