markus Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 Witajcie. Mam VW Sharan z 2000 roku na pierwszym badaniu. W niemieckich dokumętach jest to LKW na 7 miejsc. Jak to u nas zakwalifikowac ? jako 7-mio miejscową cięzaarówkę? Dodam ze posiada 7 orginalnych siedzen,pasy itd a więc jest rasową osobówką. Posiada równiez hak- w niemieckich papierach 2000 kg z hamulcem a z tabliczki ok 1500 kg. Co o tym myslicie ? Cytuj
rurek777 Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 jako ciężarowy to może mieć najwięcej 5 miejsc i kratę - przegrodę. myślę że ktoś mu dołożył fotele Cytuj
markus Napisano 11 Luty 2009 Autor Napisano 11 Luty 2009 Jest tak jak napisałem. Głupia sprawa. Myslę ze zrobię go jako osobowy 7 miejscowyi na 2000 kg na hak. Cytuj
rurek777 Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 pierwsze badanie plus opis zmian , do rejestracji będzie potrzebna faktura z zakładu który dokonał zmian. Cytuj
markus Napisano 11 Luty 2009 Autor Napisano 11 Luty 2009 Twierdzi ze tak go przyprowadził.Nie ma zadnych sladów przeróbek to jest orginał osobówka. Moze rzeczoznawca ? Cytuj
franwrc Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 może nie faktura ale zaświadczenie o rodzaju przebudowy, ale tu max 5 miejsc jeśli ciężarowy. ciekawe czy w briefie zmiana nie została dokonana pare dni temu żeby uniknąć akcyzy. ostatnio maiałem gości co przyszedł z papierami na MERCEDESA E -CLASS 2.9 LKW liczba miejsc dwa, zmiana dokonana dwa dni wcześniej. Cytuj
mirek.g Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 Skąd się wzięło te max 5 osób i kratka?Samochód ciężarowy-pojazd samochodowy przeznaczony konstr.do przewozu ładunków;określenie obejmuje rownież samochód ciężarowo-osobowy przeznaczony konstr. do przewozu ładunków i osób w liczbie od 4do 9 łącznie z kierowcą Cytuj
rurek777 Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 trwała przegroda- kratka wynika z daty pierwszej rej. liczbę miejsc w poj. ciężarowym oblicza się i trzeba w takich właśnie przypadkach uważac. Cytuj
markus Napisano 11 Luty 2009 Autor Napisano 11 Luty 2009 ostatnio maiałem gości co przyszedł z papierami na MERCEDESA E -CLASS 2.9 LKW liczba miejsc dwa, zmiana dokonana dwa dni wcześniej. i co zrobiłeś ? Cytuj
mirek.g Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 Co do kratki to jest jasne,miejsca oblicza się przy zmianie ilości.Pytanie jest skąd wziąłeś te 5 miejsc? Cytuj
franwrc Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 markus Wysłany: Dzisiaj 11:31 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- ostatnio maiałem gości co przyszedł z papierami na MERCEDESA E -CLASS 2.9 LKW liczba miejsc dwa, zmiana dokonana dwa dni wcześniej. i co zrobiłeś ? rozstaliśmy się powiedział, że we wrocławiu jest stacja na której mu zarejestrują na ciężarowy i będzie miał 5 miejsc Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://www.stulik.at/html/fiskal-lkw.htm&ei=Eq-SScyKG8Oi-gba2sGZCw&sa=X&oi=translate&resnum=3&ct=result&prev=/search%3Fq%3DLKW%2BVW%2BSharan%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DZ3C%26sa%3DX jest to lista samochodów uznanych przez MF w Niemczach jako cięzarówki ,vany ,autobusy i jeszcze inne cuda i wszysko jasne- .Niby proste Cytuj
waga50 Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 Myślę że rejestruje co widzę i żadnych dodatkowych badań a to jest sam. osobowy. Tak myślę. Cytuj
radan Napisano 13 Luty 2009 Napisano 13 Luty 2009 Myślę że rejestruje co widzę i żadnych dodatkowych badań a to jest sam. osobowy. Tak myślę. Właśnie tak, potwierdzam;,- a tym bardziej że SHarany były orginalnie przez producenta produkowane jako 7-miejscowe. Jak najbardziej osobowy 7 miejscowy, może jedynie dokonałbym zapisu na zaświadczeniu na odwrocie , że niezgodość z dokumentami rodzaju pojazdu takie małe sprostowanie dla WK Cytuj
rurek777 Napisano 13 Luty 2009 Napisano 13 Luty 2009 jakie sprostowanie jest to zmiana rodzaju pojazdu , jeśli klient będzie miał na dipie. inny rodzaj pojazdu niż w dowodzie rej to nie zarejestruje pojazdu. trzeba zrobić pierwsze. opis zmian , fakturę o przebudowie i koniec. [ Dodano: 13-02-2009, 19:49 ] było to już na forum Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 13 Luty 2009 Napisano 13 Luty 2009 jeśli klient będzie miał na dipie. inny rodzaj pojazdu niż w dowodzie rej To jakie to jest badanie? ,jaki DR? ,powoli bo sie gubię. trzeba zrobić pierwsze. opis zmian Jaki opis zmian na "pierwszym"? ."Rysujesz" to co widzisz Cytuj
rurek777 Napisano 13 Luty 2009 Napisano 13 Luty 2009 na pierwszym badaniu jest dowód rej. z zagranicy , niemiecki francuski .itd. w pierwszym poście pisze że mam vw sharan na pierwszym badaniu z zagranicy ciężarowy a on go napisze jako osobowy i wtedy każda pani w wk stwierdzi niezgodnośc zapisu w dokumentach i odeśle klienta , tylko gdzie ? nie tak dawno miałem zafire klient kupił jako sam. osobowy bo tak było w umowie ,w dokumentach było sam. cieżarowy l. miejsc 4 przegroda oczywiście wymontowana opłacił akcyzę i przyjechał na przeglad z 7 fotelami . wk. nie rejestruje pojazdów z natury tylko na podstawie dokumentów . i następny przypadek podobny , sprowadzony jest pojazd LKW. a na badanie podjeżdza np. pogotowie techniczne czyli specjalny i co robimy z natury ? . to też jest zmiana rodzaju poj. i co na to wk. a zmiana z ciężarowego na autobus też z natury ? Cytuj
radan Napisano 13 Luty 2009 Napisano 13 Luty 2009 jakie sprostowanie jest to zmiana rodzaju pojazdu , jeśli klient będzie miał na dipie. inny rodzaj pojazdu niż w dowodzie rej to nie zarejestruje pojazdu. trzeba zrobić pierwsze. opis zmian , fakturę o przebudowie i koniec. [ Dodano: 13-02-2009, 19:49 ] było to już na forum moim zadaniem na pierwszym badaniu technicznym pojazdu sprowadzonego z zagranicy jest ocena stanu technicznego sporządzonego z natury a dokumenty dostarczone przez klienta słuzą jako podpowiedź, tak czy siak ustalamy wszystko z natury i !!!!!!!!!!!!! moje pytanie - dlaczego chcesz zrobic zmiane rodzaju pojazdu????; - skoro masz ustalic co do Polski zostało sprowadzone i ocenic tego stan techniczny z NATURY??????? TY ustalasz rodzaj pojazdu i pozostałe temu zagadnieniana, bo jako diagnosta jesteś od tego przeszkolony i uprawniony i pod tym sie podpisujesz... zwróć uwagę na to co napisałeś : opis zmian , fakturę o przebudowie i koniec. - dla mnie jest to naciąganie klienta na dodatkowe koszty bez prawnego uzasadnienia, a tym samym pomyśl ;: skąd fakture i ba kto dokona przebudowy pojazdu, który jest już zbudowany??? czy nie nasuwa ci sie na myśl jakiś przekręt???? [ Dodano: 14-02-2009, 00:18 ] nie tak dawno miałem zafire klient kupił jako sam. osobowy bo tak było w umowie ,w dokumentach było sam. cieżarowy l. miejsc 4 przegroda oczywiście wymontowana opłacił akcyzę i przyjechał na przeglad z 7 fotelami . wk. nie rejestruje pojazdów z natury tylko na podstawie dokumentów . i następny przypadek podobny , sprowadzony jest pojazd LKW. a na badanie podjeżdza np. pogotowie techniczne czyli specjalny i co robimy z natury ? . to też jest zmiana rodzaju poj. i co na to wk. a zmiana z ciężarowego na autobus też z natury ? _________________ w takich sytuacjach jak wspomniałem wyżej robię swoje bo sporządzam to z natury i mnie w gruncie rzeczy nie powinno obchodzić co jest napisane na brifie czy innym dokumencie z innego kraju Cytuj
rurek777 Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 diagnosta jest nie tyko po to żeby widzieć ale też musi i myślec i pomagać ludziom. co do naciagania na kasę to zobaczysz na co się klient naciąga jeśli wk. nie zarejstruje poj. pracuje na pograniczu trzech powiatów i każdy z nich odrzuca klienta jeśli w papierach są rozbieżności takiego typu. co do natury to datę pierwszej rejestracji też można odczytać szkolenia na diagnostów mają w programie 2 godz. na temat umiejętności odczytywanie podstawowych danych z dowodów zagranicznych - w jakim celu ? poczytaj w temacie zmian konstrukcyjnych jakie miał przeboje gość peugeota 307 po badaniu z natury, jest na forum nie chciał bym być też w skórze diagnosty który dopuści z natury osobówkę na 5 osób która za granicą był homologowana jako ciężarówka na 2 osoby, gdy dojdzie do wypadku w którym nie daj Boże zginą ludzie. [ Dodano: 14-02-2009, 15:28 ] na zachodzie jeżdżą kangoo 1 osobowe jako pojazdy pocztowe ,ciężarówki oczywiście które bardzo łatwo można przerobić na osobówki i podstawić do przeglądu radzę uważać na taką naturę Cytuj
radan Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 Jasne, że przekrętów u nas nie mało ale nadgorliwość bywa gorsza od faszyzmu. A pomagam klientom, którym warto pomóc bo są dobrymi ludźmi , jednak na wielu się przejechałem i to mnie uczuliło na cwaniaków, bo wielu chce nas do grobu wpędzić. Cytuj
rurek777 Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 zgadzam się z tobą , trzeba się pilnować i mieć oczy otwarte. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi