mirek.g Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 U nas na północy jest jakiś "szal" na próby rejestracji quada jako SAMA,czy u Was w innych rejonach jest takie zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK GUZ Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 u mnie jescze czegoś takiego nie zauważyłem ale kraj nasz jest mały więc może ta moda dojdzie i do nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dabek Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 To zależy jak bardzo jesteś na północy. Zjawisko musi iść powoli, bo u mnie jeszcze tego nie załapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 To zależy jak bardzo jesteś na północy. Zjawisko musi iść powoli, bo u mnie jeszcze tego nie załapali. Okolice Ostródy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dabek Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 To ja bliżej wschodu. Mrągowo. Ale droga jest kręta i w ciągłych remontach to może szybko moda na "quady-samy" nie dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK GUZ Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 to tylko patrzeć jak dojdzie do mnie w końcu to tylko koło 300-stu kilometrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 No dobra ale czy QADA, mozna zrobic na SAM. Przeciez to pojazd samochodowy inny. Moze źle rozumuje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 W tym temacie to jest tylko sygnał o zjawisku,wiadomo,że zarejestrowanie jest niemożliwe i tyle.Ps. To ,że to pojazd samochodowy inny to jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Przeciez to pojazd samochodowy inny Jak najbardziej, wychodzi wówczas: sam-"pszczółka Maja"-samochodowy inny-czterokołowiec (L7e). Tak jak w przypadku np. Fiat-seicento-samochód osobowy-hatchback(M1), czyli marka-model,typ-rodzaj-podrodzaj(kategoria homologacyjna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 sam-"pszczółka Maja"-samochodowy inny-czterokołowiec (L7e). Na pewno nie ta klasyfikacja bo do 15KW bez kombinacji na SAM-a by sobie każdy zarejestrował Problem w tym, że moc tych quadów (głównie z USA) przekracza 15KW i w większości WK nie zostaną zarejestrowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Na pewno nie ta klasyfikacja bo do 15KW bez kombinacji na SAM-a by sobie każdy zarejestrował Problem w tym, że moc tych quadów (głównie z USA) przekracza 15KW i w większości WK nie zostaną zarejestrowane Ale ta klasyfikacja pasuje jak ulał dla takich pojazdów:samochodowy inny-inny, bo jeżeli nie łapie się do czterokołowca i czterokołowca lekkiego z racji warunków to pozostaje trzecie wyjście wg klasyfikacji, tylko czy pismo przytaczane na tym forum odnośnie zakazu rejestracji pojazdów o mocy pow 15kW ma jakąś moc sprawczą czy tylko jest koleiną "ministerialną wypociną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 Koledzy,po raz kolejny zboczyliśmy z tematu,rozważamy różne klasyfikacje pojazdu itp.Temat Quad temat rzeka,ja zadając ten temat sygnalizowałem temat próby rejestracji oryginalnego zakupionego w sklepie Quada bez homologacji jako SAM (numery zatarte lub w inny podobny sposób unicestwione).Miałem już w ciągu tygodnia trzech takich chętnych i tylko to chciałem kolegom zasygnalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 próby rejestracji oryginalnego zakupionego w sklepie Quada bez homologacji jako SAM Jeżeli nawet taki pojazd byłby SAM-em to nadal podlega klasyfikacji. Wykonam samochód osobowy własnej konstrukcji to będzie to np: SAM-samochód osobowy-hatchback, więc jeżeli ktoś przyprowadzi mi takiego quada i powie zrobiłem takie coś samemu i chcę zarejestrować to jak go sklasyfikuję? Będzie to SAM-samochodowy inny-xxx (w zależności od warunków jakie będzie spełniać). Więc teraz jest temat takich pojazdów zza oceanu, które mają większą moc niż 15kW, czy można go zarejestrować jako samochodowy inny-inny czy też nie wolno rejestrować takich pojazdów. Bo jeżeli pod samochodowy inny-inny można takie cudo podciągnąć i nie musi mieć homologacji jako jedna sztuka rocznie to po co cała ta kombinacja. Robimy normalnie pierwsze badanie i po zawodach do rejestracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 mirek.g, Polak to pomysłowy człek Do czasu aż się przejedzie adam1501, na jakiej podstawie stwierdzisz, że to samochodowy inny inny?? Bo nic innego nie pasuje? Czyli czterokołowa taczka z silnikiem i siedzeniem też może być sklasyfikowana jak inny inny? Przecież nie ma określonych wymagań jakie ma spełniać samochodowy inny inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Czyli czterokołowa taczka z silnikiem i siedzeniem też może być sklasyfikowana jak inny inny? Jeżeli byłaby o mocy powyżej 15kW to nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi