Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

niedlugo wygasa waznosc przegladu

ostatnio zuwazylem, ze nr VIN sie nie zgadza ( w niemieckich dokumentach jest OK, w polskich jest blad, jedna literka)

co z tym fantem zrobic ?

Napisano

spróbuj w swoim Wydziale Komunikacji może tam nastąpiła pomyłka,miałem kilka takich przypadków odsyłałem do WK i tam jeśli był ich błąd prostowali od ręki.Oczywiście mowa jest o błędzie w dowodzie rejestracyjnym

Napisano

a jak nie to na przeglądzie od diagnosty dostaniesz zaświadczenie z prawidłowym vinem a wk. naniesie poprawkę . :)

Napisano

Robie w ten sam sposób jak rurek777.Dodatkowo w zaświadczeniu wpisujee ze /pole numerowe vin nie nosi śladów ingerencji/ :-)

Napisano
pole numerowe vin nie nosi śladów ingerencji

Wpisujesz to do zaświadczenia po przeprowadzeniu badania mechanoskopijnego?

Napisano
Wpisujesz to do zaświadczenia po przeprowadzeniu badania mechanoskopijnego?

Można wpisać "W wyniku badania organoleptycznego nie stwierdzono ingerencji w pole numerowe" :P

Jak ładnie brzmi... :)

Napisano

Uderz najpierw do WK, bo jeśli diagnosta stwierdzi niezgodność to musi zatrzymać DR i odesłać do WK.

Napisano

pracuje na stacji od 3 tygodni i ostatnio mialem taka sytuacje ze ostatnia cyfra vin zamiast 6 byla9,zrobilem badanie z wynikiem pozytywnym w uwagach wpisalem niezgodnosc nr vin zapisanego w dw z numerem vin pojazdu..

wystawilem zaswiadczenie nie wbijajac piecztki do dowodu,klienta wyslalem do wk i tam sprostowano wpis w adnotacjach klient wrocil i dopiero dostal pieczatke..co wy o tym myslicie..?czy ktos tez tak robi,czy zatrzymujecie dw..?

Napisano

Moja odpowiedz w tej sprawie jest jak wyzej.Postępuje identycznie w takiej sytuacji i do tej pory nie miałem najmniejszego problemu z WK.Pominięcie lub niewłaściwy zapis cyfry,litery/zam.3 jest 8 itp./nie musi skutkować natychmiastowym zatrzymaniem DR jezeli to wynika tylko z ludzkiej pomyłki.W przypadku pszeszczepu to napewno jest to zrobione tak profesjonalnie ze nikt z nas nie ma szansy tego wychwycić :-D

Napisano
pracuje na stacji od 3 tygodni i ostatnio mialem taka sytuacje ze ostatnia cyfra vin zamiast 6 byla9,zrobilem badanie z wynikiem pozytywnym w uwagach wpisalem niezgodnosc nr vin zapisanego w dw z numerem vin pojazdu..

wystawilem zaswiadczenie nie wbijajac piecztki do dowodu,klienta wyslalem do wk i tam sprostowano wpis w adnotacjach klient wrocil i dopiero dostal pieczatke..co wy o tym myslicie..?czy ktos tez tak robi,czy zatrzymujecie dw..?

Zle zrobiłeś powinno być N i zatrzymanie DR-Teoretycznie.

Napisano

W/g ustawy masz obowiązek zatrzymać DR w przypadku niezgodności VIN i nie pisze tam nic o pomyłkach pisarskich. Jak zawsze na technikę znajdujemy inna technikę więc proponowałbym tel. do WK z pytaniem czy wyprostują to na podstawie opisu w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym, jednak pozytywnego wyniku nie dałbym. Co wydział komunikacji to inne obyczaje, popracujesz- przyzwyczaisz się. Pamiętaj że wypowiedzi na forum to tylko sugestie a zrobisz po swojemu.

[ Dodano: 20-03-2009, 11:01 ]

Swoją Drogą zastanawiam się panowie diagności ile zatrzymaliście dowodów rejestracyjnych w zeszłym roku. Proszę o informację. Ja mam "0"

Napisano
W/g ustawy masz obowiązek zatrzymać DR w przypadku niezgodności VIN i nie pisze tam nic o pomyłkach pisarskich. Jak zawsze na technikę znajdujemy inna technikę więc proponowałbym tel. do WK z pytaniem czy wyprostują to na podstawie opisu w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym, jednak pozytywnego wyniku nie dałbym. Co wydział komunikacji to inne obyczaje, popracujesz- przyzwyczaisz się. Pamiętaj że wypowiedzi na forum to tylko sugestie a zrobisz po swojemu.

[ Dodano: 20-03-2009, 11:01 ]

Swoją Drogą zastanawiam się panowie diagności ile zatrzymaliście dowodów rejestracyjnych w zeszłym roku. Proszę o informację. Ja mam "0"

Potwierdzam w całej rozciągłości

Napisano

takie rzeczy się zdarzają często , ludzką rzeczą jest się mylić więc trzeba podejść do tego po ludzku , jeden zmieniony znak to po prostu pomyłka a nie przestępstwo :)

[ Dodano: 20-03-2009, 13:16 ]

odczytać z natury wpisać w zaświadczeniu i po sprawie wk. poprawi

Napisano
trzeba podejść do tego po ludzku

Powiedz to kontrolującym SKP( panom z TDT) :D

Napisano

I na tym polega problem że co innego przepisy a co innego WK , pamiętajcie jednak że w razie kontroli WK się wyprze że wam tak kazał a wy zostaniecie z ręką w nocniku.

Napisano

No nie jestem pewien czy tak teoretycznie :)

Dz.U. 227

§11

(...)

3. W przypadku stwierdzenia niezgodności cech identyfikacyjnych umieszczonych w pojeździe z zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie stacja zatrzymuje dowód rejestracyjny, który przesyła w ciągu 3 dni do właściwego organu rejestrującego.

(...)

Sam na siebie kręcisz bat :)

Napisano
zatrzymuje dowód rejestracyjny, który przesyła w ciągu 3 dni do właściwego organu rejestrującego

też teoretycznie :P

Moje osobiste zdanie-nie powinniśmy zatrzymywać DR.Co to daje?-mniej problemów.

jak dam negatywa i nie zatrzymuje DR to też nie dopuszczam,a że klient jedzie na "poczte". :sad: problem poczty i klienta :roll:

I tu sie kłania słynny CEP i dostep do niego przez SKP. Jest na poczcie "listonosz" wpisuje w rejestr ,a tam wyskakuje-byl na badaniu 30 min temu i dostał"N" :D

Pomarzyć mozna ,a co nie wolno :evil:

Napisano

No nie jestem pewien czy tak teoretycznie :)

Dz.U. 227

§11

(...)

3. W przypadku stwierdzenia niezgodności cech identyfikacyjnych umieszczonych w pojeździe z zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie stacja zatrzymuje dowód rejestracyjny, który przesyła w ciągu 3 dni do właściwego organu rejestrującego.

(...)

Sam na siebie kręcisz bat :)

Teoretycznie tak jest,ale można zadzwonić do WK i sprawdzić ,gdzie jest błąd,ale to już poza "konkursem",chyba wiesz o czym piszę?

Napisano

no to w takim razie jeśli za tą pomyłkę będzie N to za ponowne badanie z wynikiem P powinien zapłacić wk. bo winy klienta tu nie ma :(

Napisano

Przeglądając wypowiedzi kolegów w tak błachej sprawie doszedłem do wniosku ze mozna podzielić nas na dwie grupy:diagnostów oraz urzędników.Moim skromnym zdaniem my powinniśmy ułatwiać klientowi załatwienie wszelkich spraw związanych z błędami zawartymi w DR a nie obłozyć biurko DzU i nic po za nimi nie widzieć.Powiedzcie sami ile w tym kraju krązy DR z takimi czy innymi pomyłkami a mimo to mają zaliczone przeglądy/czytaj pieczątki/.Trzymając sie ściśle przepisów ,często sobie sprzecznych to widziałbym tylko N,N iN.Pytam więc:pracując w ten sposób dokąd zajdziemy? Owszem nie chodzi o to zeby łamać przepisy ale inerpretowac w taki sposób zeby klient miał jak najmniej problemów :)

Napisano
no to w takim razie jeśli za tą pomyłkę będzie N to za ponowne badanie z wynikiem P powinien zapłacić wk. bo winy klienta tu nie ma :(

Dlatego,jeśli po ustaleniu telefonicznym WK potwierdzi ich błąd, to ja odsyłam klienta do w/w tam mu prostują i wraca na badanie i jest P. Tak my robimy

Napisano

pytam tych którzy dają za pomyłkę N albo zatrzymują dowód :(

Napisano
pytam tych którzy dają za pomyłkę N

Ja daję N. Nie zatrzymuję za to DR. Uświadamiam klienta, że to nie jest kara tylko konieczność, bo policjant może nie być wyrozumiały i wpakować auto na lawetę.

Denerwuje mnie tylko podejście WK (nie twierdz, że wszystkie tak robią) - jeśli wina leży po stronie osoby trzeciej (diagnosty robiącego pierwsze, dokumentacji zagranicznej i takich tam) to rżną kozaka, wielkie halo wymiana DR na koszt właściciela. Ale jeśli ciała dał WK to cichutko, cichutko i magicznym sposobem, pojawia się dopisek z poprawnym numerem w adnotacjach.

I teraz się pytam CO JA MAM Z TYM ZROBIĆ ??? Przecież zmiana jakichkolwiek danych wydrukowanych w DR powinna skutkować jego wymianą... a co jak przejadę czytnikiem, przecież tak jest zakodowany stary numer ??? ... ech... szkoda słów...